Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Jeg vokste opp med skihopping. Pappa hoppa i Holmenkollen, og jeg har faktisk en personlig rekord på nesten 40 meter i Lille Hyttli midt inne i Nordmarka. Da la mamma ned veto; hun mente jeg var alt for liten til å hoppe så langt.
Men jeg har fortsatt varme følelser for denne sporten, selv om det begynner å bli noen år siden pappa og kameratene hans plasserte meg foran svart/hvitt-TV’en - alltid med noe godt i koppen. Nyttårshopprennet i Garmisch - hvilken fest for en liten spjæling som fortsatt husker Veikko Kankkonen og Helmut Recknagel!
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Nå er alt annerledes. Og jeg tenker ikke på at utøverne får 19 i stil, selv om de flyr med skia langt fra hverandre. Det er stadig like vakkert å se lange svev med nesa ned i skituppene som det var da Torgeir Brandtzæg, Toralf Engan og Bjørn Wirkola hoppa Holmenkollen ned.
Problemet er at moderne teknologi har gjort det klin umulig å følge med i hva som skjer i hoppbakken. Alt dreier seg om vindforholda - om den kommer som sidevind eller som vindkuler over kulen. Eller som oppdrift nede i bakken. Eller som trekk bakfra et sted midt i bakken.
På TV’en blir alt bare kaos. Det siste er at vi får se farta 20 meter ut i svevet. Og om hopperen beveger seg 3,9 eller 4,1 meter i lufta over unnarennet. Nede på sletta møtes vi av røde og grønne tall som viser minus og pluss for vindpoeng, regulert for hvilken avsats utøveren starta fra.
Her kan du lese flere kommentarer av Arild Rønsen
Veit du hva coach request er? Det inntreffer når treneren velger å la sin utøver gå ned på farta, for å oppnå bedre poengsum - men bare hvis hopperen når 95 prosent av hill size!
Jeg tviler ikke på at vindforholda har betydning i hoppsporten. Men var det virkelig sånn, at Kankkonen, Engan og Wirkola alltid hadde de beste vindforholda - siden de alltid vant? I skiflyging-VM i dag var det sånn at hopperne fra Slovenia kunne hatt 100 sekundmeter bakvind, og likevel hoppa bakken ned!
Noen må ta ansvar for å endre disse reglene som gjør TV-sendingene uforståelige - og dermed uinteressante. Men droneteknologien som følger hopperen i tilløpet og gjennom svevet er en fantastisk nyvinning! Sånn skal high-tech brukes!