Med rundt en halv milliard kroner i skattemessig formue, er det dyrt å bo i Norge.

Og dyrere skal det bli: For bare en drøy måned siden skrudde Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV til skatteskruen for de rikeste.

Men nå får de se baksiden av medaljen: Bjørn Dæhlie tar med seg formuen og flytter til Sveits.

Dermed kan han vinke farvel til den særnorske formueskatten - i likhet med mange andre eiere og forretningsfolk som har endt opp i London, Sveits eller Monaco.

Dermed forsvinner også eierskapet til norske bedrifter til utlandet.

Betaler 10.000 i formueskatt om dagen

De fleste som flytter til utlandet, gjør det stille og rolig. Fortsatt er det tabu å flytte fra den særnorske skatten.

Bjørn Dæhlie er et unntak fordi han i flere år har vært tydelig på at formueskatten er ødeleggende: - Jeg må stå opp om morgenen å vite at jeg skal betale 10.000 kroner i formueskatt den dagen. Det er ganske tungt, sa han på et debattmøte i Civita i 2017.

To år senere flytte han til Bø i Vesterålen, etter at kommunen halverte den kommunale formueskatten fra 0,7 til 0,2 prosent for å tiltrekke seg nye investeringer. Det skapte et voldsomt rabalder, og endte med at Dæhlie solgte huset sitt og flyttet tilbake.

Les mer: Bjørn Dæhlie blir skatteflyktning i Vesterålen

Les mer: Fikk massiv kritikk for å bo i skatteparadis - nå har Bjørn Dæhlie solgt huset

Søkkrik, men ikke milliardær

Ligningsformuen til Bjørn Dæhlie har vært på rundt 500 millioner kroner de siste årene.

Hva hans reelle formue er, er ikke kjent. Kapital vurderte ham til 650 millioner kroner i 2017, så det er ikke urealistisk at han i virkeligheten er god for nærmere en milliard kroner nå - gitt verdistigning i eiendom og aksjer.

Dæhlie er likevel ikke på Kapitals liste over de 400 rikeste i landet, så analytikerne der mener at han ligger under milliarden.

Men for skattens del er det ikke så viktig hva han reelt er god for, men hva skattereglene definerer som hans skattepliktige nettoformue.

Sparer fem millioner i skatt i året

I høst gjennomførte det rødgrønne flertallet flere skjerpelser for aksjeeiere med store formuer:

  • Formueskatten ble økt med 12 prosent fra ett år til et annet.
  • Skattemessig verdsettelse av aksjer og driftsutstyr ble økt med 18 prosent.
  • Verdsettelsen av hus og hytter ble skrudd opp betydelig.
  • I tillegg skrudde man opp skatten på aksjeinntekter til 49,5 prosent.

Her er en god oversikt hos BAHR: Skatt - Endringer i statsbudsjettet for 2022

Nøyaktig hva skatteskjerpelsene og flyttingen fra Bø betyr for Bjørn Dæhlie, avhenger av mange faktorer og ulike tilpasninger. Men dersom vi legger til grunn at både verdsettelsen og skattesats-økningen treffer fullt, kan formueskatten ha økt fra rundt 1,8 millioner kroner i året i Bø i Vesterålen - til 5,5 millioner kroner i Oslo-området.

Sveits har meget lav formueskatt, og den varierer fra kanton til kanton. Så besparelsen ved å sette seg på flyet til alpelandet kan grovt anslås til maksimalt fem millioner skattefrie kroner i året!

Presisering: Sveits har ikke null i formueskatt, men ofte 0,3 prosent - altså vesenltlig lavere enn i Norge. For såkalte residents er det formuen i hele verden som inngår i beregningen.


Folk med formue kan flytte fra landet

Mens formueskatten er svært lav i Sveits, blir dette Bjørn Dæhlies grove regning i Norge:

  • Nye verdsettelser kan øke den skattepliktige formuen fra 400 millioner til 580 millioner kroner.
  • Satsen for formueskatt øker fra 0,35 prosent i Bø, til 0,95 prosent i Oslo etter skatteøkningene.

Hva de øvrige skatteskjerpelsene ville betydd, er ukjent.

Og nå blir de uansett irrelevante. Selv skattefuten når ikke ut over landets grenser når folk tar utflytting til land som tar imot eiere og investorer med åpne armer.

Tror ikke på skatteflukt

Formueskatt er et vanskelig tema fordi ingen synes synd på milliardærer som klager på skatten.

Venstresiden ser kun utjevning, og glemmer at den særnorske skatten bidrar til å flagge ut eierskapet til norske bedrifter.

Støyen blir så kraftig at milliardærene heller flytter i stillhet enn å fronte sine synspunkter.

Resultatet blir tap/tap for alle - slik som i tilfellet Bjørn Dæhlie.

Kan bo gratis i kjempevilla

Hvis du synes boligprisene i Oslo er hinsides, så er ikke Zurich stedet for deg.

En staselig villa på 550 kvadratmeter overfor byen vil koste deg den nette sum av 14,5 millioner sveitserfranc.

Villaen kan altså bli din for den nette sum av 140 millioner kroner.

Hvis vi bare for enkelthets skyld ser bort fra valutarisiko og ulike rentenivåer (i Sveits kan du binde renten i fem år for 0,45 prosent), og bruker norske renter, så vil et slikt lån koste deg rundt tre millioner kroner i året.

Med andre ord: Bjørn Dæhlie kan flytte fra Norge, kjøpe seg en enorm villa til 140 millioner kroner, og bo gratis for sin sparte formueskatt. Og da har han to millioner i lommepenger til å betale eventuell eiendomsskatt og andre avgifter.

Hva er moralen?

Forretningsmannen Bjørn Dæhlie gjør en rasjonell økonomisk vurdering når han flytter fra den særnorske og skjerpede formueskatten, for å drive mer lønnsomt fra Sveits.

Folkehelten Bjørn Dæhlie setter samtidig fingeren på et ømt punkt i den rødgrønne skattepolitikken, men beslutningen er ikke populær.

Moralen er likevel at det er vanskelig for et land å ha sære skatteregler for formuer som kan flytte fritt over landegrenser, og for forretningsvirksomhet som like gjerne kan drives fra Bø i Vesterålen, som fra Zurich i Sveits.