Gå til sidens hovedinnhold

Skiskytterne skyter langrennssporten i senk

Nei, Vegard Ulvang, langrennsverdenscupen lever ikke i all velstand uten Norge. Utøverne fra verdens beste nasjon trengs for at ikke skiskytternes IBU-cup skal ta over publikuminteressen.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Langrennssjefen Vegard Ulvang og hans venner i FIS har noe å fundere på.

Allerede til neste sesong i 2021/2022, blir mesteparten av langrennskonkurransene å finne i NENT-group og Viasat-familien.

Verdenscupkonkurransene som arrangeres i Norge skal angivelig deles mellom NRK og TV 2.

Etter alt å dømme blir det mye betal-TV i langrennsverdenscupen, med flaggskipet Tour de Ski som seermagnet.

Hvor mye det kommer til å koste for å se langrenn på Viasat, og på hvilke plattformer verdenscupen havner til slutt, er ukjent i hvert fall for meg.

Les også: Norge dropper verdenscup i Nove Mesto

Mens Ulvangs verdenscup i stor grad vil havne i kommersielle hender neste sesong, blir IBUs skiskytterverdenscup igjen som «gratis-TV» på NRK og SVT.

Foruten om skiskyting, kan Ulvang og FIS få økt konkurranse om seerne fra langløpene Visma Ski Classics hvor NRK har rettighetene fram til 2026.

Om for eksempel Marit Bjørgen velger å kjøre det neste sesong, blir langløp enda mer interessant for TV-seerne.

Les også: Norge har fått et dilemma før VM-stafetten. Eksperten er ikke i tvil

I min verden finnes det en åpenbar mulighet for at seerne høsten 2021 i større grad kommer til å fokusere på skiskyting, som trolig får enda større spillerom i service-kanalene. Samt på Visma Ski Classic, om de kan lokke med seg Bjørgen og kanskje noen andre sterkt profilerte utøvere med stjernestatus.

I forbindelse med Tour de Ski uttalte Ulvang at skiverdenen klarte seg fint uten norsk deltakelse i skiklassikeren.

Ulvang la vekt på at andre nasjoners utøvere fikk muligheten til å vise seg fram, noe han hadde rett i. Framfor alt russerne, som hadde seks herreløpere blant de sju første opp Alpe Cermis.

Gunnar Stavrum: Skiskytter-skandalen gir skremmende innblikk i umoral og idrettskorrupsjon

På damesiden satte skiambassadøren Jessie Diggins og fighteren Rosie Brennan farge på flere av distansene.

Norge kom tilbake til verdenscupsirkuset i Lahti forrige helg etter «koronaoppholdet», og knuste all motstand.

Russerne sto som fastfrosne i snøen når Emil Iversen, Pål Golberg og Sju Røthe tråkket gassen i bånn.

Therese Johaug utklasset svenskene og amerikanerne med flere hestelengder i sitt comeback, og så bedre ut enn noensinne.

Men akkurat som i TdS manglet noen av verdens beste utøvere i Lahti: Johannes Høsflot Klæbo, det franske og italienske laget med Maurice Manificat og Federico Pellegrino, Frida Karlsson, Linn Svahn, Calle Halfvarsson...

SVT-publikumet i Sverige hang likevel fortsatt godt med. Da stafettene i Lahti ble avgjort med comebacket til Charlotte Kalla, var seertallene på rundt én million.

Les også: Samuelsson reagerer kraftig mot Besseberg etter granskingsrapport fra IBU

Men samtlige av helgens skiskytterkonkurranser i IBU-cupen i italienske Antholz dro mellom 1,1 og 1,4 millioner seere, og var med det helgens mest sette program på SVT etter «Stjernene på Slottet» og «Rapport».

På NRK landet herrestafetten i Lahti på 21.-plass over helgens mest sette program på de norske kanalene - med drøyt 480.000 seere.

Det var den eneste konkurransen fra Lahti på topp 30-listen over helgens mest sette program i Norge.

For å sammenligne, havnet skiskytternes konkurranser i IBU-cupen som lokket mellom 530.000 og 540.000 NRK-seere inne blant topp 15 på seerlisten.

Seerlisten ble for øvrig toppet av «Mesternes Mester», med kjendiser som Johan Olav Koss og Aksel Lund Svindal, som noterte over 900.000 seere.

I Sverige er det et tydelig trendbytte. Skiskytterne har passert langrennsutøverne i TV-interesse allerede før langrenn har blitt et kommersielt TV-produkt.

Les også: Denne lurer mange taco-sultne nordmenn: – Mange tenker ikke engang at det er kalorier i disse (+)

Begge sporter er fortsatt veldig populære, det må ydmykt påpekes. Men jeg mener at Ulvang og FIS tvinges til å gjøre noe radikalt for å matche konkurransen mot skiskyting neste år. Hvis målet er å lokke så mange TV-seere som mulig i verdenscupen?

Fellesstarter og stafetter appellerer åpenbart til TV-publikumet.

Før finalene i Falun, med distanseløp 10/15 km på fredag, og 10/15 fellesstart på lrdag, samt sprint i klassisk stil på søndag kan vi lese en historisk sammensetning av verdenscupen etter 18 av 33 konkurranser.

Beste nordmann i sammendraget: Emil Iversen på 11.-plass. Nest best: Johannes Høsflot Klæbo på 14.-plass... og med Hans Christer Holund på 20.-plass.

Sju russere, med Bolsjunov i tet, er inne blant topp 10.

Bolsjunov har avgjort verdenscupen for lenge siden.

Blant damene leder TdS-dronningen Diggins med 1002 poeng, knappe 200 poeng foran sin lagvenninne Rosie Brennan.

Therese Johaug er nummer ni med 456 poeng, til tross for at hun har vunnet samtlige tre distanseløp hun har vært med i.

Beste svenske er Ebba Andersson på femteplass med 763 poeng.

Ulvangs verdenscup er «fake news», i den forstand at flere av de beste utøverne valgte det sikre framfor det usikre og avstod fra Tour de Ski på grunn av koronaen.

Les også: Spanias største avis om Ødegaard: «Redd, ineffektiv og uvillig til å ta risiko»

Men én ting er sikkert.

Med de beste nordmennene på plass under sprinthelgen i Falun og Ulricehamn, stiger garantert pulsen betraktelig for skipublikumet i sofaen i Norge, Sverige og også resten av verden.

Nå blir det verdenscup på ordentlig.

Alle de beste starter og vekker liv i den ellers «døde» cupen.

Her skal den svenske skiprinsessen Frida Karlsson forsøke å utfordre «umulige» Therese Johaug to dager på rad. Kanskje med drahjelp av Ebba Andersson. En ny «Kollen-skrell» henger i luften.

Mange er også nysgjerrige på Johannes Høsflot Klæbo. Er han bedre på distanse enn Iversen, Røthe, Golberg, Krüger og Holund?

Og på søndag skal til og med Linn Svahn og hennes sprintkompiser i blå-gult hage en ny trippel, utfordret av OL- og VM-gullmedaljøren Maiken Caspersen Falla..

Les også: Edvartsen hindret i å dømme treningskamp mellom Ranheim og Rosenborg

Med VM i tyske Oberstdorf en drøy måned unna, og dueller mellom fremfor alt Norge, Sverige, Russland, USA og gjenfødte Finland, tipper jeg TV-tallene kan matche skiskytterne noenlunde til over finalehelgen på Lillehammer 19.-20. mars.

Men Ulvang kan ikke puste ut lenge.

I slutten av november må han levere en levende, publikumsvennlig og spennende cup som alle nasjoner kan bli enige om, og som folk flest er villige til å betale for å se.

Ellers blir Ulvang utkonkurrert av skiskytterne, og vil få det vanskelig med å ta dem igjen i overskuelig fremtid.

/Torbjörn Nordvall

Kommentarer til denne saken