I publikummet synger fanklubber og skiskytingsentusiaster på fransk, tysk og italiensk. Deltakere fra 28 forskjellige nasjoner var samlet på Holmenkollen. Alle ble heiet fram så det sitret i kroppen. Showet var i gang lenge før start. Det var fullsatt på tribunene og reklamen duret bak tribunene.

Elgburgeren kostet 165 kroner, og køen var lang. Folk sultet etter både mat og idrettsopplevelser. Koste hva det koste vil.

Tusenvis av mennesker hadde tatt reisen fra Mellom-Europa til Oslo bare for konkurransens skyld.

Jeg kjenner at jeg er en del av et arrangement fylt med energi, entusiasme og glede. Skiskyttere er mangfold og veldig spennende, selv om det på herresiden som oftest ender med mye norsk på pallen og en fullstendig makeløs Johannes Thingnes Bø som den endelige vinneren.

Til tross for Kollen-tåka to av fire konkurransedager, forholder folk seg til konkurransene som om de skulle feire julaften på Oslos tak.

Selv fredagens avlyste damekonkurranse la ingen demper på stemningen. Jeg hørte ingen sutre.

Kontrastene er store i forhold til langrenn

«Interessen for skiskyting er genuin og publikum veldig engasjert og kunnskapsrikt», sa ikonet Ole-Einar Bjørndalen i et TV 2-intervju.

Det var min følelse også, etter å ha vært i begge Kollen-helgene. Kontrastene er store i forhold til langrenn.

Tynne startfelt, en tredjedel av det skiskyting hadde. Og ikke på langt nær så mye folk på tribunen. Ti nordmenn kom først i mål.

Skisportens Kollenhelg er ikke hva den har vært. Den lever, ja. Men hvor lenge er spørsmålet.

Jeg ber til høyere makter om at den lange Kollen-helgen vil bestå i hundre år til. Selv om jeg etter årets arrangement er mer tvilende enn før.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Under herrenes femmil lørdag var det stemning på Frognerseteren og mye folk i og rundt arenaen. Men det var ikke den energien i luften jeg kjente tidligere. Og hørte jeg noen Kollen-brølere? Ikke som jeg husker.

Langrennsløpere elsker å konkurrere i Kollen, men flere av jentene jeg snakket med etter søndagens historiske femmil var ikke imponerte. «Nei, det var slett ikke det presset jeg forventet og har hørt så mye om», sa en av deltakerne skuffet.

Ikke bra

I motsetning til skiskyting, som IBU, International Skiathlon Union utviklet til et sterkt internasjonalt produkt for arrangører, publikum og media, har ikke FIS, det internasjonale ski- og snowboardforbundet, lykkes i det hele tatt.

Heller ikke i Norge blir det en hit hos publikum, eller noen høyere stemning å skryte av. Det var absolutt ingen publikumsfester på VC-konkurransene i Lillehammer, eller på Beitostølen. Drammenssprinten var bra, men det internasjonale publikummet var det lite av. Et og annet svensk flagg ble viftet ved siden av alle de norske.

Les også: Kollenhelgen: − Dette er verdenscupens juvel − som må tas vare på

En mulig tilnærming angående Kollen-helgen kan være å kjøre begge femmila på samme dag og dermed konsentrere publikums interesse og fokus. Samt å finne en passende dato for konkurransene som motiverer hele verdenseliten til å starte.

De tradisjonelle hoppkonkurransene og nordisk kombinasjon ble pakket inn i det omfattende konkurranseprogrammet. Ingen av grenene vant på det. I stedet konkurrerte grenene mot hverandre om publikum. Nei, det var ikke bra.

FIS må tenke nytt, svelge sin stolthet, ta grep og lære av IBU, som samler titusenvis av tilskuere på alle verdenscuparrangementer.

Ja, skiskyting er i aller høyeste grad en arenasport med en fascinerende skytebane hvor alt kan skje.

Det er to forskjellige idretter, langrenn og skiskyting.

Men per dags dato tilhører det to forskjellige verdener.

Langrenn må generelt sett bli bedre. Det både tror og håper jeg av hele mitt skihjerte.

Skiskytingen er det bare å gratulere da den traff blink med det meste. Takk for skiskytteroppvisningen i Kollen.