Saken om gutterommet og leilighetene til statsråd Kjell Ingolf Ropstad (Krf) og stortingsrepresentanten Tellef Inge Mørland (Ap) går egentlig inn til kjernen av valgkampen.

Det handler om privat versus offentlig. Og debatten av hva som gir verdier i samfunnet, både materielle og symbolske verdier.

Les mer her:

Ap-politiker fikk pendlerbolig selv om han eide leilighet i Oslo

Ropstad fikk stortingsbolig fordi han var folkeregistret på barndomshjemmet

Rene og skitne penger

I Norge har offentlige penger på en pussig måte blitt rene, gode eller gratis. Næringslivets penger er derimot ofte skambelagt, enten det handler om formuesskatt eller retorikk som sier at man tar fra de fattige og gir til de rike. Det siste er selvsagt faktisk feil.

Hvorvidt mennesker betaler mer eller mindre skatt handler ikke om penger som kunne stått på fattiges konto. Næringslivets penger er på mange måter blitt skitne penger i møte med riking-retorikken, altså retorikken om de rike.

En gåte

Et uttrykk sier at når bakeren møter feieren, blir også bakeren skitten. Vi kan snu på det og si at når næringslivet møter politikken blir deres innsats skitnet til, altfor ofte. Næringslivet omtales ofte i negative vendinger.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Alle vet at det er viktig med arbeidsplasser. De som skaper arbeidsplassene omtales bare unntaksvis i positive vendinger. For meg er det en gåte at næringslivet finner seg i det. Jeg skjønner helle ikke at næringspartier som Høyre og Venstre ikke har en mer offensiv retorikk i møte med riking-retorikken.

En tryggere måte å tjene penger på

Triksingene til de to politikerne fra Sørlandet er et eksempel på hvordan mange tjener penger i dag. Flere boliger for utleie er en sikker inntektskilde, særlig i Oslo. Det er en tryggere måte å tjene penger på enn i næringslivet, hvor svært mange kan tape penger. Det kan også være år med tap før en suksess i næringslivet. Leiligheter i Oslo er en adskillig lettere vei til å skape en formue.

Les også: Venstre slår knallhardt tilbake mot «bestevennen»

Vi har skapt et fantastisk samfunn der alle deltar i et spleiselag for vår felles trygghet innen helse og inntekt. Dette kan smuldre opp dersom det ikke blir en slutt på riking-retorikken, som er en ytterst polariserende retorikk.

Vel finnes det grådige rikinger, men næringslivet er ikke grådighet i seg selv. Næringslivet består av små og store næringer med de forskjelligste mål. Er det vakrere å tjene penger på utleie av sekundærbolig enn å starte en bedrift?

Det er jo grunn til å spørre.

Ikke særlig vakkert

Sakene med Kjell Inge Ropstad og Tellef Inge Mørland har sendt en torpedo inn i forestillingene om hva verdiene er i henholdsvis Krf og Ap.

Les mer fra Norsk debatt

Man kan ikke bebreide folk for å investere penger de har til overs. Næringslivet trenger investorer til mange spennende prosjekter. Der er det for lite risikovillighet i det norske samfunnet.

Altfor mange gjør som Mørland og Ropstad, og bidrar dermed til at boligmarkedet får stadig høyere priser. Det er selvsagt lov, men det er ikke vakkert når man samtidig har en retorikk som sier det motsatte.