Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Etter to år som nestleder i Arbeiderpartiet brøt Bjørnar Skjæran endelig gjennom lydmuren. Det kan være en fordel, det er jo snart valg. Men han kunne kanskje valgt seg en bedre sak.
Dette har skjedd: Etter at første del av det digitale årsmøtet i Nordland Ap ble avsluttet i Bodø sist fredag, samlet partitoppene seg for å slukke tørsten, i det som for tiden er en av landets mest nedsmittede byer.
Onsdag besluttet Nordland politidistrikt å henlegge saken. Les mer her.
Hva skulle feires? Hva var anledningen? I Bodø er det få lyspunkter i en seig kamp mot alvorlig sykdom som har sendt gamle og sjuke, familier og ungdommer ned i knestående sammen med næringslivet. Dagen før hadde en alvorstynget ordfører i Bodø innført nye og svært inngripende tiltak i kampen mot flere muterte virus.
Les også: Nachspiel, dårlig dømmekraft og en forbanna ordfører
Etter dette kan bare fem personer være samlet, ifølge kommunens forskrift. Men på hotellrommet samlet åtte personer seg for å drikke ikke helt ubetydelige mengder alkohol, hvis vi skal legge NRKs billedbevis til grunn.
Samme dag hadde partileder Jonas Gahr Støre fortalt at det ville vært mindre Covid-smitte hvis landet var ledet av en Ap-regjering.
Ikke mange timer etter tok hans nestleder heisen opp til festen på den eksklusive suiten «Fleinvær», i toppetasjen på Scandic Havet i Bodø, som ifølge NRK koster 15.000 kroner døgnet.
Kanskje var det nettopp det kraftfulle utsagnet fra Støre, om Arbeiderpartiets alternative pandemi-håndtering, som hadde oppmuntret partitoppene til å samle seg for å skåle med Nordlandspils og konjakk.
Dagen etter slapp NRK Nordland inn på suiten for å forevige den sure svien; Rekken av ølbokser på skrivebordet, spritflasker og vindunker i søppelboksen. Hvilken parallell virkelighet lever man i når man tror slikt ikke blir oppdaget og avslørt?
Nordland politidistrikt har innledet etterforskning. Bjørnar Skjæran og de øvrige festdeltakerne får nå sannsynligvis 10.000 eller 20.000 kroner hver i bot.
(Obs: Innlegget er skrevet før Nordland politidistrikt onsdag besluttet å henlegge saken.)
Her kan du lese flere innlegg av Skjalg Fjellheim.
Etter at den mektige Ap-nestlederen ble tatt på fersken ble det bare verre; han startet dagen med å sende ut en kort skriftlig beklagelse og trodde saken skulle blåse over.
Det gjorde det ikke, og Skjæran lot derfor høre fra seg igjen på Dagsnytt 18. Der ba Skjæran om unnskyldning for at han deltok på nachspielet.
Han sier han ble invitert, at han tok en eneste øl og gikk tidlig til sengs.
Ærlig talt, det er en dårlig avledningsmanøver. Noen hadde jo planlagt festen, leid suiten, og kjøpt inn drikkevarene. Hva visste Skjæran om det? Og hvordan kunne han tillate at det ble drukket og festet på denne måten?
Som nestleder i Arbeiderpartiet er det ikke tilstrekkelig å beklage at han var med. Han skulle beklaget at han lot det skje, og at han ikke jaget partifellene hjem eller i seng. Det er hans ansvar at festen ikke ble stoppet, og det burde Skjæran sagt på innpust og utpust i dag.
Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.
Skjæran får det i stedet til å høres ut som han er en tilfeldig elev som er invitert inn på en ulovlig skolefest.
I dette tilfellet er det faktisk Skjæran som er elevrådslederen. Og når bakrusen demrer vil han forstå at dette går på hans egen og Arbeiderpartiets troverdighet løs. Det er menneskelig å glippe på liv og lære. Det er konteksten som gjør det ugreit. For det er i krisetider vi trenger lederskap, når slitasjen øker og både lojaliteten og tilliten står på spill.
At det er Arbeiderpartiet som havner på et fuktig nachspiel er det forsåvidt lang tradisjon for. Men hvis Arbeiderpartiets kritikk av regjeringens håndtering skal stå til troende, har Skjæran og Nordland Ap gjort det vanskeligere med svak dømmekraft og dårlig lederskap.
Nå ser det ut til at Støre og Arbeiderpartiet lar nåde gå for rett denne gang. Men gudene skal vite at det ikke er alle nachspiel i Arbeiderpartiet som det har blitt tatt like lett på. Særlig ikke de nestledere har deltatt på. Bare spør Trond Giske.