I går publiserte Helsedirektoratet nye retningslinjer for barns skjermtid og fysisk aktivitet.

Ansvaret er foreldrenes. I alle fall om man skal tolke Dagsrevyens innfallsvinkel.

Dette er saken: Helsedirektoratet med nye råd: Dropp all skjermtid for de minste barna

Skjermen sitter barnevakt

Den utegående reporteren fra Dagsrevyen går rundt og overrumpler foreldre i sivil på et kjøpesenter. Med mikrofonen i ansiktet må de fleste innrømme noe beskjemmet at det blir nok litt mer enn både Helsedirektoratet og samvittigheten kan leve med. Kun én forelder står rakrygget og proklamerer at det er maks én episode Fantus om dagen.

Maks! Bra for henne.

Dette innlegget er til alle oss andre som blir bedt om å pisse i motvind, og deretter skammes for å grise til klærne.

De siste årene er vi blitt gode på å snakke systemkritikk, men når det gjelder barns skjermtid, rettes pekefingeren ofte mot foreldrene. Late, ettergivende og selvsentrerte lar vi skjermen sitte barnevakt fordi det er jo strengt tatt veldig behagelig med passiviserte barn.

Gi oss systemkritikk! Kom igjen!

Les også: Propellene blant oss

Ansvarliggjør politikerene

Neste gang myndighetene uttaler seg om skjerm foreslår jeg å sende en utegående journalist til Stortinget. Til skolene. Bank på rektors kontor og spør om spisepausen.

«Stemmer det at elevene sitter foran en TV-skjerm og spiser? Hva med skolefritidsordningen? Hender det barn sitter med skjerm der? Hva tenker rektor barna lærer om en sunn matkultur, og hva tror hen den totale skjermtiden i løpet av en skoledag er?»

Og politikerne: «Hva synes de om at så mange skolestartere tilbringer skoleveien med nesa klistret til YouTube og bena stabbende av gårde i blinde? Burde man muligens regulere barns tilgang til skjerm og de kommersielle superkreftene ved lov?»

Og troppe opp hos produsenter og apputviklere og si:

«Hei! Har dere reflektert noe særlig rundt at smartklokke dere lager gir barn og unge en mobil forelder rundt håndleddet som står i veien for deres utvikling av selvstendig initiativ og evner? Vet dere at barn i dag snakker direkte med foreldrene, fremfor å ordne opp selv når de er på besøk hos venner? Og har dere sett at de barna med smarttelefon står alene i hjørnet av lekeplassen og scroller fremfor å leke med de andre? Hvilke tanker har dere gjort dere om hvordan produktet dere selger undergraver fri lek? Har dere vurdert aldersgrense for eksempel?».

DEN utegående reporteren vil jeg se. Gjerne hver uke. Kan statskanalen opprette en egen stilling? Og tenk om vi kunne opprettet en økokrim for de som profitterte på å sabotere barndom og lek. Da snakker vi! Det kan ikke være den enkelte foreldres ansvar å følge Helsedirektoratets anbefalinger. Dette er for stort og for omfattende.

Les mer fra Norsk debatt her

Vi kan ta noen grep, slik vi kan resirkulere og ta tog av klimahensyn. Men løsningen på klimakrisen må komme fra styresmaktene. På samme måte kan vi konstatere at det brenner under føttene på barna våre.

Men løsningen er ikke å be foreldrene være mer bevisst. Politikere, næringsliv og lovgivende myndigheter på kalles inn på teppet. Å lempe ansvaret over på foreldrene er ansvarsfraskrivelse, og det er feigt.