Gerhard Schröder (77) er EGENTLIG ganske trofast av seg. Det er bare hans turbulente overganger fra ett ekteskap til det neste som får grunnmurene til å knake. Og da mener jeg de nasjonale fundamentene.

Husfruen

Jeg husker godt hvordan hans nummer tre - hele Tysklands «Hillu» (1984-97) pleide å føre seg frem i statsministeriet i Hannover som om hun var den egentlige ministerpresidenten. Hun lot seg ikke stoppe av et TV-kamera eller to, men kostet lystig rundt med sin mann - som skulle Schröder være en av hennes tjenere.

Og Hillu nøyde seg ikke med litt velferdsarbeid for barn i nød eller komité-arbeid for fattige og trengende. Nei, hun kunne diske opp med politiske løsninger og knipse med fingrene til den arme Gerd iverksatte planene hennes.

Ministerpresidenten profiterte faktisk politisk på å la sin kone få spille rollen som en litt bøllete ektefelle som aldri kunne holde kjeft. Kvinnene i partiet trodde nemlig lenge at Schröder hadde forståelse for - kanskje til og med var tilhenger av - likestilling.

Les også: Dødssyk «Derrick-stjerne» gift i hemmelighet

Konebytte

Da ministerpresidenten fra Niedersachsen i 1997 dro på offisielt besøk til Norge for å se på en oljeplattform, var journalisten Doris Köpf med i følget. Det ble full bingo før reisen var over, og i de påfølgende ukene fløy krystall og annet dekketøy lavt gjennom det schröderske hjem - til Gerd pakket bagen og flyttet inn hos unge frøken Köpf, som han kort tid senere giftet seg med.

Hillus grusomme hevn var alle «snakker ut»-intervjuene som fulgte. OG, selvsagt, at hun i en årrekke møtte frem på TV-debatter, hvor hun forsvarte helt andre posisjoner enn eksmannen - og anbefalt seerne å stemme på noe annet enn SPD.

Det var heller ikke fritt for at unge Doris fikk en og annen verbal ørefik.

Les også: Millioninntekter og innavlede isbjørner

Tok en Trump

Det er gått 16 år siden Gerhard Schröder nærmest måtte bæres ut av forbundskansler-kontoret i Berlin. Ettersom valgresultatene tikket inn, ble det ut over valgnatten i 2005 klart at Angela Merkel og hennes Kristeligdemokratiske Union var vinnere - om enn med en ytterst sparsom margin til Schröders sosialdemokrater.

Tyskerne fikk oppleve sin kansler gjennom syv år gå fra konseptene på direkten, der han satt sammen med Angela Merkel i et TV-studio. Det var ikke snakk om at HAN kom til å gi fra seg regjeringsmakten - ikke bare fordi at det manglet noen få hundre eller et par tusen stemmer.

«Ingen andre enn meg er i stand til å lede en stabil regjering. Ingen», knurret Schröder - og innkasserte vantro og spørrende blikk fra så vel programleder som valgets faktiske vinner.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad.

Deal med Putin

To måneder senere måtte han gi fra seg roret til Angela Merkel, som ble sjef for en koalisjon mellom kristeligdemokrater og sosialdemokrater. Men Gerhard Schröder ville ikke være med videre - han trakk seg fra alle verv og erklærte seg ferdig med tysk partipolitikk.

Det ble hurtig kjent at Schröder helt på tampen av kansler-perioden hadde underskrevet en kontrakt med Vladimir Putin om å bli styreformann for det russiske statsselskapet Nord Stream. For to-tre million kroner i årlig grunnlønn, skulle Schröder blant annet lede prosessen med å få bygget ytterligere en gassledning fra St. Petersburg til den tyske Østersjøkysten.

Les også: Vladimir Putins klassereise: Fra to rom i Dresden til palass ved Svartehavet

Ukjent kreditt

Først fem måneder etter Schröders avgang, ble den nye regjeringen informert om ett av gammel-kanslerens siste krumspring før Kanzleramt måtte rømmes.

Han og Putin hadde fremskutt et avtalt møte, slik at Schröder selv - rett før han gikk av - kunne undertegne en kontrakt mellom Russland og Tyskland om bygging av rørledningen. Kansleren hadde også - bak alles rygg - signerte en tysk statsgaranti for et lån på rundt syv-åtte milliarder kroner til prosjektet.

Til nå har Gerhard Schröder først og fremst blitt husket for sine brutale nedskjæringer av tilskudd til arbeidsløse og sosialklienter. Den såkalte «Hartz-4»-loven har siden begynnelsen av århundret vært klistret til Det sosialdemokratiske partiet som et mareritt - og er den best synlige forklaringen på de siste årenes massive tap av velgertilslutning.

«Lupé-ren demokrat»

Rikelig med hån og spott har han i årenes løp måtte innkassere for sin legendariske påstand om at «Vladimir Putin er en lupé-ren demokrat».

Nå om dagen pådrar Schröder seg rett som det er offentlighetens irritasjon, når han av og til stikker frem snuten for å ta sin venn Vladimir Putin i forsvar. Gjennom årene har han flere ganger latt seg fotografere mens han blir omfavnet av den russiske diktatoren.

I forrige uke var Schröder ute igjen. Han ville bare - for n’te gang - advare mot tyske leveranser av våpen til Ukraina.

Les også:En «livsfarlig» kvinne seiler opp til å overta makten. Men nå kommer herrenes propaganda-tog rullende

Lobbyist

Som styreformann i et selskap som først og fremst eies av Gazprom, er Gerhard Schröder også blant dem som driver det mest omfattende lobbyarbeidet mot det amerikanske kravet om stopp av «Nord Stream 2»-byggingen i Østersjøen. Det gjenstår bare å legge 140 kilometer fra Bornholm inn til den tyske kysten. Men alle firmaer som var tilknyttet prosjektet trakk seg sporenstreks, da det i fjor høst kom trusler fra Washington om at de risikerte å bli utsatt for heftige represalier.

Polakker, baltere og ukrainere har bred støtte fra andre EU-stater i sitt krav om at «Nord Stream 2» aldri må bli en realitet. Prosjektet vil gjøre Tyskland - og resten av EU - totalt avhengig av russiske gassleveranser. Ikke minst amerikanerne - som også gjerne vil levere egen fracking-gass til Kontinentet - peker på hvor politisk utpressbar Berlin er i ferd med å gjøre seg.

«Hvorfor skal vi betale i dyre dommer for å forsvare Tyskland, når landet nå vil pumpe enda flere milliarder inn i den russiske krigskassen», lyder ett av de vanlige spørsmålene fra «over there».

Putins gutt

Rett som det er rykker den ukrainske ambassadøren ut i tyske medier for å radbrekke Gerhard Schröder, mens han advarer tyskerne om at Putin har kjøpt ekskansleren med hud og hår - og at mannen ikke er noe annet enn en løpegutt for Moskva.

Men gassledninger, offentlig kyssing på Putin eller hatske utfall mot Ukraina vil åpenbart aldri kunne overskygge den offentlige interessen for pikante detaljer fra Gerhard Schröders privatliv.

I 2017 var han på en delegasjonsreise til Seoul, der Schröder (77) fikk oversetteren Kim Soyeon (53) stilt til rådighet. Etter flere års studier på tyske universiteter og stillinger i tysk næringsliv, hadde hun gjort karriere i hjemlandet på å representere ulike tyske firmaer.

Det skal hurtig ha oppstått søt musikk.

Les også: Hun var en av TV-verdens hotteste skuespillere. Så ble hun avslørt (+)

Skilsmisse nr. 4

Ektefelle Doris Schröder-Töpf må ha luktet lunta, for plutselig begynte det å dukke opp giftige bemerkninger om koreanske translatører og deres manglende respekt for andre menneskers ekteskap. Som vanlig hos Gerd, varte det heller ikke denne gangen mange ukene før han var nyskilt og nygift.

Også Soyeon Schröder-Kim måtte ut av den hellige ektestand, men DET var nok ikke så enkelt som i Gerds tilfelle - for i Seoul satt en forbitret ektefelle. En forutsetning for at han skulle gå med på skilsmisse, var at Kim underskrev på at hun aldri mer skulle ha kontakt med Gerhard Schröder.

Men i stedet for å innfri løftet, så sto hun få uker senere brud med sin Gerd. NÅ følte eksmannen hennes at han rent faktisk var blitt frarøvet ære og stolthet til en verdi av mellom seks og syv hundre tusen kroner.

Dyr dom

Siden Gerd nektet å punge ut, så havnet hele salaten hos en koreansk familiedomstol som har hørt partene, og i forrige uke ble anklagene mot Gerhard Schröder dokumentert. Ekskansleren ble dømt til å betale konas eksmann en erstatning på tredjedelen av det opprinnelige kravet - nemlig 220.000 kroner.

Nyheten om dommen kom for sikkerhets skyld midt oppe i en kjempemessig batalje mellom hustru fire og hustru fem, som for tiden utkjempes på Bild Zeitungs førsteside. Stridens kjerne skal være at Doris (nr. 4) er styreforkvinne i en eiendom hvor Kim og Gerhard har kontorer i første etasje.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Konenes kamp

Her om dagen dumpet det inn brev fra styret med krav om at en koreansk kvinnestatue umiddelbart må fjernes fra eiendommens inngangsparti. Kim (nr. 5) tilkalte skandalepressen og klagde sin nød over Doris, som nå ville tvinge henne til å fjerne et monument over koreanske kvinner som under krigen ble bortført av japanske styrker som brukte dem til tvangsprostitusjon.

Les også: Stort rabalder om liten statue

Påfølgende dag var det Doris sin tur på førstesiden, der hun freste at akkurat HUN skulle ha seg frabedte å bli beskyldt for manglende solidaritet overfor undertrykte kvinner i andre verdensdeler. HUN som de senere årene har gjort så mye for ulike grupper med flyktninger. Statuen måtte fjernes fordi den ville stå i veien for brannvesenet. Dette handlet ikke om NOE annet enn beboernes sikkerhet.

Gerhard Schröders politiske og økonomiske disposisjoner kan få noen og enhver til å miste matlysten. Mannen som så åpenlyst nøt å bli sett opp til av alle, må i dag leve med at han er blitt en av Tysklands mest upopulære skikkelser.

Men folk elsker å følge med på mannens privatliv.