Natt til søndag skjedde det et nytt drapsforsøk i Oslo sentrum.

De som først kom til stedet og startet førstehjelp for det ene offeret var natteravnene. Jeg snakket lenge med en av dem tidligere i dag, som fortalte om den dramatiske hendelsen.

De oppdaget en mann som lå på fortauet i Stortingsgata med et skuddsår i beinet.

Han sa at han hadde blitt skutt, og de jobbet med å holde ham ved bevissthet til politiet og deretter ambulanse kom.

Mannen greide å få takket natteravnene for hjelpen før han ble kjørt av gårde. Det samme bør vi gjøre.

Natteravnene er til stede med to godt synlige biler hver helg i sentrum og andre steder i byen hvor det skjer hendelser. De tar seg stadig av personer som trenger hjelp, enten det er på grunn av farlig rus, vold eller annet. Mange kan takke dem for uvurderlig hjelp når de har havnet i problemer.

De velkjente natteravn-bilene og gruppene som vandrer rundt gir et viktig bidrag til tryggheten i byen vår.

Ikke den første hendelsen

Nå blir det avgjørende at politiet greier å få oppklart saken. Skyting på åpen gate med mange mennesker i området er svært alvorlig, og noe vi ikke skal ha i byen vår.

Det er bra at politiet allerede har siktet tre personer for medvirkning til drapsforsøk, og vi får håpe de raskt kommer videre i etterforskningen.

Dette er ikke den første hendelsen på barene rundt Klingenberggata. Før jul falt det dom i en annen sak om drapsforsøk med skytevåpen fra oktober 2021, som også skal ha startet med en krangel på en av barene der.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

De tre gjerningsmennene ble dømt til vel seks år i fengsel.

Problemet med dommen er at det ikke framkommer noe om bakenforliggende årsaker og motiver.

Hvem tror at personer med kriminelt rulleblad og erfaring begår et drapsforsøk med skytevåpen bare på grunn av en krangel i en bar?

Det er god grunn til å anta at det ligger mer dyptgående konflikter mellom kriminelle miljøer bak både drapsforsøket i 2021 og det som skjedde i natt.

Det framkommer da også av den nevnte dommen at det ikke ble ført nok bevis for hva som var motivet for drapsforsøket. De tre tiltalte nektet enten å forklare seg, eller kom etter hvert med forklaringer om at de ikke hadde vært der, som retten anså som oppkonstruerte eller helt usannsynlige.

For eksempel at de dro ut av sentrum utpå natta for å legge fra seg telefonene til lading – før selve drapsforsøket. Det er nemlig velkjent blant kriminelle at de ikke må ha på seg telefoner, når de er redde for at politiet skal kunne spore om de har vært på åstedet.

Fare for en ond sirkel

Hvor sannsynlig er det at noen drar av gårde, legger fra seg telefoner og henter skytevåpen, og begår et planlagt drapsforsøk, bare på grunn av noen bemerkninger i en bar?

For å hindre at det kommer nye oppgjør og hevnaksjoner er det avgjørende at politiet også greier å avdekke motiver og konflikter som ligger bak.

Det vil kunne føre til at man finner flere bakmenn og involverte, og kan sette inn tiltak for å hindre nye voldshandlinger. Hvis man nøyer seg med bare å konstatere hva som skjedde der og da, som i dommen fra før jul, er jeg redd det ene drapsforsøket bare vil føre til det neste i en farlig ond sirkel.

Vi ser dessverre det samme problemet i sak etter sak, dom etter dom, også i flere drapsforsøk med kniv på gata et annet sted i Oslo sentrum, Grønland-området.

Les også: Vi kom aldri på tanken å rane noen for å skaffe oss en jålete designerjakke

Nemlig at gjerningsmannen, eller gjerningsmennene dømmes, men uten at bakenforliggende motiver eller konflikter avdekkes.

Selvsagt nekter de tiltalte blankt å si noe om dette, og dermed å trekke inn andre. Det samme gjør som regel også offeret.

De vil gjøre opp på egen hånd, og ikke blande inn politiet.

Det gjør at vi står i fare for å få gjentatte nye hendelser framover.

Jeg håper politiets etterforskere denne gangen ikke gir seg, før de greier å trenge gjennom de kriminelles taushetskultur, «omerta», som er et begrep fra italiensk mafia. Også i dag leser vi at den av de siktede som er pågrepet for drapsforsøket natt til søndag, nekter straffskyld, og heller ikke vil forklare seg til politiet. Det naturlige spørsmålet blir da, hvorfor en uskyldig ikke vil forklare seg ut av saken så fort som mulig.

En kjent pågående gjengkonflikt

Det kan ha sammenheng med det NRK har fått opplyst søndag kveld om at ofrene er gjengledere i den kjente gjengen Young Guns, mens flere av de siktede er med i Satudarah MC, som fikk et eget charter i Oslo-området i 2018.

Bare én av dem skal eie en motorsykkel, så de er først og fremst kriminelle. Det er sterke motsetninger mellom hovedpersoner i de to gjengene, hvorav førstnevnte har hovedbase på Lørenskog og de andre nord i Groruddalen.

Det har de siste årene skjedd flere dramatiske skyteepisoder og drapsforsøk hvor de har gått løs på hverandre. Det handler om uoppgjorte saker fra langt tilbake, og oppgjørene skjer på åpen gate rundt i hele Oslo-området.

Ingen av dem snakker med politiet, noe som gjør det desto vanskeligere å komme i mål med etterforskningen.

Ved siden av striden mellom gjengmiljøene på Holmlia og Mortensrud, er dette den mest potente konflikten mellom gjenger vi ser i hovedstaden og i hele landet.

Desto viktigere blir det at politiet bruker mye ressurser på å etterforske denne saken i sin fulle bredde, og prøver å avdekke mulige motiver og aktører, utover hva som skjedde akkurat der og da.

Les også: Hadde ikke brannvesen og ambulanse kommet i tide, ville jeg ikke vært her nå