Når måkene kommer forteller datter Frida om det eneste trikset som gjelder for å bli kvitt måker i en fei.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Bli en måke

Vi er i Lofoten sommeren 2022. Måkene i Lofoten er noen tøffe jævler. De våker over deg. Natt og dag. Jeg sitter for eksempel i en liten plastbåt og fisker. Det er ikke en måke å se. Men kaster jeg litt fiskeslo i havet går det knapt sekunder. Brått er det 20-30 måker som sloss om maten med en intensitet som jeg tror er en slags urkraft i alt som lever. Det er fascinerende å se og ikke minst høre på dette spetakkelet. Men på den annen side har vi mennesker fjernet oss en hel del fra urkraften. Særlig når vi er på ferie i idyllisk omgivelser og søker fred og harmoni til frokost. Og ellers. Da kan vi få lyst til å jage vekk måker.

Det er den samme måken som kommer og setter seg på rekkverket. Jeg tror den ser på oss som sitt revir. Andre måker som nærmer seg blir skremt bort. Denne måken er sjef og vil ha plassen for seg selv. Ingen tvil om det.

Nå forteller datter Frida om en venninne som hadde sommerjobb i en småbåthavn. Hun ble lært opp av en erfaren vaktmann.

Han sa: - Det viktigste er at du er vennlig og serviceinnstilt overfor båtfolket. Det kan også tenkes at du får lyst til å jage vekk måker. Det er nesten umulig. Men det er et triks om hjelper. Det nytter ikke å løpe mot dem. Det nytter heller ikke å rope og skrike.

- Hva hjelper da?

- Du må gjøre deg om til en måke og vise at du er stor og sterk, at du har større vinger. Du folder ut armene som vinger og går truende mot måkene. Da letter de og kommer ikke tilbake på en lang stund.

Vi spiser ferdig frokosten. Måken sitter pal. Nå bestemmer Frida seg for å bli en diger måke. Hun folder ut vingene og går truende bortover. Det virker. Vår nærgående gjest letter straks og flyr sin vei.

Her kan du lese flere petiter av Baard Fiksdal

Elefanten

Noen uker senere sitter jeg og ser på en videosnutt på Facebook. En meget stor og meget truende elefant løper rett mot to menn som ser ut til å være i livsfare. De kan om få sekunder bli trampet til døde. Da gjør den ene mannen som Frida. Han gjør seg stor og sterk. Han viker ikke en tomme. Han har enorm selvtillit. Elefanten bråstopper. Selv om mannen er som en mygg, blir elefanten åpenbart veldig imponert. Elefanten trekker seg tilbake.

Dette er Nettavisens spaltister

Teknikken tenker jeg kan virke for deg også. Hvis du møter på et stort problem der ute.

Slå ut med vingene. Vis at du er sjefen. Kanskje det hjelper.