Den norske staten tjener grovt på Putins herjinger i Europa, og er i tillegg så grådig at den krever 25 prosent moms på de høye strømprisene fra sine egne innbyggere og norske bedrifter.

Det enkleste grepet regjeringen kan gjøre for vanlige folk og arbeidsplassene deres er å fjerne merverdiavgiften på strøm og nettleie. Det vil redusere strømkostnadene med 20 prosent over natten.

– Spørsmålet om rettferdighet er avgjørende for at landet står sammen i denne krisen, sa Tysklands forbundskansler Olaf Scholz da han lanserte et kutt i moms ned til syv prosent fra dagens 19 prosent.

Tyskland vil kutte momsen på strøm fra 1. oktober til 1. mars 2024.

I Norge sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum at den norske strømstøtten vil fortsette i hele 2023, men den forhindrer ikke at prisen forbrukerne må betale i Sør-Norge er mange ganger høyere enn før.

Og på toppen krever altså staten 25 prosent merverdiavgift på både strømmen og nettleien.

Slik blir strømmen fordyret

Som kjent er strømmen mye dyrere i Sør-Norge enn i nord. Til overmål er strømmen momsfri i Finnmark.

Nettsiden Smarte Penger har en kalkulator som viser hva du får i kompensasjon gjennom «strømstøtten» (misvisende navn siden dette er penger du allerede har betalt).

Hvis vi legger til grunn en gjennomsnitlig pris på 3,90 kroner per kilowattime, så er nettoprisen 1,44 kroner per kilowattime etter kompensasjonen. - altså fire ganger mer enn normal pris på strøm de siste årene.

I klartekst: Først tar statlige og kommunale kraftselskaper en enorm profitt på strømmen. Så krever staten 25 prosent merverdiavgift på toppen!

Strømprisen er altså før merverdiavgiften, som fordyrer strømmen med 25 prosent:

Netto pris etter strøm-kompensasjon: 1,44 kroner

+ Merverdiavgift på strøm (25 prosent): 0,36 kroner

= Den reelle prisen etter støtte og moms: 1,80 kroner

Gjør som Tyskland, Gahr Støre!

Under partilederdebatten i Arendal sa statsminister Jonas Gahr Støre at det er Putin som herjer i Europa, ikke markedene. Det er korrekt, men det er ikke noe argument for at staten gjør strømmen enda dyrere ved å legge på avgifter.

Hans partikollega i Tyskland, forbundskansler Olaf Scholz herjes med av Putin, og har samtidig den høyeste prisstigningen på 40 år. Likevel velger han å sette ned momsen på energi fra 19 til 7 prosent, og gjør dermed norsk gass vesentlig billigere for tyske forbrukere.

Det er intet til hinder for at Norge kan sette ned momsen på strøm i Sør-Norge til samme nivå som i Finnmark - altså null!

(Argumentet om at det tar bort incitamenter for å spare strøm er åpenbart tullete med de prisene vi har på strøm nå).

En rekke andre europeiske land har fulgt i samme spor: Belgia, Spania, Tsjekkia, Frankrike, Italia og Spania, for å nevne noen.

Enorme inntekter for staten

I juli ble det forbrukt 4,2 milliarder kilowattimer i det som kalles alminnelig forsyning (der kraftintensiv industri er utelatt).

Hvis vi legger til grunn eksempelet fra Smarte Pengers kalkulator, tar altså staten inn 36 øre per kilowattime i moms.

Et grovt regnestykke tilsier altså at statskassens sugerør inn i folks lønnskontoer og bedriftenes inntekter var på 1,5 milliarder kroner i moms på strøm bare i juli.

Dette kommer på toppen av gigantiske inntekter på gassalg til Europa og kraftsalg til norske forbrukere og bedrifter.

Les også

Smekkfull statskasse åpner for store skattelettelser for folk og bedrifter

Går rett frem uten å høre på vanlige folk

Under partilederdebatten gjorde statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum det rimelig klart at de ikke vil innføre makspris på strøm eller en bedre strømordning for vanlige folk.

Det minner litt om den gamle barnereglen om å gå rett frem, samme hva man støter på. Effekten er at lokomotivet tilsynelatende går på skinner, mens velger-vognene har sporet av.

Der kommentatorene roste Jonas Gahr Støre for å være tydelig, hørte velgerne en statsminister som tydeligvis ikke ville gjøre noe med strømregningen deres.

Les også

Støre kåret til vinner i alle avisene - nå har de fått svar fra velgerne

Å fjerne strømmomsen vil dempe prisstigningen

Staten har utvilsomt råd til å sette momsen på strøm til null frem til mars 2024, i første omgang.

Et slikt kutt vil redusere strømregningen for vanlige folk og bedrifter med 20 prosent øyeblikkelig.

(Forklaringen på at det er 20 prosent: Gitt at noe koster 100 og du legger på moms, så blir prisen 125. Trekker du fra 20 prosent, er prisen tilbake på 100).

Kuttet vil samtidig redusere prisstigningen i Norge både direkte og indirekte, siden bedriftene slipper å sende regningen videre til kundene sine ved å heve prisene.

Det er i hvert fall liten grunn til å bekymre oss over statskassen, og momskutt vil heller ikke ødelegge for regjeringens mulighet til å bruke oljepenger over statsbudsjettet.

Hvis vi skal bruke litt stygge ord, så er Norge utvilsomt Europas største energikrigsprofitør.

Men vi trenger ikke legge en ekstra avgift på toppen av krigsprofitten av den grunn.

Her er flere saker på Nett på sak om strømprisene:

Les også

Rødt lys for milliarder i strømstøtte til private bedrifter

Les også

Oljeselskapene får mer strømstøtte enn vanlige folk - og strømmen på billigsalg

Les også

Politikerne har penger til bedre strømstøtte - det handler bare om viljen

Les også

Hvorfor gråter økonomene for staten når det er bedrifter og vanlige folk som blør?