Det enkleste er ofte det beste, heter det i et kjent kommersielt slagord.

I går la FHI ut en enkel post på Facebook som viste forholdet mellom vaksinerte og ikke-vaksinerte sykehus-innlagte i Norge. Og i dag er det grunn til å gratulere Camilla Stoltenberg og dyktige kommunikasjonsfolk i staben:

I skrivende stund har innlegget blitt delt 18.000 ganger, og høstet 11.000 likes og 2000 kommentarer. Her blir uttrykket «å gå viralt» nesten bare fornavnet:

Den enkle plansjen viser at av 100.000 uvaksinerte mennesker i Norge, var det 12 stykker som ble lagt inn på sykehus med covid-19 sist uke. Av 100.000 vaksinerte, var det bare 1,5.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Med andre ord: Blant uvaksinerte er det nesten åtte ganger så mange som blir alvorlig syk av korona. De syke er også langt yngre. Plansjen er ledsaget av et par aktuelle spørsmål:

«Er du i tvil om du ønsker å ta koronavaksine eller ikke? Tenker du at overskrifter i media som «Flere fullvaksinerte enn uvaksinerte innlagt på sykehus» og «Stadig flere fullvaksinerte blir smittet», er bevis på at vaksinene ikke fungerer slik de skal?

Ta i så fall også dette med i vurderingen: Vi vet at ikke alle vaksinerte oppnår full beskyttelse. Det betyr at etter hvert som en større andel av den voksne befolkningen er vaksinert, vil naturlig nok også en større andel av de som smittes være vaksinerte. Noe annet er uunngåelig, all den tid vi ikke har vaksiner som beskytter oss 100 prosent mot smitte».

Les også: Når løgn, misforståelser og fri fantasi plutselig blir «vitenskap»

Plansjen går rett i strupen på et pedagogisk og statistisk problem:

Når snart 90 prosent av den voksne befolkningen i Norge er fullvaksinert, vil selvsagt også en del av de vaksinerte bli syke. Det er uunngåelig, siden de beste vaksinene på sitt beste ikke hevder å være mer enn 95 prosent effektive. Tar vi med usikkerhetsmomenter som mutanter og hvor lang tid det har gått fra siste sprøyte, er vi kanskje nede i en effektiv beskyttelse på «bare» 70-80 prosent.

Det betyr at av 100 vaksinerte, vil 20-30 personer likevel til enhver tid være mer eller mindre ubeskyttet. Det er 2-3 ganger flere mennesker enn de som av en eller annen grunn ikke har latt seg vaksinere.

(Selv merker jeg meg at når det nærmer seg seks måneder fra siste sprøyte, synker effekten helt ned mot 40-50 prosent. Da er det på tide med en dose til).

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen

Et annet vesentlig moment er alderen:

Blant de vaksinerte, er medianen, eller den midterste alderen på de sykehus-innlagte 78 år. De uvaksinerte blir alvorlig syke langt yngre, her er median-alderen helt nede i 47 år.

I tillegg ramser Folkehelseinstituttet opp disse punktene:

De vaksinerte ...

  • Smittes sjeldnere
  • Legges sjeldnere inn på sykehus
  • Trenger sjeldnere intensiv- og respiratorbehandling
  • Skrives raskere ut fra sykehus hvis de først havner der
  • Har lavere risiko for alvorlig sykdom og død som følge av covid-19
  • Smitter sjeldnere videre

Blant de over 2000 kommentarene under Facebook-posten til FHI er det selvsagt noen som likevel ikke lar seg overbevise. Det kan vi kanskje leve godt med, en stund til.

Likevel er det grunn til å tro at vaksinepass snart blir innført flere steder i kongeriket.

Tromsø åpner etter planen til helga, noe som i praksis vil bety at du må være enten vaksinert, ha vært syk, eller ha en fersk negativ test for å slippe inn på arrangementer, restauranter eller andre utesteder.

Det er bra.

Les mer fra Norsk debatt

Det er nemlig grenser for hvor lenge «friheten» til de få vaksinemotstanderne skal få lov til å begrense friheten til alle de som lytter til nøktern fagkunnskap i stedet for mer eller mindre luftige teorier fra folk i alternativ-bevegelsen.

Eller som jeg spissformulerte i en kommentar for en tid tilbake: De uvaksinerte må snart gjøre som røykerne - gå et annet sted.