Nok et nyttårsskifte er passert med dundrene fyrverkeri og fargesprakende stjerneskudd i store mengder på en klar nattehimmel. Det til tross for at skip med kontainere fulle av mer fargesatt sprengstoff fra Kina var underveis mot Vesten, men kom for sent til kai i Norge til å bli losset i tide for omsetning i romjula.

Folk sine klager om høye strømpriser blir varig svekket av det sløseriet som fyrverkeri er for en mager økonomi.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Angstskapende for dyr

Det er ingen tvil om at dyr og fugler gripes av angst og lider, både mens det pågår, og i lang tid etter. Blant annet bidrar rakettene til å tømme energireserver, som allerede er magre nok nå på vinteren.

Mange fugler letter fra kvisten og flyr rett i døden. Det gir et godt måltid for en slunken revemage, som er på evig vandring etter nettopp en matbit.

Les også: Unge Venstre vil forby privat fyrverkeri

Kjæledyr og buskap i fjøs og stall har det fryktelig. Hva må bonden gjøre når kyrne etter hvert får løsdrift og angsten tar dem? Vi har hørt om hester om skader seg selv i panikken som oppstår.

Krigstraumer

Jeg er heldig som har vokst opp i en bygd uten nattlig bombing i årene med okkupasjon av Norge. Men jeg kjenner mange med en oppvekst under andre forhold, som husker nettene med bombealarm og påfølgende tilflukt i en kald og mørk kjeller.

Ikke bare nettene med flyalarm ga traumer. Nei, også nettene uten flyalarmer. Angst for at det skulle rulle bølger av flyalarm over hustakene var nesten like ille. Eller kveldene da man for sikkerhets skyld måtte sjekke i senga for bombesplinter og blindgjengere.

Posttraumatisk stress

Nå kommer angsten tilbake hos mange. De vet hva som kommer og kan begynne å grue seg i god tid før jul. Nyttårsnatta er et intenst bombehelvete, dager og uker etterpå kan være angstfylt med nattlige mareritt. Det rammer verre ettersom alderen siger på, enn da motkraften med ungdommelig livsmot hadde overtaket.

Særlig ille er det trolig for eldre som har flyttet fra hjemlige og trygge omgivelser til en oppbevaringsinstitusjon, uten nære venner eller pårørende.

Les mer fra Norsk debatt

Krigstraumer har jeg hørt om fra flere av våre tidligere soldater i fredsbevarende styrker med tjeneste i utlandet. Jeg kjenner de som søker seg til øde steder uten krigslyder i nyttårsnatta.

Vi trenger ikke fyrverkeri. Det bør bli et totalforbud på norsk jord.