Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Vi har alle sagt det, kanskje mest av alt fordi pressen har skrevet «på grunn av pandemien», «på grunn av korona» og andre varianter mer enn 40.000 ganger i løpet av det siste året, og sagt det uante flere ganger på radio og TV.

«På grunn av korona.»

Sjefen din har sagt det, vennene dine har sagt det, familiemedlemmer har sagt det, en du hadde en flørt gående med har sagt det, kjæresten din har sagt det, kanskje til og med barna dine har sagt det.

Og veldig ofte har de faktisk ment noe annet, kanskje uten å egentlig innse det selv, eller brukt det som en beleilig bortforklaring.

Les også: FHI-topp kom med optimistisk budskap - nå kommer han med kontrabeskjed

Myndighetene, derimot, har som oftest visst at de mente noe helt annet med det.

Pressen – som det siste året har satt ny rekord i å være mikrofonstativ for myndighetene og alle andre som ivrer etter å stenge ned alt mulig – har som oftest, innerst inne, visst at de mente noe helt annet med det.

Det er en veldig enkel grunn til at myndighetene og pressen har omfavnet denne forklaringsmodellen.

De aller fleste gangene du har lest eller hørt eller sagt «på grunn av korona», burde du egentlig byttet det ut med «på grunn av myndighetene» eller «på grunn av pressen».

12. mars 2020 valgte regjeringen å stenge ned store deler av landet, inkludert skoler og barnehager, som aldri hadde blitt gjort før av hensyn til smittevern.

Dette var ikke noe regjeringen måtte gjøre «på grunn av pandemien», dette er noe regjeringen valgte å gjøre.

En av grunnene til at regjeringen valgte å gjøre dette er på grunn av pressen sitt valg om å lage tabloidnyheter ut av en pandemi med tilhørende villedende skremselspropaganda.

Les også: Tøyen-Cola vekker kraftige reaksjoner: – Sprer konspirasjonsteorier og feilinformasjon

En av de svært få tingene pressen (dvs. Aftenposten) har gravd litt i er hvorvidt det var anbefalt fra faglig hold å stenge ned barnehager og skoler i 2020. Aftenposten avslørte, etter jeg allerede hadde påpekt det dagen etter regjeringen stengte ned landet, at grunnlaget for denne avgjørelsen var langt fra faglig.

Forslaget om å stenge ned barnas utdanning kom fra DSB-sjefen som «leser uro ute i befolkningen». Nå er det ikke så rart at DSB-sjefen registrerte dette blant folk, siden mediene lot mange komme til orde med krav om å stenge ned skoler og barnehager basert på ignorant kunnskapsløshet om hvordan dette viruset sprer seg.

Innen 12. mars 2020 satt vi med enormt av data fra andre land, som Kina og Italia, som viste at det ikke var noen grunn til å frykte vesentlig smittespredning blant yngre barn.

Les også: Hun fryses ut - partiet blir et elite-diktatur

Bent Høie og FHI advarte imot å stenge ned skolene i dagene før 12. mars 2020 nettopp pga. den fagkunnskapen man hadde. Så snudde det brått da WHO erklærte pandemi og Danmark bestemte seg for å stenge ned.

Mediene utnyttet situasjonen til å selge frykt, ikke den beste kunnskapen vi hadde der og da.

Regjeringen ble da satt i en klemme:

Skulle de stå imot alle oppslagene i pressen og påpeke at pressen spredte ubegrunnet hysteri, sende fagfolkene ut for å forklare dette og forsøke å dempe frykten blant bekymrede foreldre – eller skulle de velge den enkleste utveien for dem selv ved å bare gi etter for presset fra mediene?

Regjeringen valgte å ofre barna for å slippe et PR-mareritt skapt av mediene.

Gang på gang har pressen ivret etter stadige nye tiltak for å ha noe nytt å formidle til befolkningen, for å melke denne pandemien for alt det var verdt. Regjeringen og lokale myndigheter har ikke vært vonde å be, og har solt seg i glansen av å bli kjendiser, når hver pressekonferanse med nye tiltak ble dekket som om det var en produktlansering hos Apple.

Her kan du lese flere innlegg av George Gooding.

Espen Nakstad har blitt rikskjendis, med opptredener på «Lindmo» og «Nytt på Nytt» og alt mulig annet. Hallvard Sandberg på NRK har fått leke smittevern- og virusekspert ukentlig på nyhetene, en journalist som en gang diktet opp at 30 % av amerikanere tror at månelandingen(e) ble forfalsket. Bent Høie har aldri vært og kommer aldri til å være mer på TV enn han har vært det siste året.

Her er de nye tiltakene! Nå er det denne gruppen som får gjennomgå! Neste gruppe som skal få penger fra statskassen for å sitte hjemme blir avduket i dag! Her er de som er flinkest og verst til å følge reglene! Har du hørt om disse landene som er dumme nok til å ikke gjøre akkurat som oss? Kom tilbake om fem minutter for å lese mer!

Er alt dette virkelig «på grunn av koronaen» eller er det pressen og politikerne våre – «skravleklassen», en av de eneste gruppene i samfunnet som kun har tjent på pandemien – som fant ut at det var i deres egeninteresse å gjøre det på den måten?

Barna skulle i utgangspunktet bare være ute av skolen og barnehagen i to uker, men alle som så dette for hva det var skjønte at det bare var bløff. Til slutt ble det fem uker – helt inntil det sesongavhengige viruset hadde sparket fra seg for våren.

Les også: Kan jeg velge hvilken type vaksine jeg skal ta?

Bare for noen uker siden snakket man om at man aldri skulle utsette barna for dette igjen, men nå har de jammen meg begynt med det igjen i Oslo, og de samme som fikk mikrofonstativet satt foran seg av pressen i mars 2020 får det igjen nå når de ber om at barnehagene og skolene bør stenges ned.

Nok en gang fraråder FHI dette på det sterkeste, men la oss bare være ærlige: folk flest driter i hva fagfolk og vitenskapen sier. Så lenge pressen hevder et eller annet, så skal de aller fleste være konformister og jatte med, uansett om det er beviselig feil.

Siden mars 2020 har mange barn opplevd en berg- og dalbane av en hverdag, styrt av et «trafikklys», som igjen var basert på innfall fra lokale og nasjonale myndigheter, alt etter hva slags oppfatning befolkningen fikk av situasjonen via mediene, som igjen var basert på kunnskapsløs tolkning av registrerte smittetall.

«På grunn av korona»? Nei, virkelig ikke.

Gjennom dette lange året har de fleste grupper i samfunnet stått for tur; for å pines, for å bli syndebukk og hetses, for å bli gjort til offer og kreve erstatning.

Den ubeleilige sannheten om hvorfor vi aldri har holdt på sånn før er at det har eksistert en vitenskapelig konsensus om at det er en tåpelig øvelse som skader langt mer enn det monner, i et helhetlig samfunnsperspektiv.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Vi har hatt verre virus før, vi har hatt verre pandemier før, men aldri har vi vurdert å gjøre noe så radikalt som det vi har holdt på med det siste året – fordi det ville være ekstremt dumt og ødeleggende for samfunnet.

I den norske beredskapsplanen for pandemier, hvor man også drøfter hva man skal gjøre dersom en ny spanskesyke dukker opp, sist publisert i 2014, snakkes det om «prinsippet om ikke å bremse normal aktivitet unødig». Er det «på grunn av pandemien» at pressen har ivret etter å presse myndighetene til å snu dette prinsippet på hodet?

Eller er det fordi pressen har insentivert myndighetene til å kun bry seg om antall registrerte smittede, noe vi aldri har gjort før fordi det er et meningsløst tall?

Er det fordi pressen har presset myndighetene til å levere et dødstall de kunne mase om hver eneste dag, og hjernevasket befolkningen til å tro at dette tallet er antall som har dødd av dette viruset, når det i virkeligheten er snakk om de som har dødd innen 30 dager etter å ha fått påvist en målbar (men ikke nødvendigvis vesentlig eller smittsom) mengde av viruset i kroppen?

Hvordan har alle tiltakene rammet folks psyke? Hvordan har alle tiltakene rammet barnas utvikling og utdanning? Hvordan har og vil tiltakene påvirke selvmordstatistikken? Hvordan kommer tiltakene til å påvirke folks økonomiske fremtid i mange år fremover?

Les også: Gled deg over hver vaksinemotstander - fordi du rykker stadig fremover i køen

Alt som mediene ikke kan presentere fine grafer og daglige tall på har blitt utdefinert som uvesentlig. Når politikerne kun bryr seg om dekningen de får i mediene, blir derfor bare disse målbare (men ofte misvisende) tallene grunnlaget for alle avgjørelser som tas.

Avgjørelser som de tar. Altså ikke «pandemien».

Hvor mange ganger har de endret tiltakene og funnet på nye når de gamle ikke leverte bra nok tall for mediene? Hvor mange ganger har mediene spurt hvorvidt det var faglig dekning for tiltakene?

Har du blitt permittert eller mistet jobben i løpet av det siste året? Tror du virkelig det er «på grunn av pandemien»? Nei, det er ganske sikkert på grunn av at myndighetene tenkte det var en enklere løsning å ruinere arbeidsgiveren din eller selskapet ditt enn å stå imot skremselspropagandaen i pressen.

Hvert år i alle år har vi latt gamle mennesker råtne vekk på gamlehjem, dø av det ene og andre, og nektet dem livsforlengende behandling fordi det er for dyrt – men plutselig i mars 2020 bestemmer myndighetene seg for at denne ene magiske sykdommen COVID-19 betyr at alles livsgrunnlag må kunne vrakes for å spare bare ett eneste liv om det er det som må til.

«På grunn av pandemien» – eller på grunn av at mediene bestemte at det eneste parameteret som nå gjelder for hele folkehelsen er COVID-19?

Har du mistanke om at du burde sjekket deg for kreft, men fått det utsatt på ubestemt tid fordi sykehusene ikke kan ta deg imot fordi det eneste som er viktig om dagen er å behandle folk for COVID-19? Har du måttet føde barnet ditt alene uten partneren din på sykehuset? Har du måttet lide med en annen langt «mindre viktig» sykdom eller helseplage enn COVID-19 i påvente av at sykehusene gjenopptar normale undersøkelser og inngrep?

Les også: Vil taperne som kjøper sex bli møtt med samme rausheten som rusmisbrukerne?

«På grunn av pandemien»? Eller fordi regjeringen har ignorert alle advarsler i mange år om at man burde være forberedt på en over middels ille pandemi en gang i blant uten at det skal sette hele helsevesenet ut av vanlig drift?

Er det fordi myndighetene har funnet ut at ingen andre sykdommer enn COVID-19 får dem god presse, så derfor kan man like godt nedprioritere dem for å minimere tallene forbundet med COVID-19 helt til det absurde?

Har barnet ditt mistet livsgnisten etter stadig å ha mistet kontakt med vennene sine eller en betrodd lærer? Har ditt barns utvikling stanset opp og forverret seg det siste året etter hyppig avbrytelser og krevende forhold ved læring hjemmefra?

Har du sluttet å ha øyekontakt med folk på butikken? Har du helt glemt hvordan du konverserer med fremmede eller til og med venner? Har du i det hele tatt venner lenger, eller glemt hvem du egentlig har som venner fordi du ikke har sett dem på mange måneder?

Tror du virkelig alt dette er «på grunn av pandemien»? For det er det ikke.

Så lenge folket lar seg forføre av denne beleilige bortforklaringen, ansvarsfraskrivelsen fra statsmaktene som har styrt vår hverdag med jerngrep det siste året, en tilstand som må beskrives som et slags Stockholm-syndrom, så vil de ukentlige «krafttakene» og «dugnadene» fortsette.

Du vet, den «siste innsatsen» myndighetene har bedt oss om for fjortende gang. Æresord, altså, nå ser vi lyset i tunnellen dere, nå er det bare å «brette opp ermene» og «gi jernet», så «bekjemper» vi dette viruset og blir «smittefri».

Hva om vi hadde beskrevet myndighetenes beslutninger mot befolkningen som en person, hva hadde vi synes om en slik person?

Stenger meg inne. Lar meg ikke se venner og familie. Nekter meg å ta utdanning og jobbe. Truer med å ta fra meg ting hvis jeg ikke gjør som de sier. Gir meg skyldfølelse for ting jeg ikke har gjort. Sier de er de eneste som kan beskytte meg, men truer med straff hvis jeg sier dem imot. Tar fra meg alt som gjør livet verdt å leve.

Er dette beskrivelsen på en person du ønsker å ha et forhold til? Har du noen gang lurt på hvorfor folk som havner i forhold med personer som dette holder ut og blir værende?

Jo, det skjer som regel ved at de skylder på noe annet, noen andre.

Det smerter for mye å innse at en de trodde de skulle kunne stole på eller er avhengig av kunne gjøre dem så vondt. Fremfor å ta på seg enda mer smerte enn de allerede utsettes for, en smerte som kommer fra å forholde seg til virkeligheten og ta noen vanskelige valg, velger mange å opprette en lystløgn, en ekstern syndebukk.

Les også: Dansk anarkist skaper furore i koronainfiserte Tyskland

Folk flest, spesielt i Norge, tror på mediene. Folk flest, spesielt i Norge, har tiltro til myndighetene. For folk flest vil det derfor være vanskelig å innse og tro på at disse statsmaktene har gjort dem noe vondt av noe annet enn edle grunner.

I årene som kommer vil det dukke opp flere og flere senvirkninger av alt som har foregått det siste året. Flere kreftdødsfall. Flere selvmord. Flere på NAV. Flere som føler seg mislykket og deprimerte. Flere som ikke stifter familie. Flere som havner utenfor. Flere som er alkoholiserte og rusavhengige.

Flere traumatiserte barn som har blitt eldre og drar med seg varige men, og alt det kan innebære for både dem og andre.

Siste nytt fra NRK: «Antall alvorlige voldssaker mot barn har økt kraftig…»

Ja, du vet hva forklaringen deres er. Ikke tiltakene som førte til at barna var mer hjemme med foresatte som ikke taklet situasjonen og utøvde vold mot dem.

Pandemien. De skylder på pandemien. Koronaen. Alltid koronaen.

Det er på tide å plassere skylden der den virkelig hører hjemme, og kreve at denne historieløse, uvitenskapelige «hammer and the dance»-rutinen pressen og myndighetene har påført oss opphører umiddelbart.

Alt annet er å forbli i et voldelig forhold som ingen ende tar. For tror du virkelig at de ikke henter frem denne måten å løse ting på i fremtiden når de slipper så billig unna med det denne gang?

På grunn av klimakrisen… På grunn av innvandringsbølgen… På grunn av… Så lenge pressen klarer å skremme deg om det, så vil myndighetene kunne bruke samme metoder.

Det er opp til deg og meg å velge om vi skal insentivere politikerne til å fortsette ned dette emo-totalitære sporet, eller om vi skal gjenopprette den vitenskapelige, liberale, demokratiske normen som eksisterte før mars 2020.

På grunn av regjeringen. På grunn av Erna. På grunn av Høie. På grunn av Guldvog. På grunn av Nakstad. På grunn av Raymond Johansen.

På grunn av feige støttepartier i regjering. På grunn av feige opposisjonspartier. På grunn av lokalpolitikerne.

På grunn av pressen. På grunn av journalistene. På grunn av propaganda. På grunn av myter og feilinformasjon. På grunn av dårlig forståelse av statistikk og smittevern. På grunn av manglende interesse for tilgjengelig faglitteratur og beredskapsplaner.

På grunn av engstelige konformister. På grunn av frykt. På grunn av egoisme. På grunn av tunnelsynempati.

Ikke på grunn av koronaviruspandemien.