Det har vært flere reaksjoner fra folk når jegere stolt legger ut bilder hvor de poserer sammen med veldig unge barn ved siden av et dyr som er så ferskt drept at det fremdeles er varmt. Mange – også undertegnede - var også opprørte over å se en barnehage i Snåsa lykkelig ta imot et jaktlag som hadde drept et rødlista rovdyr, for å vise ungene denne nydrepte bamsen.

Det ble kjent at de til og med har stående avtale med jaktlaget om å stikke innom og vise fram nydrepte dyr.

Å påtvinge barna døde dyr fra naturen på dette viset i en alder hvor de ikke kan velge selv eller reflektere særlig over det de ser, er en merkelig – og usmakelig måte å drive barneoppdragelse på.

Et av argumentene for å dra med seg ungene ut på jakt når elg, hjort eller andre dyr skal drepes, er at ungene har godt av å se hvor maten kommer fra. Dette er et argument som faller like dødt til jorden som det dyret på bildene som nettopp har blitt drept.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Skal ungene lære hvor maten kommer fra ved å gjøre skogene tommere i en tid naturen sliter på grunn av menneskeheten?

Og dessuten: Ser vi i hyllene hos dagligvareforretningene kommer maten faktisk ikke fra skogen, men fra slakteriene.

Ser vi for oss en hyggelig familieutflukt til slakteriet? For det blir jo feil å ta med barna til fjøset uten å vise dem hva som skjer med maten deres på det intervallet som ligger mellom slaktebilen og boltpistolen eller gasskammeret?

Når det er dette som er argumentet – å la barna se hvor maten kommer fra, må man ta hele pakka og butikken i samme slengen.

Ergo må slakterprosessen involveres, og hvor er forskjellen mellom å se at en elg blir skutt og løper blødende de siste krampemeterne i skogen før den faller død om i de siste krampetrekningene, kontra å se grisene kjempe for livet i gassing før de dør, eller ei livredd ku med blodlukt og redsel i nesa og boltpistolen mot pannebrasken?

Mat er mat for den som velger å spise kjøtt og la barna se hvor den maten kommer fra, eller hva?

Når det er innafor å ta med seg ungene på jakt, hvorfor er det da ikke innafor om en slakter tar med seg barnet på jobb?

Det er faktisk enda nærmere den lærdommen de ønsker å påtvinge barna, når de bruker argumentet om å se hvor maten kommer fra.

Og hva med resten av livets realiteter? Ta med ungene på eldresenter for å se på bleieskift og vasking av gamle rumper fordi barna har godt av å se hvor de selv kan havne?

Hva med å vise dem hvor barna kommer fra? La barna benke seg på soverommet og observere mens barn blir laget for deretter å ta en familieutflukt ni måneder senere til fødeavdelinga med VIP-sete på fødestua?

Les mer fra Norsk debatt

Nei, så små unger har ikke godt av å se «hvor maten kommer fra».

Selv ikke den maten som enkelte velger å drepe selv. Det kan ikke sidestilles med å plukke epler fra trærne, bær fra busker i skogen, eller dra gulrøtter opp fra jorda ute på åkeren.

Ingen barn i barnehagealder er i stand til å reflektere over liv og død, og respekt for liv når de blir påtvunget slike synsinntrykk.

Synsinntrykk vet vi jo alt for godt fra før at mennesker reagerer på, når media selv lager clickbaits og blåser opp blodige saueskrotter når ulv har gjort det som er naturlig for den, og sauebønder gråter over døde blodige sauer i naturen og ikke på slakteriet.

Når godt voksne reagerer slik på blod og døde dyr, hvordan kan da barnevernet la være å reagere når jegere absolutt skal hale med seg små barn på jakt for å se på drepte, blodige elger og hjort?

Argumentet «vi har alltid jaktet» er like dødt, for vi har ikke alltid brukt internett heller. Den som absolutt skal leve etter hva vi alltid har gjort, må levere ganske mye teknisk utstyr for at det argumentet er brukbart. Velkommen til 2022…

Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) bør kutte ut den vemmelige rekrutteringen i barnehagene.

Kanskje er det på tide at psykologforeningen kommer på banen og unngår framtidige pasienter på lik linje med tannleger som reparerer før skadene blir for store og dyre.