Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Mange nordmenn har et positivt forhold til flyselskapet Norwegian. Selskapet som ble bygget opp av Bjørn Kjos har bidratt til skarp konkurranse og billige flybilletter.

Bra å reise med - dårlig å eie

Den positive opplevelsen mange har hatt som reisende med Norwegian har ganske sikkert også fått noen til å putte sparepenger inn i selskapet. Til tross for at det også tidvis har vært en del problemer med forsinkelser og kansellerte fly, har Norwegian blitt bygget opp til å bli et av Norges sterkeste merkenavn før pandemien brøt løs.

Å kjøpe aksjer i et slikt selskap er vel lurt, har kanskje mange tenkt.

En investering på 7000 kroner for tre år siden har blitt redusert til en verdi på rundt 11 kroner nå

Å eie et selskap er noe helt annet enn å være fornøyd med selskapets produkter. Skal noe være bra å eie må det gi avkastning. Aksjer gir sjelden avkastning over tid uten at det aktuelle selskapet tjener penger.

Å tjene penger over er tid har ikke Norwegian klart. Selv før koronapandemien brøt ut hadde selskapet i sum gått med tap siden oppstarten for 20 år siden.

Særlig siden 2017 har det gått dårlig. Etter en kraftig vekst og opptak av svært høy gjeld bidro problemer med flyene og voksesmerter til store tap.

Dette har småsparere og andre eiere fått merke på aksjekursen.

En investering på 7000 kroner for tre år siden har blitt redusert til en verdi på rundt 11 kroner nå.

Les også: Norwegian stuper på børs - aksjen nesten halvert

Eierne har kastet penger etter selskapet

Selv om det tidligere også har vært oppturer, har det altså over tid vært en økonomisk katastrofe å eie aksjer i Norwegian. Spesielt ille har det vært hver gang selskapet har blitt reddet gjennom ny tilførsel av kapital. Så også denne gangen.

Det som har vært forunderlig er hvor stor troen på aksjen har vært hver gang slike restruktureringer har skjedd. Det har selvsagt vært bra for selskapet og dets ansatte, men eierne har så langt bare fått oppleve at ny kapital de har skutt inn har blitt tapt på nytt.

Senest for et år siden fikk Norwegian på plass ny egenkapital gjennom konvertering av gjeld til aksjer. I tillegg kom staten med en lånegaranti til tre milliarder kroner. Aksjekursen stupte.

Her kan du lese flere innlegg av Kjell-Magne Rystad.

Åpenbar feilprising

Det er mange uker siden det ble kjent at Norwegian skulle hente inn seks milliarder i ny egenkapital. Tegningskursen for de nye aksjene ble satt til 6,26 kroner. Det er bare en brøkdel av hva aksjen har blitt handlet til den siste tiden. Så sent som 18. mai sto aksjekursen i over 28 kroner.

Antall aksjer i selskapet har nå økt fra 42 millioner til cirka 700 millioner. Det blir rundt én milliard aksjer når restruktureringen er ferdig.

Torsdag 27. mai kunne de nye aksjene i selskapet handles. Dermed kunne de som fikk tildelt nye aksjer selge til en høyere kurs i markedet. Dette har gitt et stort salgspress som medførte at aksjen ved åpning torsdag halverte seg i forhold til dagen før. Likevel handles aksjen torsdag i området 10-12 kroner.

Ingen som har innsikt i hvordan aksjemarkedet fungerer er forundret over at Norwegian-aksjen nå dundrer i bakken. Det pussige er hvor mange som ikke kan ha skjønt det - og som har kjøpt aksjer til veldig mye høyere kurser de siste dagene.

At antall aksjer i selskapet tegnet til en mye lavere kurs nå skulle bli tilgjengelige for salg, har som nevnt vært kjent en god stund. Småaksjonærene som har kjøpt i markedet de siste dagene brenner seg kraftig.

Disse småaksjonærene har seg selv å takke. De som kjøpte aksjer i Norwegian for få dager siden kan umulig ha forstått hva de gjorde.

Tatt i betraktning informasjonen som var kjent har Norwegian-aksjen åpenbart vært feilpriset den siste tiden.

Les også: Nå skal de fattige nektes å kjøre bil

De store gutta håver inn

For større investorer ser det lysere ut. Selv med det kraftige kursfallet torsdag har John Fredriksen og de andre investorene som fikk kjøpt aksjer til 6,26 kroner en god gevinst. Men i motsetning til småsparerne har nok disse regnet på det. Og ikke minst forstår de hvordan aksjemarkedet fungerer.

De store investorene har også hatt bedre muligheter til å få kjøpt aksjer til lav kurs. Mesteparten av kapitalinnhentingen skjedde gjennom en rettet emisjon der småsparere ikke fikk være med.

I den grad de som tegnet seg i den rettede emisjonen nå selger seg ned håver de inn en solid gevinst så lenge aksjekursen ligger godt over tegningskursen. Dette er de store guttas spill. Småsparere som ikke forstår hvordan aksjemarkedet fungerer blir taperne.

Ingen nåde i aksjemarkedet

Det som skjer med Norwegian-aksjen nå er veldig likt det som skjedde da selskapet fikk ny kapital i fjor. Det ble veldig mange flere aksjer i selskapet, samtidig som mange åpenbart ikke kan ha forstått hva det innebærer. Det til tross for at det har vært advart mot dette i pressen både i år og i fjor.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

For den som har gått på en smell her nytter det heller ikke å klage. Småinvestorer som på eget initiativ kjøper aksjer på børsen har i praksis ingen beskyttelse eller angrerett slik forbrukere gjerne har i andre sammenhenger. Derfor må den enkelte investor, stor som liten, selv ta ansvar for å sette seg inn i risikoen ved å gjøre nettopp det.

Aksjemarkedet er nemlig et nådeløst sted. Det som flyr for høyt faller før eller siden ned.

I Norwegian skjer det hver gang de store gutta skal selge sine nytegnede aksjer.

Småaksjonærene ser derimot ikke ut til å lære.

De har gått på en kjempesmell igjen.