Gå til sidens hovedinnhold

Smittevern i skoler og barnehager på gult nivå eksisterer nesten ikke

Alle vasker hender. Pulter og andre overflater vaskes med litt kaldt såpevann og tørr klut. Utover dette er det lite merkbart i hverdagen at vi står midt oppi en pandemi.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Fredrikstad Blad)

I barnehager og skoler som driftes på gult nivå finnes ikke smittevernreglene som gjelder i resten av samfunnet. Her er det ingenting som heter munnbind, én meters avstand, hjemmekontor og få nærkontakter.

Barn og elever kan ikke blandes med andre trinn eller avdelinger, men utover det er det ikke mange begrensninger. På avdelingen eller klasserommet er det ingen grense for verken avstand eller antall nærkontakter, og for lærerne sin del er det ingen grense for hvor mange barn eller elever de kan ha, verken daglig eller i løpet av en uke.

Alle vasker hender. Pulter og andre overflater vaskes med litt kaldt såpevann og tørr klut. Utover dette er det lite merkbart i hverdagen at vi står midt oppi en pandemi. Begrunnelsen for at dette smittevernregimet er tilstrekkelig i barnehage og skole, er at det er svært lite smitte blant barn og unge. Og at barna og elevene ikke blir så lett smittet eller smitter noe særlig videre.

Les også: Krever endring onsdag: - Nå må kjøpesentrene få åpne

Ved to anledninger i Fredrikstad har vi opplevd store smitteutbrudd som fører til at skoler må stenges. Høsten 2020 var det Gudeberg barne- og ungdomsskole som ble rammet. 28 elever og 11 lærere ble smittet. I disse dager er det elever og ansatte ved Begby barne- og ungdomsskole som får kjenne dette tett på kroppen. Smitteutbruddet vokser stadig, og hittil er det 45 smittede.

Mye tyder på at smitten ved begge disse utbruddene har smittet både mellom elever, og fra elever til voksne. Det er også kjent at den nye, muterte virusvarianten fra England smitter lettere blant barn, og dette er noe vi nå får førstehåndserfaring med.

Utdanningsforbundet i Fredrikstad mener at det nå er høyst nødvendig at det sees på smittevernrutiner i barnehager og skoler på nytt, og at myndighetene vurderer nye og skjerpete tiltak som tilpasses den nye smittesituasjonen med muterte virusvarianter.

Mange lærere har siden våren 2020 gått med frykt for å bli smittet på jobb, og opplever at denne bekymringen ikke blir tatt på alvor. Fredrikstad kommune ønsker ikke å bekoste munnbind for ansatte som ønsker å bruke det, selv om enkelte lærere oppgir at de kan ha opp mot 200 nærkontakter på jobb i løpet av en uke.

Les mer fra Norsk debatt her

I Arbeidsmiljølovens første paragraf står det at lovens formål er «å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet.»

Dette er langt unna hvordan lærernes reelle arbeidshverdag oppleves under koronapandemien, og det er på tide at bekymringene rundt smittevern i barnehage og skole tas på alvor!

Ulrika Hanssen, lokallagsleder, Eline Nilsen Udnesseter, nestleder, Mattis Uthberg Hambo, Siri Reinertsen og Fredrik Ranum, hovedtillitsvalgte, Utdanningsforbundet Fredrikstad

Kommentarer til denne saken