Gå til sidens hovedinnhold

Snipp, snapp snute, der er Venstre ute

Ja, Jan Petter Sissener, Venstre forsvinner nok fra norsk rikspolitikk. Hvorfor? Jo, fordi alle andre partier på ulike felt er bedre enn Venstre på partiets egne hjertesaker.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Og da kan man spørre: Har partiet noen egentlige hjertesaker?

Venstrepolitikere har ofte trukket frem næringspolitikken og særlig den som retter seg mot små og mellomstore bedrifter, som en hjertesak.

Men her ligger Venstre langt bak i sporet for øyeblikket; både Sp og Frp har klart å markedsføre sin politikk på dette området bedre enn Venstre over lang tid nå.

Hva så med klima- og miljøpolitikk? På dette området har SV og til dels Ap og Sp vist seg mer offensive, for ikke å snakke om MDG, som langt på vei har gjort klimasaken til «sin».

For å være litt frekk, kanskje, så står Venstre ofte igjen med ulve- og rovdyrsaken, som partiet ofte fronter. Dette er ingen direkte populær sak, og ute i distriktene fenger den definitivt ikke.

Imidlertid, Venstre har en sterk sak i klassisk miljøvern, men det er ikke partiet alene om.

Et påheng, en lyseblå attpåklatt

I økonomisk politikk - slik den fremstår for folk flest, forsvinner Venstres lyseblå idealer i Høyres økonomiske storpolitikk, som - om man liker den eller ikke - er til å kjenne igjen fra valg til valg.

Venstre er bare et påheng her, en attpåklatt, og folk vet neppe mye om hva partiet egentlig mener om detaljer på dette politikkområdet.

Venstre er for økt innvandring og især arbeidsinnvandring. Men dette er heller ingen sikker vinnersak politisk, snarere tvert imot. Partiet er tilhenger av EU, en sak som definitivt ikke er noe å skilte med for tiden.

Personlig frihet for den enkelte, er noe som tradisjonelt har vært en klassisk venstreholdning, og er det vel ennå. Men her knuses partiet av Frp som for lengst har lagt beslag på slike ideer.

Og vi vi kunne fortsette, nedover endeløse bakker.

Dominerte norsk politikk

I gamle dager, like etter forrige århundreskifte, var Venstre partiet som ledet an i norsk politikk, ikke bare på Vestlandet (partiets bastion), men stedvis også i de store byene og på Østlandet.

Jeg skal ikke her nevne alle partiets statsministere, men partiet dominerte norsk politikk gjennom mange år, til langt ut i mellomkrigstiden og tidvis enda lenger.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Venstre hang sånn noen lunde med helt til EU-kampen i 1972, da partiet ble splittet. Og splittelsen har vedvart, selv om den ikke er direkte synlig i dag.

Venstre slik det i dag fremstår, vil etter alt å dømme falle under sperregrensen ved høstens valg og kan i høyden får et distriksmandat hvis det har flaks. Partiet med de mange hjertesakene har i realiteten ingen saker igjen, de er spist opp av andre, alle sammen.

Så snipp, snapp, snute, der var Venstre ute.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken