• Spania (7)
  • Skottland (40)
  • Norge (42)
  • Georgia (78)
  • Kypros (110)

DER HAR DU gruppe A i EM-kvalifiseringen til Tyskland 2024. Der har du Norges utfordring (FIFA-ranking i parentes). Ingenting er lett, men der vi er nå vil vi bli veldig skuffet om vi ikke klarer det.

Spania er favoritter til å vinne gruppa, Norge og Skottland skal i utgangspunktet kjempe om andreplassen og Georgia er en usikker fartsdump, et lag på vei opp og fram.

Ser du på alternativene kan Ståle Solbakken prise seg lykkelig.

Det kunne vært enklere, men også bortimot umulig.

Sånn sett er dette en meget god trekning for Norge.

MÅLET FOR 2022 var å vinne kampene som tok oss til seedingsnivå to i trekningen. Det klarte vi ikke. Da det gjaldt som mest feilet Norge igjen. Det gjorde utgangspunktet litt vanskeligere.

Oppsiden vår er at vi har offensive spillere vi aldri har tatt, og som når alt sitter kan vinne alle fotballkamper.

Nedsiden er usikkerheten rundt veien til den største stjerna av dem alle, pluss et forsvarsspill som i beste fall er skjørt.

Les også

EM eller morna for Solbakken. Så brutalt er det

DET ER 55 nasjoner i UEFA, men som arrangør er Tyskland direkte kvalifisert. Russland holdes av alle naturlige årsaker utenfor. Det betyr at 53 land kjemper om de 23 siste plassene, der tre av dem kommer fra Nations Leagues playoff.

Norge mistet i utgangspunktet den muligheten i september, men kvalifiserer Serbia seg via gruppespillet er plassen likevel vår om vi ikke gjør det.

Likevel handler 2023 om EM-kvalifiseringen, der 20 billetter fordeles på ti grupper.

Skal Norge til Tyskland 2024 må vi bli topp to.

VI KOMMER TIL å lene oss på Erling Braut Haaland. Vi kommer til å håpe og tro at han scorer målene vi trenger. Sånn er det å være verdens beste målscorer. Du må bære bagasjen til en hel nasjon, et land som ikke har vært i sluttspill siden år 2000.

Men ingen kan vinne alene, det er ikke sånn det virker.

Skal Norge til EM er det først og fremst laget som må ta steg og bli bedre som kollektiv enhet.

DET VI GJERNE glemmer når vi ser Erling Braut Haaland flytte grenser og skyte den ene ballen etter den andre i mål – men som blir Ståle Solbakkens utfordring og hodebry – er hvordan Norge kan optimalisere superspissens arbeidsforhold mot Spania og Skottland. Taktikken for motspillet er jo allerede tegnet, iverksatt og utført av Serbia med stor suksess på Ullevaal i september.

Det handler om å stoppe forsyningslinjene.

Det handler om å ta ut Martin Ødegaard.

Les også

Han er kongen av fotball, større enn selve spillet

DA SERBIA SLO Norge 2–0 var det planen som ledet til borteseieren. I et intervju med Nettavisen forteller midtstopper Stefan Mitrovic alt om hvordan Serbia effektivt tok brodden av den norske offensiven.

De presset høyt, markerte Martin Ødegaard så han ikke ble funnet med pasninger bakfra, og utfordret Norge på å finne nye veier til Erling Braut Haaland.

Ut over et par brudd med påfølgende kontringer var vi ikke i nærheten.

Serbia-stjerne til Nettavisen om Haaland: – Veldig vanskelig

NÅR EM-KVALIFISERINGA starter i mars neste år, må Ståle Solbakken ha alternativene klare. At Martin Ødegaard vil bli forsøkt tatt ut av kampene er ingenting å lure på. Den malen har Serbia lagt. Motgiften er opp til Norge.

Selvfølgelig finnes den, fotball er ikke så vanskelig.

Spørsmålet som fort kan handle om EM eller ikke, er om vi har spillere til å utføre den.

STÅLE SOLBAKKEN TOK Norge to skritt fram i mars og juni. Da vi skulle ta et til i september ble det ett tilbake. Der er lagets ståsted per nå. Hva Norge kan gjøre i sine beste stunder er bevist og ligger i dagen. Samtidig er skjørheten for alle å se.

Keeperplassen er fortsatt usikker, det samme er forsvaret, og når forsvaret har ballen under høyt press fra motstanderen, hva da?

Uansett hvor mange mål Erling Braut Haaland scorer, så kan han ikke løse alt.

STÅLE SOLBAKKEN TOK jobben i visshet om at utfordringen er svart eller hvit. Det er ingen mellomting. Går Norge til EM vil det være en suksess. I motsatt fall en gedigen fiasko.

Norge har spillere verden snakker om, misunner oss og frykter, derom hersker ingen tvil.

Det er oppsiden.

Samtidig mangler vi kvalitet i avgjørende posisjoner.

Der har du nedsiden.

Summen av det er press og forventninger, selve grunnen til at vi er så glade i fotball.

Som trigger for nasjonale følelser og stemning er det vakre spillet uten sidestykke.