Slovenia – Norge 2-1

HVA VAR DET vi sa, er aldri noe godt utgangspunkt for å rette på noe som helst, men feilskjæret i Ljubljana var på mange måter en varslet ulykke. Uten ledere og spillere i kampform er Norge fortsatt et skjørt fotballag, det er ikke nok med mannen som alltid scorer mål.

Stefan Strandberg (32) satt hjemme i Oslo da Slovenia snudde 0-1 til 2-1 på ganske enkelt vis.

Martin Ødegaard (23) var på banen, men var ikke i stand til å påvirke laget slik vi vet han kan.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DET VI MENTE å vite, og som garantert er et usikkerhetsmoment for Norge, ble avdekket denne lørdagskvelden. Uten en tydelig og verbal sjef til å holde forsvarsfireren i øra blir strukturen for dårlig. Når avstanden mellom spillerne blir for stor er det vanskeligere å kompensere for individuelle feil. En usikker keeper på toppen av det, og du har en defensiv på stram line.

Stefan Strandberg ble en åpenbaring i juni fordi han tok tak i organiseringa av forsvaret og oppførte seg som en kaptein i den bakre fireren.

I Ljubljana hadde hver og en mer enn nok med seg selv.

Les også: Norge savner Strandberg mer enn Ødegaard

MARTIN ØDEGAARD ER ekstremt viktig for Norge. Når han er god. Tilbake fra en liten skade, og derfor ute av stand til å tilføre laget defensiv intensitet og offensiv kraft gjennom pasninger i rom de færreste vet er der, ble han bare en av mange.

Når Sander Berge (24) i tillegg blir isolert og fratatt muligheten til å være med i Norges oppbyggende spill, forsterkes problemet.

Når de bak heller ikke evner å løse problemet med ballen i laget, tredobles det.

EM-GRUPPENE TIL kvalifiseringa for Tyskland 2024 trekkes i Frankfurt 9. oktober. Om tre kamper – Nations League-finalen mot Serbia og to treningskamper mot Finland og Irland, starter den i mars neste år. Det er tida Ståle Solbakken har til rådighet.

Vi tåler en stein i skoa, alle lag i utvikling må regne med det.

Den dagen en realitetssjekk brekker et lag i to er det ikke liv laga uansett.

DET VI VET med stadig større sikkerhet er at Norge fortsatt er avhengig av enkeltspillere. Erling Braut Haaland (22) sier seg selv, han leverer alltid. Martin Ødegaard i normalt gjenge kan heller ikke erstattes. Og så må Ståle Solbakken finne ut hvor han kan bruke Sander Berge best mulig, og jeg sitter med en følelse av at det vi så i andre omgang mot Slovenia kanskje er den beste løsningen.

Gitt muligheten til å drive ballen og Norge framover i banen, er Sander Berge best.

Som sentral midtbanespiller (anker) - i hvert fall om motstanderen har gjort jobben sin og stenger pasningsveiene fra forsvarsrekka – får han ikke gjort det han skal.

Les også: Han er bare 22 år, det har så vidt begynt

NORGE PRODUSERTE GODE dødballer mot Slovenia. Leo Skiri Østigård (22) var på de fleste av dem og kunne scoret et par mål om han hadde vært heldig. Men uten kontringstrøkk og presisjon, og uten spill med en viss brodd mot etablert forsvar, blir det for lett å demme opp for motstanderen.

At Erling Braut Haaland bare hadde en reell mulighet i bakrom, forteller alt om Norges overgangsspill.

At vi nesten ikke skapte en eneste skikkelig målsjanse mot etablert forsvar forteller enda mer om den kvelden Martin Ødegaard hadde.

ØRJAN NYLAND (32) har levert for Ståle Solbakken. Fram til nå. Da Slovenia vant kampen så du hva som kan skje med en keeper som ikke spiller fotball i hverdagen. Det er forståelig at lagkameratene omtaler hjemmelagets seiersmål som et drømmetreff, men det er for å skåne en målvakt som vet han burde reddet det skuddet.

Norge tapte på en keepertabbe i Ljubljana.

Vi tåler ikke for mange av dem om vi skal til EM.

Les også: Slår tilbake mot kritikken: – Har ikke noe å si

NÅR EM I Tyskland starter om snaue to år er det 24 år siden Norge var i sluttspill. Vi har vært i fire playoff uten egentlig å være i nærheten, men da EM ble spilt i Østerrike og Sveits i 2008 var det vanskelig å svelge unna Norges utenforskap.

Åge Hareide var landslagstrener, gjorde en god jobb med et lag som så konkurransedyktig ut, og da vi trodde vi var på god vei, og de facto var det også med 2-0 ledelse mot Tyrkia på bortebane, kom keepertabbene fra helvete.

Først en, så en til (2-2) og så en tredje da alt hang på hjemmekampen mot Tyrkia (1-2).

Det var som om Norge var et forbannet fotballag.

Dette er Nettavisens spaltister

STÅLE SOLBAKKEN HAR ikke det klare førstevalget han skulle ønsket seg, det er grunner til at Ørjan Nyland har fått gjentatt tillit, men han har André Hansen (32). Han har erfaring, elleve landskamper, og står i mål for Rosenborg. Inntil videre er nok han den beste vi har.

Det er unge keepere på gang, det lover bra, men tid er det eneste Ståle Solbakken er i ferd med å gå tom for.

Om seks måneder starter EM-kvalifiseringa.

Tirsdag kveld er det gruppefinale i Nations League mot Serbia.