Gå til sidens hovedinnhold

Som julekvelden på kjerringa?

Først når det blir lønnsomt å bruke norsk jord til å produsere norsk mat, vil vi få et lønnsomt norsk jordbruk, skriver Anders Nordstad.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Aldri før i historien har så få norske jordbrukere produsert så mye jordbruksprodukter på så lite norsk areal som i dag. Dette med god hjelp av mye importerte råvarer til kunstig lave priser!

I løpet av de siste 30 årene er antallet gårdsbruk i Norge halvert, store deler av jordbruksarealet er ute av drift og den reelle selvforsyningsgraden vår er omtrent 36 prosent.

Det er ikke lavest i verden, men det er neimen ikke langt unna.

Og likevel har lønnsomheten i denne produksjonen aldri vært så lav som i dag.

Hvor blir det av effektiviseringsgevinstene? Når de ikke er å finne i jordbrukernes regnskaper?

Vel, mesteparten blir hengende igjen hos kjøpmennene.

Jordbrukets effektivisering gir først og fremst lavere innkjøpspriser, og salgsprisene er det kjøpekraften vår som bestemmer. Differansen mellom innkjøpspris og salgspris blir større, altså.

Også er det selvsagt lov å tro på at hvis vi bare får enda færre bønder til å produsere enda mer på enda mindre areal med enda mer importerte råvarer til enda lavere priser, så vil lønnsomheten plutselig komme rekende på en fjøl.

Som julekvelden på kjerringa.

Men dette skjer ikke. Det kan ikke skje.

Først når det blir lønnsomt å bruke norsk jord til å produsere norsk mat, vil vi få et lønnsomt norsk jordbruk. Som dermed også er bærekraftig.

Det er ikke den retningen vi går nå. Den retningen vi går nå er feil. Den er alt annet enn bærekraftig, faktisk.

Les mer fra Norsk debatt her

Og ja, det kan hende at norsk mat må koste litt mer enn andre steder - vi har lite jord og mye penger - men det kan også hende at kjøpmennene må ta ut litt mindre gevinst av norsk jordbruk enn de gjør i dag.

Det er nemlig ingen som tjener så godt på norsk jordbruk som de. Ingen!

Det er bare å sjekke listen over Norges ti rikeste personer (2020). Nummer 2, 3 og 7 på listen har blitt usedvanlig rike på å selge «billig» mat.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken