Gå til sidens hovedinnhold

Sommeren blir nok som normal, men det betyr ikke at pandemien er over!

Det er avgjørende at vi ikke gjentar tabben fra i fjor, og glemmer at dette er en pandemi.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

(Avisa Nordland)

Stille før stormen, eller inne på oppløpssida?

Det er spørsmålet nå som vår oppmerksomhet rundt koronaviruset stadig synes å svekkes. Trøbbel i Midtøsten, fotball og Melodi Grand Prix fyller avissider og sendeflater som inntil nylig nesten bare handlet om smitte og vaksinefordeling.

I land som Danmark, USA og Storbritannia nærmer man seg igjen normaliteten, etter mye mer brutale nedstengninger enn vår. Mens Aftenposten melder at lavere smitte på populære feriesteder enn her i Norge kan åpne for Sydenferie alt i sommer.

Så kan vi snart ikke bare kaste maskene, men også armene og spurte i mål? På kort sikt er nok svaret ja.

Les også: Ikke skyld på russen hvis smitten eksploderer

Nye lettelser, med med forbehold

Tross enkelte lokale smitteutbrudd, som i Kjøpsvik, synes det helt avgjørende R-tallet å holde seg godt under 1. Det betyr nye lettelser i slutten av mai, både når det gjelder ansamlinger og skjenketider.

Så vil en ny lettelse høyst sannsynlig komme tre uker senere og deretter tilnærmet full gjenåpning. Men det betyr ikke at isen er smeltet for godt.

Vi kan fort måtte spenne skøytene på oss igjen og ta nye nyttesløse runder rundt covidbanen til høsten og vinteren.

Om noen dager passerer vi igjen 31. mai. Som skrevet flere ganger før ble det den dagen i 2020 registrert tre -3- smittetilfeler i hele Norge. Gjennom sommeren lå det tallet nokså fast mellom 10-20.

Koronaviruset var i praksis utryddet i Norge.

Sommeren varer ikke evig

Det meste tyder på at vi vil havne der denne sommeren også. Delvis på grunn av den innsats vi alle har gjort for å holde avstand og bruke masker, men i mye større grad på grunn av varmens ankomst.

Amerikanske CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hevdet lenge at bare 10 prosent av all smitte har oppstått utendørs. Nå har de nedjustert det tallet til 1 prosent.

Det skal altså svært mye til for å bli smittet mens vi er ute, så når stadig mer av våre aktiviteter havner der faller smittetallene av seg selv.

Så hadde bare den norske sommeren vart evig!

Det gjør sommeren som kjent ikke, verken her eller i andre land.

Vaksinemotstand og grensekontroll

I USA har nå vaksinasjonstempoet saknet, ikke på grunn av mangel på vaksiner, men på grunn av vaksinemotstand i deler av befolkningen.

Det virker derfor høyst tvilsomt om man kan nå flokkimmunitet før høsten og kulda kommer tilbake. Tross iherdige forsøk på å lokke folk til å vaksinere seg gjennom gratis øl og deltagelse i millionlotterier.

Og i Storbritannia er den nye, mer smittsomme indiske varianten i ferd med å bli dominant. Det kan føre til at planen om å gjenåpne landet helt den 21. juni må skrotes og restriksjonene forlenges inn i høsten.

Britenes problem med den indiske varianten har samme årsak som vi fikk med nye varianter høsten 2020; alt for slapp grensekontroll.

India ble satt på lista over røde land lenge etter at deres nye variant var kjent for vitenskapen, og nå får den britiske regjering sterk kritikk for det.

Labours helsepolitiske talsperson Jonathan Ashworth kaller grensa «tett som en sil», mens statsminister Boris Johnsons tidligere sjefsrådgiver Dominic Cummings (som etter hvert fikk sparken) kaller britisk grensekontroll «en vits».

Kanskje ikke så rart når tallene fra april viser at reisende fra India testet positivt for covid 50 ganger oftere enn britene.

Dette er et dystert ekko av hva som skjedd hos oss da arbeidsinnvandringen begynte å stige fra august 2020 og utover.

Respekterer ingen landegrenser

Nå er vi mye bedre rustet denne gang, ikke minst siden vaksineringen er i ferd med å skape flokkimmunitet. Men etter at vi vraket både Astra Zeneca og Johnson&Johnson (kan gis frivillig) tyder mye på at vi kan måtte vente til oktober før vi er der.

Og da er det som kjent ikke så lenge igjen til skøytesesongen begynner på nytt.

Det er derfor avgjørende at vi ikke gjentar tabben fra i fjor, og glemmer at dette er en pandemi. Pandemier respekterer ingen landegrenser, og viruset vil fortsette med å mutere.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Arbeidet med en universalvaksine mot korona er godt i gang, og mRNA-teknikken gjør at et gjennombrudd der er mulig inne kort tid.

Men før det skjer, risikere vi hele tiden at det kommer nye varianter som dagens vaksiner ikke takler. Og uten god grensekontroll er de her også før vi aner.

Så slapp gjerne av og nyt denne sommeren, for vinterens løp er nok vunnet når den tunge varmen ankommer.

Men ikke kast skøytene riktig ennå, for det blir fort nye løp til høsten. På innendørs is og med innendørs pust.

Kommentarer til denne saken