Det går et spøkelse gjennom Europa. Narkoterrorismens spøkelse. Et nettverk av kriminelle bander som i de fleste land ennå er usynlige for befolkningen. Et nettverk som ønsker å ta makt over både økonomi og politikk i våre land. Deres base: Kokain.

Rusmiddelet flommer inn over oss, presset fram av narkobander som øker den ulovlige importen og gjør kokain tilgjengelig for stadig flere brukere. Men også godt hjulpet av påvirkere i fest-livet og på sosiale medier.

Kokain er gøy!

Sophie Elise Isachsen og Nora Haukland er sist ute, med det mye omdiskuterte bildet i sosiale medier, hvor Haukland holder en liten plastpose med et hvitt pulver i. I teksten til bildet skriver Sophie Elise: «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen.»

Uansett hva som måtte ha vært i plastposen, og uansett om de to noen gang har brukt rusmiddelet eller ikke, så forstår alle det underliggende budskapet: Kokain er gøy!

Slik blir de to kvinnene en del av narko-trenden blant unge voksne. En svært farlig trend. Ikke bare for individene som blir hekta, men for hele samfunnet.

Kokain er på kraftig framgang i Europa. Beslagene i EU økte fra 61 tonn i 2014 til 240 tonn kokain i 2021. En økning på nesten 300 prosent.

Europol regner med at for hvert tonn de tar er det ti tonn som politiet ikke får tak i. Basert på slike tall ble det i forfjor innført over 2500 tonn kokain i EU. Det utgjør omlag 125 millioner brukerdoser, til EUs befolkning på 450 millioner innbyggere. Et voldsomt tall.

Kriminelle gjenger, ofte med utgangspunkt i innvandrermiljøer, kontrollerer nettverkene som forsyner befolkningen med kokain. En av de mektigste er Mocro-mafiaen, grunnlagt av innvandrere fra Marokko.

Denne mafiagruppen er mistenkt for å forsøke å ta livet av Belgias justisminister Vincent Van Quickenborne. Nå må han leve på hemmelig adresse med familien sin på grunn av truslene fra narko-mafiaen.

«Større trussel enn islamistisk terror»

I et intervju (via skjerm) med NRKs Europa-korrespondent Simen Ekern kommer justisministeren med en kraftig advarsel mot alle land i Europa – også Norge:

«Dette er ikke bare et problem i Belgia. Situasjonen er tilsvarende i Nederland. Og den kommer til å bli like alvorlig i hele Europa.»

Van Quickenborne sier at narko-mafiaen nå utgjør en større trussel mot sikkerheten i Europa enn islamistisk terror.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

«Tidligere gikk de ulike bandene først og fremst løs på hverandre, i en krig om territorier for salg av narkotika. Den siste tiden har politi og justismyndigheter klart å slå til mot noen av grupperingene og fått nøkkelpersoner arrestert. Det har ført til at bandene nå angriper hele samfunnsstrukturen», sier Van Quickenborne i intervjuet med NRK.

Narko-terrorisme

«Vi befinner oss i en helt ny situasjon i landet vårt. En situasjon preget av det jeg vil kalle narkoterrorisme» , sier den belgiske justisministeren.

«Tidligere angrep narkogjengene hverandre. Dette var noe som foregikk i underverdenen. I dag truer underverdenen hele samfunnet. Dommere, etterforskere, politifolk. Flere journalister lever under beskyttelse nå som følge av dette», forteller han.

«Og nå angriper de også politikere. Og altså meg, landets justisminister.»

Krigen om salgsområder for narkotika – eller territorier – kjenner vi også fra både Norge og våre naboland. For noen år siden laget jeg og NRK-kollega Mohammed Alayoubi reportasjer fra innvandrertette bydeler i Sverige hvor kriminelle gjenger terroriserte hverandre og lokalbefolkningen. Den gang ble vi latterliggjort for å overdrive. Det samme skjedde da vi litt seinere laget tilsvarende reportasjer om situasjonen i Oslos østlige bydeler.

Farlig – fordi det er så deilig!

Dessverre har utviklingen vist at det har gått fra vondt til verre, både i Sverige og i Oslo. Særlig vold med skytevåpen har økt kraftig. I Sverige ble det drept 63 mennesker i skyteoppgjør i fjor – opp fra 46 året før. I Oslo var det i fjor 22 skytehendelser hvor tre ble drept og 11 skadd, ifølge Avisa Oslo.

Foreløpig skytes det mest i kampen om cannabis-markedet i Norge. Men etter hvert som kokainet flommer inn, vil det ifølge den belgiske justisministeren bli økt konkurranse om markedet – med mer brutal vold både mot konkurrerende gjenger og mot politiet, politikerne og journalistene. I Nederland har de allerede drept en profilert kriminaljournalist og en advokat for et vitne i en narko-rettssak.

Det er dette Van Quickenborne advarer mot: At narko-terroristene får et nakketak på hele samfunnet. At både myndigheter, journalister og bedriftsledere bøyer seg for trusler mot liv og helse. Da har vi tapt, alle sammen.

Les også: Livet blir cirka en milliard ganger morsommere om bare NRK gir faen i Sophie Elise

For noen år siden intervjuet jeg en profilert idrettsutøver som var fengslet på grunn av kokainbruk. Han forklarte meg at grunnen til at stoffet var så farlig var at det var så deilig å bruke det. Det var så gøy!

Men samtidig så vanskelig å slutte med, fordi han hele tiden søkte tilbake til den første, aller beste opplevelsen, som aldri kom tilbake fordi kroppen etter hvert blir tilvendt kokainets virkning. Avhengigheten, derimot, ble værende.

Med sitt «gøy-bilde» på Instagram, bidrar Sophie Elise Isachsen og Nora Haukland til å fremme bruken av kokain i Norge. Uansett om det har vært deres intensjon eller ikke. De har rett og slett gått i narko-terroristenes felle.

Som samfunn har vi fortsatt tid til å kjempe mot denne trenden, og unngå at narko-mafiaen får taket på samfunnet vårt. Men da må vi kollektivt ta advarslene på alvor. Og ikke late som om det er ufarlig.