Arbeiderpartiets hofforgan, Dagsavisen, er fornærmet og skjeller ut Senterparti-lederen som en kyniker som ikke lenger må tas med silkehansker.

Det er et godt tegn for Trygve Slagsvold Vedum.

«Trygve Slagsvold Vedum er ikke lite frekk. Etter at Sp-lederen i åtte år har hamret løs på statsminister Erna Solberg, åpner han for samarbeid med Høyre etter valget», skriver avisen på lederplass og sier nei til en Ap/Sp-regjering.

Det er drøyt to måneder igjen til valget, og et par ting virker sannsynlig:

  • Senterpartiet gjør et brakvalg og ligger for øyeblikket an til 19,2 prosent av stemmene.
  • Arbeiderpartiet gjør et elendig valg, og har et snitt på 23,2 prosent på målingene i juli.

(Kilde: Pollofpolls.no).

Hvis snittet på målingene blir valgutfallet, får Senterpartiet 38 representanter på Stortinget.

Arbeiderpartiet, SV og de mulige rødgrønne støttepartiene MDG og Rødt får 75 mandater.

Dette er et potensielt mareritt for Ap-leder Jonas Gahr Støre og en perfekt posisjon for Senterpartiet.

Som leder for et sentrumsparti kan Trygve Slagsvold Vedum plassere seg midt i grøtfatet og forhandle frem flertall for sin politikk både til høyre og venstre. Det handler om innvandring, oljeutvinning og bilpolitikk, for å ta noen temaer.

På rødgrønn side har mange gjort den feilen at de har trodd at Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum har bløffet. I virkeligheten har han vært forbilledlig klar. Senterpartiet vil ikke inn i en ny rødgrønn regjering med SV. Og partiet vil definitivt ikke samarbeide tett med Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Det siste er ikke så underlig. I politikk er det et hav av forskjell på Senterpartiet og MDG, og den rødgrønne alliansen i Oslo (der Senterpartiet ikke har vært med i seks år) er på en annen klode enn Senterpartiets distriktsopprør. Det er heller ikke mange ukene siden Senterpartiet var med på å felle MDG-byråd Lan Marie Berg og Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Der Senterpartiet vil ha avgiftskutt på tre milliarder kroner, konkurrerer de rødgrønne partiene om å foreslå skattehevinger på over 30 milliarder kroner for alle som tjener over 600.000 kroner i året. Og de to fløypartiene på grønn og rød side, MDG og Rødt, vil skjerpe skattene mest.

Senterpartiet er nasjonalistiske og materialistiske, og ønsker mer makt til distriktene og periferien. De mulige støttepartiene på venstre fløy er mer internasjonale idépartier, med et sterkt fotfeste i de store byene. Dette blir ikke by og land, hand i hand - men by og land, mann mot mann.

Les også: LO støtter Arbeiderpartiets valgkamp og krever 860 millioner i skattelette til sine egne

Les også: Arbeiderpartiets «skattegaranti» er best før valget

Dagsavisen drømmer om en rødgrønn regjering uten Senterpartiet. Det blir i så fall den rødeste regjeringen siden andre verdenskrig, og er neppe mulig uten et frontalangrep på Senterpartiets velgere.

Når Dagsavisen råder Jonas Gahr Støre til å ta av silkehanskene, så er det et dristig råd som kan smadre alle muligheter for fremtidig samarbeid. Rådet er nok mer basert på ønskedrøm enn en nøktern analyse av Jonas Gahr Støres manøvreringsrom. Ap-lederen har fortsatt gode muligheter for å lede det største partiet og til å bli statsminister. Men det fordrer smidighet.

Men er det så mesterlig av Trygve Slagsvold Vedum å manøvrere klokt i dette terrenget? Egentlig ikke. Han har valget mellom å bli et fløyparti en regjering med hovedtyngde i Arbeiderpartiet og til venstre - eller å være tyngdepunktet i en regjering som må forhandle både til høyre og venstre.

I det ene tilfellet må han svelge kameler og godta politiske kompromisser med SV, MDG og Rødt. I det andre tilfellet kan han sikre flertall for Senterpartiet i en rekke saker, få et godt landbruksoppgjør og sørge for at Senterpartiet blir det helt sentrale partiet de neste fire årene.

Hva er det mest sannsynlige akkurat nå?

  • Hvis Venstre og KrF kommer over sperregrensen og det (mirakuløst) blir et borgerlig flertall, vil statsminister Erna Solberg fortsette som nå. Sånn sett er borgerlig side avklart.
  • Blir det flertall for Arbeiderpartiet og partiene ytterst til venstre, får vi en nasjonal regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister for noe som minner om Oslo-byrådet.
  • Men hvis meningsmålingene i juli blir valgresultatet, blir det enten en ren Arbeiderparti-regjering eller en mindretallsregjering med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

En flertallsregjering med Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV er utenkelig, hvis vi skal ta Sp-lederen på ordet. Og det er det all grunn til. Trygve Slagsvold Vedum er Mesternes mester i norsk politikk akkurat nå.

PS! Hva tror du? Hvem blir statsminister etter valget, og hvordan ser regjeringen ut? Skriv et debattinnlegg!