Det føles som en evighet siden, men det er bare et år siden Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum reiste landet rundt i kampanjebuss for å drikke kaffe med folk, og love dem billigere bensin og nye arbeidsplasser i distriktene.

Sp-lederens smittende latter er hans varemerke, og den joviale politikeren skal ha ros for å ha beholdt sitt gode humør uansett hvor svart det ser ut for Senterpartiet og folk flest.

Rentene er på vei opp og Senterpartiet er på vei ned.

De ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at vi importerer prisøkninger fra utlandet. Verstingen er møbler og interiør, men det som gir mest effekt er dyrere strøm og drivstoff.

Les mer: Høyeste prisvekst siden 1988 - stiger mer enn ventet

Hva kan finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjøre for å få ned prisstigningen og dempe renteøkningen?

Det aller enkleste er å sette ned avgiftene på bensin og diesel, slik han lovet før valget.

Strømstøtten har en slik effekt. Ifølge SSBs modell er prisveksten 2,0 prosent lavere som følge av at staten tar endel av strømregningen for folk.

For folk flest er prisøkningene på bensin og diesel med på å tømme lommebøkene. Nå nærmer pumpeprisen seg 30 kroner per liter, og da tar staten 13-14 kroner i avgifter til statskassen. Både råvareprisen og avgiftene inngår i konsumprisindeksen. Dermed bidrar avgiftene til å skru opp prisøkningene og bidrar til høyere renter.

Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum har glemt løftene om lavere bensin- og dieselavgifter, og hevder at det vil øke risikoen for høyere renter, ifølge et intervju i E24.

Det er å snu saken på hodet, og det er bare å se på strømstøtten. Lavere avgifter vil gi oss lavere prisstigning og mindre behov for å øke rentene. Dette er en sammenheng som både Tyskland, Sverige, Frankrike, Irland og Storbritannia har forstått. Alle disse landene har gjennomført lettelser for innbyggerne.

Vedum vs. Vedum

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Roy Steffensen har ondskapsfullt nok funnet frem et Facebook-innlegg Slagsvold Vedum publiserte i juni 2018, der han reagerte på bensinpriser på 16 kroner (!) og spurte hvorfor vanlige folk skal ta regningen for regjeringen.

Når finansminister Trygve Slagsvold Vedum skal svare på spørsmålet fra opposisjonspolitiker Trygve Slagsvold Vedum, blir han straks mer passiv. Populismen er borte, og nå er det snakk om prioriteringer «innenfor en samlet ansvarlig økonomisk ramme og vurderes i de ordinære budsjettene».

Her kan du lese mer: Svar på spørsmål om Facebook-innlegg

Når to av tre Senterparti-velgere er borte, så skyldes det trolig at de stemte på opposisjons-Vedum og ikke posisjons-Vedum.

Dårlige nyheter nok til alle

Hvis finansministeren står fast på å la bensin- og dieselprisene gå til himmels, så kan han se frem til flere år mer dårlige nyheter:

  • Strømprisene er ventet å nå ny høyder i vinteren som kommer.
  • Økonomer spår oljepriser opp mot 175 dollar per fat og dyrere bensin og diesel.
  • Rentene skal opp med kanskje ett prosentpoeng til i fire stepp før jul.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum trenger ikke rasjonere, han har dårlige nyheter nok til alle, for å stjele en formulering fra Dagsavisen.

Hva blir effekten?

Vanligvis setter vi opp rentene innenlands for å dempe presset i innenlands økonomi. Økte renter drar inn kjøpekraft og bidrar til at folk sparer mer, og skal i prinsippet redusere en spiral av pris- og lønnsvekst.

Men det unike i dagens situasjon er at vi importerer prisstigning fra utlandet som følge av logistikkproblemer internasjonalt. Importerte møbler blir ikke billigere av at Norge setter opp rentene innenlands, og det kan virke som om fagmiljøene triver til gamle løsninger på gamle problemer, uten å ha virkemidler mot dagens situasjon.

Økte renter kan nok senke kjerneinflasjonen, men med nye rekordpriser på strøm, bensinpumper som går varme og dyre importvarer, blir Trygve Slagsvold Vedum selve ansiktet på de dårlige tidene.

Det vil velgerne huske hver gang de får en konvolutt fra banken om høyere rente på boliglånet, eller at bensin- og dieselprisen snart passerer 30 kroner literen og i verste fall dobbelt av de 16 kronene som fikk daværende opposisjonspolitiker Trygve Slagsvold Vedum til å gå på Facebook.