Gå til sidens hovedinnhold

Sp svikter bøndene i domstolene

Bøndene risikerer å bli dømt uten å ha gjort noe galt.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Sp har i Stortinget, sammen med Ap og SV, sagt nei til lovforslag 228 L, som skal sikre små arbeidsgivere og uorganiserte ansatte større rettssikkerhet i rettssaker om oppsigelser på arbeidsplassen.

Les også: Dette er den smarteste strategen i norsk politikk akkurat nå

Lovforslag 228 L sier at domstolen skal overta utpekingen av meddommere fra LO og NHO, for å sikre meddommernes uavhengighet. Den er ikke god nok i dag fordi partene møter i retten med egen favorittmeddommer.

Sp har i tillegg kritisert at SMB Norge tar saken opp, selv om det er tale om et grunnleggende spørsmål i en rettsstat. Lovsaken skal voteres i Stortinget 7 juni.

Med sin holdning har Sp snudd ryggen til bøndenes rettssikkerhet, når de blir saksøkt av ansatte etter oppsigelser eller midlertidige ansettelser.

I dag risikerer nemlig bøndene å bli dømt uten å ha gjort noe galt fordi LO kan utnevne klient av LOs juridiske avdeling som meddommer, og dermed få et overtak over arbeidsgiver.

En tapt arbeidsrettssak koster fort en million kroner, så Sps holdning er påfallende.

Bakgrunnen for lovsaken, som kommer på initiativ fra SMB Norge, er at LO i 1977 fikk AP med på at LO skulle kunne peke ut ansatte i LO-forbundene og klienter av LOs juridiske avdeling som sin meddommer i alle saker LO anlegger mot norske arbeidsgivere.

Les også: Nå har vi lært at tøffhet er undervurdert i tennis

Disse meddommerne stemmer nær sagt alltid for LO uansett hvordan saken står, og dermed øker faren for at arbeidsgiver blir feilaktig dømt i de sakene LO står bak. Sp har akkurat mottatt millioner fra LO i valgkampstøtte.

Det er skuffende for SMB Norge at dette ser ut til å være viktigere for SP enn bøndenes rettssikkerhet.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Kommentarer til denne saken