DIALOG OG FORSØK på påvirkning er i mange sammenhenger greit, men ikke i Qatar-saken. I snart tolv år har det vært veien. Det virker ikke. Den foreløpige enden på den visa er FIFA-president Gianni Infantinos siste uttalelse, der han sier migrantarbeiderne i VM-landet føler stolthet og verdighet gjennom jobbene sine.

Det finnes ingen unnskyldning for slik ondskap, bare fordømmelse.

Hadde fotballederne hatt baller ville det reist seg et internasjonalt opprør.

Så når Ståle Solbakken sier Danmarks fotballpresident Jesper Møller er svak i sin retorikk, har han derfor helt rett.

Da Møller lot pasningen fra Lise Klaveness gå ut over sidelinja, valgte han egentlig side.

Les også: Ond, eller var han på do da Klaveness talte?

NORGES KVINNELIGE FOTBALLPRESIDENT brukte megafonen da hun satte skapet på plass under FIFA-kongressen 31. mars. Danmarks mannlige fotballpresident snakker med sordin. Det er en betydelig forskjell, langt ut over det åpenbare.

Kameraderi er tradisjonelt i internasjonal fotball, og en av årsakene til Ståle Solbakkens kritikk av danskenes Qatar-håndtering.

Det er derfor mannen som snakker der andre tier sparker våre skandinaviske kollegaer på skinnleggen for andre gang på et år.

DET STÅLE SOLBAKKEN sa for et drøyt år siden, da han henvendte seg til UEFA-styrets to skandinaviske fotballpresidenter, Sveriges Karl-Erik Nilsson og Danmarks Jesper Møller, gjelder fortsatt. Kommunikasjonen er «hjelpeløs svak».

Fram til Lise Klaveness tok ordet var det knapt noen som lyttet.

Etter talen er det (nesten) ingen som våger å snakke.

Les også: En fotballpresident å være stolt av

KAN FOTBALLEN SOM akkurat nå utspiller seg for hele verden beskrives som ærlig, potent og vakker, er ledelsen og kommunikasjonen vi opplever i VM-spørsmålet det stikk motsatte. Den er uærlig, pinlig og veik. På fotballbanen bruker man det man har for å synes, komme på laget og vinne kampene på alle nivåer. I spillet bak spillet finner du alle dilterne.

Det er ingen opposisjonell kraft i internasjonal fotballedelse, det er bare unnvikelser, feighet og mette maver.

Når Jesper Møllers svar til Ståle Solbakken er «Lise sa det med sine ord, jeg ville sagt det med mine ord», henger han egentlig halen på grisen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

HADDE LEDERNE HATT en brøkdel av det nivået fotballen holder, ville ikke dette vært et problem. Hadde fotballens (ut)valgte levert som lagene i Champions League, ville Qatar-regimet stått skolerett eller vært fratatt VM-sluttspillet den gangen korrupsjonen ble avdekket under det forrige FIFA-regimet.

På banen virker fotballen som den skal, og mer til.

Blant de som sitter på makta og skal legge forholdene til rette er den et sorgens kapittel.

Les flere kommentarer fra MortenP

NÅR LIVERPOOL-VILLAREAL og Manchester City-Real Madrid møtes over to kamper i semifinalen i verdens største klubbturnering, er fotballen på sitt beste. Det har vi fått nye beviser på de siste ukene. Når fotballens øverste organ samler verden og organisasjonens 209 land til en enda større fest – VM i fotball – er den på sitt verste, jmfr. FIFA-president Gianni Infantino.

Der spillet viser klasse fortsetter fotballens yppersteprester sin avskyelige ledelse, uten hensyn til mennesker og menneskers rettigheter.

Jo oftere de blir møtt med knotta først, jo bedre.

Les mer fra Norsk debatt