«Du må aldri lyve. Du trenger ikke si alt som er sant, men alt du sier må være sant».

Dette er et av de mest brukte rådene fra kommunikasjonsrådgivere til politikere og toppledere. Eller vi kan si det med litt mer utenlandsk schwung:

«It's not the crime, it's the cover up».

Dette hadde de glemt, Molde-ordfører Torgeir Dahl og hans medsammensvorne, statssekretær Peder W. Egseth ved Statsministerens kontor (SMK), da utspillet om dårlig pandemi-ledelse i hovedstaden og slurvete oslofolk begynte å ta av i helga.

Og sjelden har vel buksene falt penere ned langs anklene:

  • Først bedyret Dahl at han ikke hadde snakket med noen i regjeringsapparatet før Oslo-utspillet søndag.
  • Mandag kom statssekretær Egseth på den gode huskeregelen, og innrømte overfor NRK at Molde-ordføreren nok hadde ringt ham i helga, ja faktisk var det Egseth som formidlet kontakten mellom Dahl og VG før intervjuet.
  • Og i dag, tirsdag, hadde også Dahl en gjennomgang av minnet og fortalte til NTB at han hadde hele fire telefonsamtaler med Egseth lørdag og søndag.

Les også: Det viktigste er kanskje at Molde-ordførerens utspill får oss til å se det innlysende

Peder W. Egseth er ingen hvemsomhelst ved SMK. Han har tidligere vært sjef for presseavdelingen i Høyre, og er en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere.

Han var også - som noen nå ondskapsfullt vil huske - statssekretæren som inviterte med seg en gruppe kolleger til utepils på Nesodden i april i fjor - da Oslo stengte ned første gang. Kanskje ikke relevant - bortsett fra at hele bakteppet for denne saken jo handler om påstått god eller dårlig ledelse gjennom pandemien.

Så har vi Cato Husabø Fossen - Høyres nåværende pressesjef - som i et intervju mandag bedyret at ingen i partiets kommunikasjonsavdeling (min utvheving) hadde vært i dialog med Dahl før utspillet. Han husket altså den viktige regelen, for formelt er dette helt sant: Egseth er ansatt på SMK, ikke i Høyre.

Her kan du lese flere innlegg av Erik Stephansen.

Men sa han hele sannheten? Det store spørsmålet er jo nå:

Hvem rådførte statssekretær Peder W. Egseth seg med, innimellom alle de fire telefonene med Dahl? Det vet vi ikke. Ennå.

Og nå begynner det virkelig å bli morsomt. For når Høyre dummer seg ut, ligger ikke skadefryden langt unna i Arbeiderpartiet. Så på Twitter fant Aps kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen det mandag passende å gå til frontalangrep på det han mener er Ernas bagatellisering av saken, når hun kaller det et «sidespor». Han legger til:

«Gjelder denne milde Erna-refsen da også @BentHHoyre som preppet Moldenseren i går?»

Han får umiddelbart svar fra kollega Cato Husabø Fossen i Høyre:

«Bent Høie preppet Torgeir Dahl? Det er vel cirka like sant som at Jonas Gahr Støre skriver dine tweets. Skjerpings.»

Og det er når vi ser dette imponerende krangelnivået mellom de to kommunikasjonssjefene at vi kommer på det som antakelig er årsaken til Roheim Håkonsens skadefryd:

Det er jo bare noen uker siden han selv ble avslørt som lettere pinlig spinndoktor bak Yngve Haagensens «uoppfordrede» støtte til Jonas Gahr Støre, med den tidligere LO-lederens saftige og karakteristiske bannskap og det hele.

Ikke rart det ble fristende å endelig få knøvle Høyre litt!

Les også: Symbol på hvorfor alt går galt for Arbeiderpartiet

Så langt de to tidligere Dagsrevy-kollegene Roheim Håkonsen og Husabø Fossen, som nå forsøker å kommunisere for hvert sitt parti som best de kan. Det er sikkert ikke lett.

Noen vil sikkert påpeke at dette jo bare er helt vanlig politisk spill. Det er slik de holder på, forsøke å rigge utspill mot hverandre, sende ut prøveballonger, legge feller. For å være helt alvorlig: Det som gjør at det denne gangen ikke er et vakkert syn, er at vi er midt i en pandemi. I en krisesituasjon der vi har behov å samle styrkene, ikke drive med partipolitisk dilldall.

Og selvsagt er det lett å legge for mye skyld på kommunikasjonsmedarbeiderne, som jo bare er satt til å utføre partiets eller regjeringens vilje. For som alle vet:

Alle gode foreldre sørger for å ha en viss peiling på hva som foregår i huset når barna er alene hjemme. For det er deres ansvar. Derfor er jeg fristet til å si som Cato Husabø Fossen: Skjerpings.