Norge – Slovakia 2-0

STÅLE SOLBAKKEN TAR ikke helga med sitt største smil etter seieren over Slovakia, men det kunne vært veldig verre. Og seirer og scoringer fra lagets to superstjerner hjelper alltid. Litt på rankingen, og veldig mye på selvtilliten.

Erling Braut Haaland gjorde ikke mye, men han gjorde det han kan bedre enn de fleste i verden, han scoret det første målet.

Lagets lettelse, selv om det bare var en treningskamp, var for alle å se lenge før Martin Ødegaard prikket inn det andre.

Les også: Det har aldri sett bedre ut. Eller?

EM-KVALIFISERINGA TIL Tyskland 2024 starter i mars 2023. Det skal Ståle Solbakken være glad for. Selv med spisskompetanse fra himmelen trenger han all den tida han har til rådighet for å finne fram til et lag som kan bygge gode relasjoner.

Det er langt fra krise, bare så det er sagt, jeg har sett Norge stange veldig mye mer enn mot Slovakia.

Men det må bli bedre.

DET ER IKKE vanskelig å ta en treningskamp på alvor når du har Ståle Solbakken som landslagstrener. Det ligger i kortene. Han gir ikke slingringsrom, selv ikke i mars. Dermed ikke sagt at alt virker.

Det var positive innslag mot Slovakia, men du ser også at Norge har mye ugjort.

Og veldig mye å gå på.

Men er du 45 på FIFA-rankingen tar du de positive signalene du får.

Les: Han er en av tidenes beste investeringer på fotballbanen

Det beste denne fredagskvelden var Fredrik Bjørkan som gir Birger Meling kamp om venstrebacken, høyreback Marcus Holmgren Pedersen som alltid vil framover, høyrefoten til Andreas Hanche Olsen, banens beste, Moi Elyounoussi, og scoringene til Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard.

HADDE NORGE VÆRT det fotballaget vi har drømt om å være de siste 20 åra hadde vi spilt playoff om VM i disse dager. Men det er vi ikke. Naboen Sverige er et sånt fotballag, de er i sluttspill hele tida. Vi er fortsatt ikke gode nok.

Torsdag slo Sverige Tsjekkia 1-0 på et fullsatt Friends Arena i Stockholm, og gikk til en avgjørende match om en av de tre siste VM-billettene.

I kveld slo vi Slovakia for 11048 tilskuere på Ullevaal.

Tirsdag til uka spiller Sverige playoff-finale mot Polen i Warzawa.

Norge møter Armenia til treningskamp på Ullevaal, akkurat nå nummer 92 i verden.

DET ER EN betydelig forskjell, og det er den Ståle Solbakken og Norge skal prøve å utlikne. Siden EM 2000 har fem landslagstrenere vært på jobben uten å lykkes. Noen nærmere enn andre. Men klarer man det én gang, klarer man det gjerne flere ganger.

Det var det som skjedde på 90-tallet da vi kvalifiserte oss til VM i 1994 og 1998, og til EM 2000.

Hadde det ikke vært for et faglig drypp hjemme mot Tsjekkia i EM-kvalifiseringen til England 1996, hadde vi vært i det mesterskapet også.

I VM-KVALIFISERINGA som endte med 0-2 for Nederland i november hadde Norge Europas nest yngste lag i felten. Det er mye framtid i det. Når det er sagt er det viktig å huske at det har vært mye framtid i mange norske årganger de 20 siste åra.

Så istedenfor å snakke om hva det kan bli ut fra potensialet som ligger der, er det viktig å få på plass brikkene her og nå.

Det er derfor Ståle Solbakken ville ha intensitet, trøkk, sprinter og full guffe i årets første treningskamp.

Skal du være med så heng på.

MÅLT UT IFRA det vi så mot Slovakia fikk han det. Til en viss grad. Han erfarte også at det i perioder er stor forskjell på Martin Ødegaard i Arsenal kontra Norge, og at Erling Braut Haaland er rusten etter de mange skadeavbrekkene.

For Martins del handler det om omgivelsene, bevegelsene kommer ikke like ofte og naturlig her som der.

For Brautens del handler alt om å komme tilbake i kampform.

SANDER BERGE GJORDE sin første landskamp under Ståle Solbakken. Det tok nesten 70 minutter før han gjorde det han kan best, å drive framover med ballen, men da skapte han også en stor målsjanse. Og så har Norge mange alternativer på benken, spillere som vil ha et ord med i laget før plassene det er størst konkurranse om forhåpentligvis også får sine førstevalg.

Kristian Thorstvedt er en av disse.

Det visste vi egentlig fra før.