CRISTIANO RONALDO VAR den første virkelige fotballstjerna som tok Saudi-milliardene og så en annen vei, uten hensyn til massiv kritikk og landets katalog av menneskerettighetsbrudd. Mens vi venter på at Lionel Messi skal ta stilling til sitt enorme tilbud, har Karim Benzema gjort det samme.

Les også: Karim Benzemas sjokkvalg refses: – Må ikke bare late som

I London sitter Crystal Palace-esset Wilfried Zaha og vurderer om også han skal reise til kongedømmet på den arabiske halvøya, alt mens golfverdenen knapt tror den siste nyheten fra PGA, Europa-Touren og den utskjelte LIV-Touren.

Summen av alt dette er dessverre at sportsvasking nytter.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

SAUDI-ARABIAS 2030-VISJON handler om å bruke en trillion dollar – en milliard milliarder, eller i tall, 1.000.000.000.000.000.000 dollar – på å vaske landets image hvitt. Pengene brukes for å flytte fokus fra olje og sharialover over på turisme, naturopplevelser og den arabiske halvøyas mange investeringsmuligheter.

Newcastle United, LIV Golf, Formel 1, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema og målet om Fotball-VM 2030 eller 2034 er viktige deler denne planen.

Les også:

Dessverre for alle menneskerettighetsforkjempere som reiser seg i protest, er det en plan som virker.

NÅR VERDEN HAR protestert, taper verden. Sånn er det. Penga rår og grådigheten kjenner ingen grenser. Nok blir aldri nok, og det verste eksempelet på det er kanskje den annonserte sammenslåingen av LIV Golf, PGA Touren og Europa-touren.

Ett år etter LIV-starten i juni 2022, da PGA-sjef Jay Monahan uttalte «at du må bo under en stein om du ikke skjønner at dette er problematisk», er han nå i ferd med å trumfe igjennom en sammenslåing.

Alt fordi det er god butikk.

Spillere som for ett år siden tok pengene og gikk fra PGA Touren – og her snakker vi om hundrevis av millioner kroner, og for noen av dem milliarder – ønskes nå velkommen tilbake.

Bare nullene er mange nok kan absolutt alt vaskes rent.

For PGA Touren skal avtalen det er snakk om være verd 11 milliarder dollar, eller på norsk, 122 milliarder kroner.

Med slike gulrøtter blir alt som var feil fort veldig riktig.

Les også: Liverpool-sjela går ikke til banken med hvem som helst

DE ETTERLATTE FRA 11. september 2001 har selvfølgelig reist seg i sjokk og protest, og kaller det et svik mot Amerika og alle som døde da New York og The Twin Towers ble offer for tidenes verste terrorangrep. Det samme gjør alle de som mener Saudi-Arabias kronprins Mohammed Bin Salman må stilles til rette for drapet på Jamal Khashoggi, Washington Post-journalisten som ble drept og partert i den saudiarabiske ambassaden i Istanbul 2. oktober 2018.

Her hjemme hører vi det samme fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International.

Beskjeden er at alle som takker ja til Saudi-pengene er brikker i et statlig prosjekt som ønsker å feie alle ugjerninger under teppet.

PGA-boss Jay Monahan var en av de som brukte 11. september som argument for at ethvert samarbeid med Saudi-Arabia var forkastelig.

Nå er også han betalt for å skifte mening.

Les også: Den gode, den onde og Manchester United

HVA GOLF ANGÅR er sammenslåingen et slag i ansiktet på alle de som sto opp for PGA Touren, menneskerettigheter og vestlige verdier. Derfor reiser også spillerne seg i protest, og forlanger svar fra PGA.

Vinnerne er de som tok pengene og stakk, og som nå kan komme tilbake som om ingenting har skjedd.

Taperne er eksempelvis karer som Tiger Woods som valgte det gode over et tilbud på 780 millioner dollar, og Rory McIlroy som takket nei til en sum mellom 300 og 400 millioner dollar.

Det ble ikke som LIV Touren hadde trodd og håpet – i menneskerettighetenes navn, heldigvis – og siden fjorårets lansering har de slitt med å skaffe seg store sponsorer.

Paradokset er at PGA Touren og Jay Monahan gjør som spillerne de æreskjelte for et år siden, tar Saudi-pengene og stikker hodene i sanden.

EN ELLER ANNEN dag i framtida var det ventet at det som nå har skjedd, ville skje. Fordi det var uunngåelig. Men ikke så fort, og ikke etter bare ett år. Det gjør nyheten enda tristere, ikke minst med tanke på framtida.

Det bekrefter at nesten alt og alle kan kjøpes for penger, det er bare noe få som bryr seg.

Resten tar millionene og milliardene, lukker øynene og later som ingenting.