Norge - Tyrkia, TV2 lørdag kl 18.00

DET ER IKKE fotballen Norge spilte som har fått laget på alles lepper etter onsdagskvelden i Gibraltar. Den var, bortsett fra en ålreit førsteomgang mot et av verdens dårligste fotballag, ganske middels.

Qatar-markeringen, derimot, den satt.

Da Norges fotballandslag bestemte seg for å blande idrett og politikk slik idrett og politikk skal blandes, fikk verden plutselig veldig mye mer å snakke om enn Erling Braut Haaland.

AT STÅLE SOLBAKKEN er en god fotballmann og en strålende leder med antydning til kronisk kolikk mellom klokka 20.45 og 22.30, det visste vi fra før. Skal du ta Norges nye landslagstrener på faget må du opp før hanen galer. Etter utskjellingen av dansk flyktningpolitikk for noen år siden ante det meg at han står rimelig støtt når det gjelder viktige spørsmål utenfor fotballbanen også.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

Nå vet jeg det.

Regien rundt markeringen før Gibraltar-Norge forteller at Ståle Solbakken er å regne med, både on and off the pitch.

DAGEN DERPÅ I Marbella forklarer Ståle Solbakken at Norge ikke kan forandre verden alene. Det er korrekt. Det er heller ikke Norges oppgave å forandre verden. Men å åpne noen øyne har aldri skadet, ei heller å få folk til å tenke.

T-skjortene med Respect og Human Rights gjorde akkurat det.

STORE BEVEGELSER STARTER alltid i det små. De av oss som har levd noen år husker Tommie Smiths og John Carlos sine knyttede never med svarte hansker på seierspallen etter 200 meter-finalen i Mexico-OL 1968.

Black Panther het det den gangen, bannlyst og forsøkt kvalt i fødselen av et Amerika som ikke var klare for å se seg selv i speilet.

At protestene var starten på noe veldig mye større er Black Lives Matter-bevegelsen beviset på.

IDRETTSVERDENEN VISSTE IKKE hvordan den skulle reagere da Smith og Carlos knyttet nevene mot himmelen under den amerikanske nasjonalsangen på olympiastadion i Mexico City. I dag kneles det jorda rundt i protest mot den vedvarende og samme sosiale uretten.

Budskapet nådde fram til slutt, det hjelper med sosiale medier.

Legg et par norske t-skjorter på toppen av det, og du kan ha en ny bevegelse som favner langt utenfor fotballen.

DERFOR ER HÅPET at Norge tar på seg trøyene en gang til, og varmer opp til Tyrkia-kampen som de varmet opp i Gibraltar. Med Respect. At Ståle Solbakkens Norge viser at respekt ikke går ut på dato. At kravet om Human Rights on and off the pitch er like aktuelt på lørdag som det var på onsdag, for ikke å snakke om i Montenegro tirsdag til uka.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Gjentakelser skaper gjenkjennelse, gjenkjennelse kan skape en bevegelse, og er det noe de stakkars arbeiderne i VM-landet Qatar trenger, så er det synlig støtte fra flere fotballag enn Norge menn A.

Ståle Solbakken og gutta har startet noe som ikke bare er riktig og viktig, men som kan bli veldig mye større enn noen kunne drømme om.

Jeg håper de ikke lar det bli med det.