Gå til sidens hovedinnhold

Står Miljøpartiet De Grønne bak å kalle tidligere Frp-leder for «rasshøl»?

MDGs leder i Oslo bystyre drar politisk debatt ned til nytt bunnivå.

Nett på sak

«Rasshøl» er karakteristikken bystyrerepresentant Eivind Trædal setter på tidligere finansminister og partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet. Det er ikke første gangen at MDG-representanten opptrer som en bølle i offentlig debatt og på sosiale medier.

Den mest omtalte gangen Trædal mistet hodet, var da han ble bedt om å forlate studioet i NRKs Dagsnytt18.

Les saken: - Jeg lot meg hiss opp, jeg var ufin

Det hører heldigvis til sjeldenhetene at profilerte norske politikere går til direkte personangrep og tyr til skjellsord i det offentlige ordskiftet. Det normale i norsk sammenheng er at politikere fra ulike partier diskuterer så bustene fyker, men er vennlige mot hverandre på bakrommet. Den politiske debatten skal være tøff, men folk fra ulike partier respekterer hverandre.

Og slik bør det være.

Spesielt for Miljøpartiet De Grønne, som selv har klaget på sjikane og hets på sosiale medier, er det håpløst å fremstå som troll selv. Trædal har nær 30.000 følgere på det sosiale nettverket Twitter, der han kom med meldingen.

Tweeten der han kaller Siv Jensen for et «rasshøl» har fått 227 likes og 16 delinger.

Noen er enige, mens andre tar til motmæle - blant annet sosialantropolog og folkevalgt politiker for MDG, Aase Marie Olafsen, som skriver at «vi er mange i Mdg som ikke kommer med slike tilbakemeldinger. Trædal representerer kun seg selv».

Bakgrunnen for raseriet mot Siv Jensen er at hun har latt seg intervjue i Dagens Næringsliv om sommerens 22. juli-debatt og det hun oppfatter som brunbeising av Fremskrittspartiet og halvkvedete forsøk på å gi partiet et delansvar for Utøya-massakren.

Du kan lese saken her: Siv Jensen: - Jeg har irritert meg grønn over 22.juli-debatten

- Vi har stått oss godt i Norge på å diskutere alt, i motsetning til vårt naboland Sverige hvor de har feid disse debattene under teppet. Jeg nekter å forholde meg til at det skal bli AUF-sensur på enkelte temaer i samfunnsdebatten, sier hun blant annet i intervjuet.

I Twitter-feeden har Trædal ennå ikke beklaget utfallet eller forsøkt å begrunne skjellsordet. Det forsimpler det politiske ordsskiftet og ødelegger for den skarpe, men siviliserte meningsutvekslingen Frp-politikeren legger opp til.

Den underliggende debatten er hva som motiverer terroranslagene til Anders Behring Breivik og Philip Manshaus, og en diskusjon om har politisk retorikk fra høyresiden har påvirket til voldshandlinger.

I samme periode har over 100 norske statsborgere sluttet seg til terrororganisasjonen IS, og flere er dømt for planlegging av terror på norsk jord. Det viktigste i sommerens debatt er hvordan vi hindrer ekstremister på alle fløyer i å gripe til våpen og voldsbruk. En polarisert debatt med utskjelling som fremste argumenter tjener ikke til noe som helst. PST vurderer trusler fra høyreekstremister og islamister som mest reelle i Norge, men advarer også mot en potensiell fremvekst av miljøterrorisme i sin siste trusselvurdering.

Nettavisen har tidligere i sommer støttet AUFs forslag om å sette ned en kommisjon til å studere hva som fremmer ekstremisme og voldsbruk. Det er et konstruktivt og fremtidsrettet forslag, selv om det selvsagt er uhyre vanskelig å forhindre enslige terrorister i å gjennomføre ugjerninger.

Sett med Eivind Trædals øyne er det forståelig at han lar seg hisse opp over den tidligere Frp-lederens meninger, men det er uforståelig at en person som nylig ble MDGs leder i Oslo bystyre velger å forsimple en så viktig debatt.

Eivind Trædal skylder Siv Jensen en unnskyldning!

PS: Hva mener du om Eivind Trædals utblåsning mot Siv Jensen? Skriv et debattinnlegg!