Å få barn er ofte en veloverveid beslutning, selv om det også kan komme litt brått på for noen.

Akkurat når på året barnet skal komme til verden er det imidlertid få som kan bestemme sikkert. Likevel kaster staten seg inn i den private sfæren det sekundet barnet er født. For det skal ikke være lett hvis du får barn om vinteren.

Les også: Helene Olafsen ut mot barnehageordningen: – Ender med at damene må gå hjemme

Dagens barnehageopptak er en likestillingsfelle og en skikkelig økonomisk utfordring for mange familier.

Det straffer seg nemlig å få barn på vinteren og våren, fordi det er så mange måneder mellom det er slutt på foreldrepengene og til man har rett på barnehageplass. Da ender man ofte med at én av foreldrene tvinges ut i ulønnet permisjon.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er oftest kvinnen, fordi hun i snitt har lavere lønn enn mannen. Da taper familien mindre penger. Kvinnen får imidlertid med seg tap av pensjons- og sykepenger, inntekt og framgang i karrieren.

Det finnes mange av dem, de mange uheldige som dessverre ikke klarte «å føde til riktig tid» for å få barnehageplass. Min andre sønn ble født akkurat tidsnok til at han fikk rett på barnehageplass, men jeg var ikke like heldig med min førstefødte.

Derfor vil Venstre ta kampen for rett til barnehageplass rett etter endt permisjon. Uansett når på året man velger å ta familieforøkelsen til det neste steget.

Les også: Her får de gratis barnehage – men dyre flybilletter

Jeg har selv brukt en hel januar på å ringe rundt til alle mulige barnehager og barnepasstilbud for å forsøke å få en plass til ettåringen – åtte måneder før kommunen ville gi ham det.

Til slutt fant jeg en familiebarnehage et annet sted i byen som hadde plass. Heldigvis. Egentlig var det bare flaks, skikkelig flaks. Men det er alt for mange som ikke har det. Det er grunnleggende urettferdig.

Jeg har altså kjent på hvor usikkert og rett ut kjipt det er å føde på feil tidspunkt.

Jeg har lenge ment at det bør innføres en barnehageplassgaranti, med løpende opptak. Når foreldrepengene tar slutt, må alle ha reell mulighet til å gå tilbake i jobb, og dermed få barnehageplass ganske umiddelbart.

Venstre fremmet også forslag om dette i Stortinget i fjor. Men stortingsflertallet ville det ikke slik.

En ønsket graviditet er en lykke for foreldrene og et gode for samfunnet.

Men naturen er lunefull, og tidspunktet har vi ikke alltid styring over. Akkurat nå straffer staten de som har termin fra desember og utover våren.

Les også: Kart: Se hvor i Norge folk er mest fornøyd med sine barnehager

De må planlegge for å klare seg uten en inntekt et halvt års tid – et gigantisk innhogg i familieøkonomien for de aller fleste. I tillegg mister den (kvinnen) som er hjemme i tvungen, ulønnet permisjon rett til sykepenger og pensjon.

Det er en skikkelig upraktisk likestillingsfelle. Dette kan ikke være systemet staten legger opp til!

Familiene må få mer frihet. Det er ingenting galt i å ta ulønnet permisjon dersom du ønsker det selv, men vi kan ikke ha et system som tar fra kvinner inntekten sin ut fra når på året barnet blir født.

Det er på høy tid at vi får på plass en skikkelig barnehagegaranti.

Vi må sparke staten ut av soverommet og gi familiene rom, ro og tid til å planlegge livet uten stoppeklokker og markeringstusj i kalenderen.