Det er ingen fysisk leveranse av vannkraften fra Mågeli kraftverk til den tyske jernbanen.

Les innlegget her: Det store strømtyveriet: Hva skjer i Arbeiderpartiet?

Stimulere økte investeringer

Deutsche Bahn inngikk i 2021 en fastprisavtale med Statkraft i Tyskland om kjøp av strøm levert fra tysk kraftproduksjon over en tiårsperiode med oppstart i 2023.

I tillegg til fastprisavtalen har Deutsche Bahn også kjøpt opprinnelsesgaranti fra produksjonen på Mågeli som sertifiserer at det samme volumet de får levert fra strømnettet i Tyskland blir produsert fornybart ved Mågeli. En opprinnelsesgaranti er en garanti for at en viss mengde fornybar kraft er produsert ved et bestemt kraftverk, men det betyr ikke at den fysiske strømmen leveres derfra.

Med mindre man er direkte fysisk tilkoblet produksjonsanlegget, kan man ikke vite hvilke(t) kraftverk strømmen man bruker kommer fra. Ettersom det ikke er mulig å spore et elektron i strømkabelen, selges strøm og sertifikater separat.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ett sertifikat tilsvarer 1 MWh av produksjon, og registreres slik at ett sertifikat kun kan brukes én gang. Sertifikatene er en EU-godkjent metode der man som konsument kan bevise at ens strømforbruk tilsvarer en mengde som har en fornybar opprinnelse. Kjøp av opprinnelsesgarantier er frivillige og mer vanlig på kontinentet enn i Norge, men det begynner å bli mer utbredt også her.

Les også: Mine spørsmål til Statnett og Terje Aasland

Ordningen er ment å stimulere til økte investeringer i fornybar energi ved å sikre at pengene som bedriften betaler for opprinnelsesgarantier går til produsenten. Slik kan bedrifter utøve forbrukermakt og bidra til at det bygges ut mer fornybar energi.

Ikke noe «sugerør» inn i Mågeli kraftverk

Deutsche Bahn har altså ikke noe «sugerør» inn i Mågeli kraftverk. Kraften produsert ved Mågeli sluses inn i strømnettet sammen med produksjon fra andre kraftverk.

Slik vil det også være etter at leveransene til Deutsche Bahn starter i 2023. Deutsche Bahn har derimot kjøpt opprinnelsesgarantier nettopp fra Mågeli kraftverk, og det er derfor de uttaler at kraften deres kommer derfra selv om opprinnelsesgarantiene er en finansiell avtale og ikke noe fysisk avtale.

Det er Statkraft i Tyskland som har inngått avtalen med Deutsche Bahn. Strømmen blir kjøpt i det tyske markedet og kommer fra det tyske strømnettet.

Les mer fra Norsk debatt her

Statkrafts avtale med Deutsche Bahn medfører derfor ingen fysisk eksport av kraft fra Norge til Tyskland og er derfor ikke med på å svekke kraftbalansen i Norge.