Gå til sidens hovedinnhold

Stavrum - du kommenterer på feil grunnlag

Arbeiderpartiet vil ikke hindre at vaksinerte får livene sine tilbake slik Stavrum påstår, tvert imot. Arbeiderpartiet ønsker raskest mulig vaksinasjon av befolkningen. Og dernest et godt og sikkert system for å legitimere alle de som er vaksinert.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Andre påskedag er en dag det er lett «å komme på» i media for oss politikere. Kveldsvakta første påskedag skal det gjerne produseres noe på kort tid til dagen etter.

Selv kom jeg på trykk i en rekke aviser andre påskedag, etter at Aftenposten ba meg om en kommentar til en sak de hadde på trykk påskeaften om bruk av vaksinepass for å kunne reise mellom land og for å gjenåpne samfunnet.

Aftenposten sin sak har tittelen: «Et vaksinepass som lar deg reise utenlands?». FHI er skeptiske. I saken uttaler statssekretær i Helse- og omsorgs departementet Saliba Andreas Korkunc (H) følgende: «Det blir ikke slik at vi i sommer kan ha egne festivaler for dem som er vaksinert. Eller at kjøpesentre kan holde åpnet for dem som har fått vaksinen».

Nettavisen og Gunnar Stavrum har også en sak, titulert «Arbeiderpartiet vil hindre de vaksinerte å få livene sine tilbake». Her mener jeg Stavrum kommenterer på tynt grunnlag og ute av sammenheng.

Jeg er enig med Høyre og presiserer det i dialogen med journalisten. Jeg sier også at rammene for bruk av vaksinepass bør behandles i Stortinget. Men journalisten skal snakke med flere politikere, så han tar selvsagt bare med en og en halv setning fra mitt svar.

Derfor gjengir jeg resten her for å opplyse Nettavisens lesere.

Verken farlig eller oppsiktsvekkende

Arbeiderpartiets, eller min holdning er verken «farlig» eller oppsiktsvekkende slik som Stavrum skriver. Den er faktisk den samme som høyres statssekretær gir uttrykk for.

Både FHI og Teknologirådet har gjort faglige vurderinger for å beskrive hva et vaksinepass er og hvordan det kan brukes til å øke mobiliteten i samfunnet igjen, slik vi alle ønsker. FHI peker på ulike sider som bør sjekkes ut før dette tas i bruk.

Jeg vil også presisere at jeg ikke i noen sitater noen steder, verken påskeaften, andre påskedag eller på noen av årets andre dager har tatt til ordet for frata vaksinerte friheter.

Er du så heldig å ha blitt vaksinert etter regjeringens prioriteringskriterier, er det bare de smitteverntiltakene regjeringen pålegger deg som begrenser din frihet. Har du mer enn to venner som også er vaksinert, så mener jeg virkelig du skal be dem på kaffe.

Her suger Stavrum mine meninger fra sitt bryst - og det blir helt feil.

Vaksinepass

Arbeiderpartiet ønsker raskest mulig vaksinasjon av befolkningen. Det er det aller viktigste. Og dernest er godt og sikkert system for å legitimere alle de som er vaksinert.

Vi har nå studier som viser at flere covid-19 vaksiner også forhindrer smitte, ikke bare sykdom. Da blir vaksinepass mer aktuelt som verktøy for å gjenåpne samfunnet.

En ting er for å reise mellom land - noe annet er vaksinepass som verktøy for å gjenåpne vårt eget samfunn. For å ta reiser mellom land først: Danmark er i gang med en løsning og Sverige sier at de også vil vurdere det, da bør Norge også delta i et nordisk samarbeid.

Det er usikkert hvor trygt og effektivt et slikt vaksinepass på mobilen kan bli for reise mellom land enda - men Norge bør delta i samarbeid om å utvikle systemet. Norge har et elektronisk og oppdatert vaksineregister for alle (SYSVAK) og stor utbredelse av smarttelefon. Vi ligger godt an til å kunne bruke dette trygt og effektivt når det blir aktuelt.

Men vaksinepass til bruk i vårt eget samfunn er Arbeiderpartiet heller ikke avvisende til, men mer forbeholden. Her deler vi FHI sine bekymringer. Det kan få utilsiktede, negative konsekvenser å begrense enkelte sin frihet på grunn av myndighetenes vaksinetempo og prioriteringer.

Teknologirådet har gjort en kort og god oppsummering om hva dette utløser av prinsipielle spørsmål. Jeg anbefaler å lese den.

Les også: England med forsiktig gjenåpning

Urettferdig

Et vaksinepass som gir mange fordeler vil være urettferdig for de som ikke kan få vaksinen, som gravide eller personer som får allergiske reaksjoner. Hvis de for eksempel ikke kan reise kollektivt, er det ren diskriminering. Det må vi greie å unngå.

De unge og friske er også de som står sist i vaksinekøen og allerede har mistet mye, som undervisning og sosial kontakt. Er det greit hvis de fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt?

Her er det mange dilemmaer og det er stortingets oppgave å veie dem godt og forholdsmessig.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Oppsummert: Vaksinepass kan gi tryggere reiser mellom land. Men fortsatt er importsmitte et hovedproblem før nye smittebølger slik vi så i høst.

Vaksinepass for å gjenåpne et samfunn kan skape et A- og B-lag og i verste fall undergrave smittevernsarbeid og føre oss i en retning av et samfunn vi ikke ønsker.

Helseministeren virker ikke å ha dette øverst på blokka, verken når Stortinget eller media spør.

Arbeiderpartiet forventer at Stortinget involveres før vaksinepass eller vaksinekort tas i bruk, for å gi tilgang til deltakelse og frihet her hjemme i vårt eget samfunn. Og fortsatt må myndighetene prioritere å hindre importsmitte.

I disse dager lander over 8000 passasjerer på norske flyplasser etter reiser i påskeferien.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test

Kommentarer til denne saken