NRK var raskt ute og beklaget uttalelsene fra programlederen sin, samtidig som de trakk innslaget. Nå i ettermiddag onsdag gikk han også selv ut i sitt eget program og beklaget gårsdagens tirade.

Det var både nødvendig og klokt.

Det var i programmet Shaun på P13 i går tirsdag at programlederen, i omtalen av den effektive vaksinasjonen av en million israelere, benyttet anledningingen til å fyre løs mot den israelske stat:

«Israel er en okkupasjonsmakt, det er et apartheidregime, der noen mennesker er mer verdt enn andre mennesker, og der disse andre blir utsatt for systematisk undertrykkelse, deres land blir stjålet fra dem, der de mister strøm og vann hvis de ikke oppfører seg ordentlig. Og skulle en hjemmesnekret rakett lande et eller annet sted hos Guds utvalgte folk, så gjennomføres det grusomme hevnaksjoner hvor tusenvis av mennesker blir drept, gjerne barn.»

Les også: NRK-programleder gikk amok på lufta - nå har Kringkastingsrådet fått flere hundre klager

Dette første er ikke egentlig så ille, for dette er på en måte bare en omformulering av utallige FN-resolusjoner. I folkeretten har Israel en klar og tydelig definisjon som okkupasjonsmakt. Begrepet apartheid er også brukt, men er mer omstridt. Mange vil mene at dette er å gå for langt, andre vil si at behandlingen av palestinerne er en passende sammenlikning med styresettet i Sør-Afrika de lange, mørke årene da Nelson Mandela satt fengslet .

Men så går Matheson et steg videre. Han anerkjenner de gode vaksine-nyhetene fra Israel, og så tramper han uti:

«Det er gode nyheter, samme hvordan du vrir og vender på det. Skulle bare nesten ønske at det kom fra et annet sted, hvis du skjønner. Det er nesten som jeg skulle ønske at vaksinen ikke virket. Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også.»

Her oppdager han tydeligvis selv også hvor ille det er det han nettopp har sagt:

«Det går ikke an å si. Beklager, jeg skjønner det. Pokker også».

Dette er nemlig noe helt annet enn å være uenig i den politikken staten Israel fører. Dette høres ut som som et ønske om at folk som bor i Israel, skal dø. Trekker du det videre, kan det tolkes som et ønske om at de skal dø fordi de er jøder.

Les flere meninger på Nettavisen Norsk debatt

Jeg tror at akkurat det siste er å dra det for langt. Jeg tror ikke Shaun Henrik Matheson er antisemitt, eller at han har noe imot jøder som folkegruppe. Men utsagnet viser hvor ømtålelig den snart 75 år gamle Palestina-konflikten er, helt siden staten Israel ble opprettet i 1948. Og ikke minst hvilke assosiasjoner som trekkes opp om holocaust og gasskamre.

Derfor er utsagnet sårende og krenkende, også mot jøder bosatt i Norge.

Å være kritisk til staten Israel er noe annet. Det er legitimt. Staten er en okkupasjosmakt som både får og fortjener skarp kritikk fra verdenssamfunnet, selv om det også går an å ha en viss forståelse for Israels behov for å forsvare seg. Men derfra til å gå til angrep på folket som bor der, og ønske at vaksinen ikke skal virke, er et drygt stykke.

Særlig NRK har et stort ansvar i å opprettholde det skarpe skillet mellom legitim kritikk av stater, ideologier og religioner - og uakseptabel hets mot folkegrupper.

Grunnen til det, er at mange ikke helt skjønner forskjellen. Vi ser det samme fenomenet også på andre samfunnsområder, for eksempel i debatten rundt islam. Også her er det enkelte som ikke skjønner forskjellen på helt legitim kritikk mot religionen islam og hets mot muslimer. Og det gjelder ikke bare de mest usaklige kritikerne ute på ytre høyre.

For på samme måte som enkelte tilhengere av Israel forsøker å omtale all kritikk av staten Israel som et angrep på jødene, er det debattanter som forsøker å omtale også all saklig kritikk av islam som «islamofobi» eller hets mot muslimer. Det polariserer og ødelegger debatten.

Det er derfor minst to gode grunner for at NRK og Matheson beklager den uheldige sammenblandingen av kritikk og hets:

For det første fordi deler av Mathesons tirade ikke kan oppfattes som annet enn grov hets mot en utsatt folkegruppe.

For det andre fordi han skjemmer ut en viktig og helt legitim kritikk mot en stat som har okkupert store landområder i strid med folkeretten.