Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget sov i timen da de ga Norwegian 4,5 milliarder i lån uten bonusforbud

Arbeiderpartiets Terje Aasland lurer på hvordan Norwegian fikk milliardlån uten krav om bonusforbud. Svaret er enkelt: Stortinget sov i timen.

Nett på sak

Bonusene på 11 millioner kroner hver til Norwegian-toppene Geir Karlsen og Jacob Schram har skapt sjokkbølger langt inn i norsk politikk. Og humøret ble nok ikke bedre av at de første delene blir utbetalt i dag.

Det er det ingen grunn til.

Faktum er at Stortinget enstemmig vedtok å låne flyselskapet 4,5 milliarder kroner uten å stille krav til forbud mot millionbonuser til topplederne eller utbytte til aksjonærene.

Forslaget kom fra regjeringen og skled igjennom finanskomiteen uten merknader. Heller ikke i Stortinget var det turbulens, og det var altså et enstemmig storting som ville låne flyselskapet penger.

PRESISERING: Selv om et enstemmig storting stemte for, så var det stemmetekniske årsaker til at MDG, Rødt og SV forenklet avstemningen ved å formelt å stemme for. Det fremgår av referatet at de tre partiene var imot.

Men etter at det har kommet for en dag at selskapet har betalt toppledelsen bonuser for å ha reddet selskapet, er det tenners gnissel og en blanding av etterpåklokskap og bondeanger. Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Terje Aasland har stilt næringsminister Iselin Nybø (V) et spørsmål om hvorfor ikke bonusforbud var en betingelse for lånet.

I praksis spør stortingsrepresentanten hvorfor ikke statsråden vekket Stortinget fra søvnen, mens et mer relevant spørsmål er hvorfor ingen i Stortinget fulgte med i timen.

Her er det viktig å holde tunga rett i munnen. I fjor fikk Norwegian milliardstøtte fra skattebetalerne som et koronatiltak for å redde flyselskapet gjennom krisen som nedstengningen påførte Norwegian. I denne offentlige støtten var det klare begrensninger mot lønnsfest og millionbonuser.

Det var flere som advarte mot disse reglene fordi de er for sjablongmessige og ikke tar høyde for ulikheter mellom selskapene, pluss at bonusforbudet naturlig nok måtte være tidsbegrenset. Derfor ser vi også at mange selskaper lot være å betale ut bonuser og utbytte i 2020, men er tilbake til normalen i år.

Men dette er irrelevant for Norwegians tilfelle. Det Stortinget gjorde i februar i 2021 var å yte lån til selskapet. Staten er altså ikke eier, men kreditor. Og det er selvsagt urimelig at en långiver skal bestemme over selskapets drift utover å kreve å få renter og avdrag på lånene.

Når stortingsrepresentant Terje Aasland spør om det ville vært mulig å sette et tidsbegrenset krav om bonusstopp i et evigvarende hybridlån, så er det litt underlig. I dag er Norwegian eid av den kyprosbaserte milliardæren og skatteflyktningen John Fredriksen og Sundt-konsernet. Hvorfor den norske staten skal legge seg opp i fordelingen av penger mellom Norwegian-ledelsen og eierne er ikke lett å forstå.

En ting er hvilke krav staten kan og bør stille for offentlig støtte, altså penger som gis bort.

Noe helt annet er hva som er mulig og riktig å kreve som långiver. Når styret og eierne forhandler frem en lønnspakke med ledelsen, så får vi anta at den er rasjonelt utformet og resultat av at man har gitt og tatt. Elleve millioner kroner er mye penger, men det er småpenger i forhold til en total Norwegian-kollaps og konkurs.

Trolig fant eierne og styret at det var lurt å gi toppledelsen en økonomisk gulrot for å redde selskapet, og når jobben var gjort, ga de den forrige toppsjefen Jacob Schram et spark i baken.

Sådan er kapitalismen.

Et godt råd til Ap-representant Terje Aasland og resten av Stortinget er å være våkne i timen og følge med når de låner bort 4,5 milliarder kroner.

Det var ingen grunn til å tro at vanlige lån ville ha samme regler og begrensninger som offentlige tilskudd under koronakrisen.

De to topplederne har forhandlet frem en lønns- og bonuspakke, og da er det bare å punge ut når jobben er gjort.

Bondeanger kommer man ikke langt med i finanslivet.

PS! Hva mener du? Bør staten forby bonuser i selskaper man låner penger, eller bør det være opp til selskapene hvordan de lønner sine ansatte? Skriv et debattinnlegg!