Samtidig som store deler av det norske næringslivet er i en alvorlig strømpriskrise som kan true tusenvis av norske arbeidsplasser, prioriterer de 14 medlemmene av Stortingets næringskomité å dra på studietur til Argentina og Brasil.

Stort bedre er det ikke mulig å illustrere at enkelte politikere på Stortinget er høyt hevet og fjernt borte fra virkeligheten som truer både vanlige folk og arbeidsgivere.

Overfor Aftenposten sier næringskomiteens leder, Senterpartiets Willfred Nordlund, han har stor forståelse for at spørsmålet stilles, og at de gjerne skulle vært til stede i Norge. – Det har vært vurdert å både avlyse og utsette reisen. Komiteens medlemmer er svært opptatt av norsk næringslivs rammevilkår både i Norge, og samtidig hvilke muligheter vi har for eksport, skriver Willfred Nordlund i en tekstmelding til avisen.

I alt er 47 av Stortingets 169 representanter på reise samme dag som nasjonalforsamlingen er innkalt til et ekstraordinært krisemøte om strømprisene mandag 19. september.

Kommunalkomiteen er i USA, helsekomiteen i Sør-Korea, mens utdanningskomiteen har lagt turen til Tyskland. Andre enkeltrepresentanter har valgt seg Japan og Hellas.

Stortingspresident Masud Gharahkhani presiserer at det er opp til komiteene selv, men at Stortinget vil være beslutningsdyktig siden 60 prosent av stortingsrepresentantene er til stede.

Her kan du lese om alle reisene: Oversikt over komiteenes og delegasjonenes reiser

Tonedøvt og symboltungt

Hver eneste dag hører vi om nye bedrifter som er i alvorlig krise som følge av de høye strømprisene, og til tross for løfter og godt snakk har det ennå ikke kommet noen løsning på bordet.

I en slik situasjon er det direkte tonedøvt å prioritere en tur til Rio de Janeiro og Buenos Aires, i stedet for å delta i den kanskje mest dramatiske og viktige saken for norsk næringsliv for øyeblikket. Det bidrar til politikerforakt og en følelse av at Stortinget lever i sin egen verden, fjernt fra problemene til folk flest.

Velgerne ønsker ansvarlige politikere

For mange norske forbrukere og bedrifter er de ekstreme strømprisene til stor bekymring, og i en slik situasjon er det viktig å ha en følelse av ansvarlighet og ledelse. De fleste forstår at Russlands invasjon av Ukraina og den påfølgende gasskrigen har skapt store problemer for europeisk energitilgang, og at de høye prisene har smittet til Norge. Det er varslet priser på opp mot 20 kroner per kilowattime i vinter, og mange frykter det svenskene kaller en krigsvinter.

I en slik situasjon ser velgerne på våre fremste folkevalgte og etterspør ansvarlighet og lederevner.

Svaret er å dra på komitereise til Sør-Amerika.

Det er nesten ikke til å tro.