Når noen konsekvent misforstår regler til sin fordel, begynner det å ligne på juks.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier at «kan ikke annet enn å beklage» det som fremstår som en uhyre spesiell tolkning av reglene om pendlerbolig.

Smak på tolkningen selv:

  • Fra september 2014 til oktober 2017 fikk hun gratis, skattefri pendlerbolig av Stortinget.
  • I samme tidsrom bodde hun i en enebolig med sin mann på Ski, 29 kilometer unna Stortinget.
  • Reglene sier at man bare får pendlerbolig hvis man bor minst 40 kilometer fra Stortinget.

Foreløpig er det ikke kjent hvilke adresser Eva Kristin Hansen bodde på i de tre årene hun fikk pendlerbolig hun ikke hadde rett på.

Men i saken om tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ble den skattbare fordelen ved slike leiligheter anslått til rundt 150.000 kroner i året i perioden 2014-2017.

I klartekst: Stortingspresident Eva Kristin Hansen fikk i tre år disponere en gratis leilighet med en anslått skattbar fordel på totalt 450.000 kroner. Omregnet betyr det omtrent 170.000 kroner i spart skatt.

Det verste med saken til stortingspresidenten er at akkurat hun skal lede arbeidet med å rydde opp i den økonomiske juksingen med pendlerboliger, og at hun selv satt musestille om sin egen historie da Aftenposten avslørte pendlerbolig-triksingen tidligere i sommer.

- Flere representanter har denne høsten blitt klar over at de har misforstått regelverket knyttet til pendlerboliger. Jeg er dessverre blant dem. Jeg kan ikke annet enn å beklage at jeg ikke sørget for å sjekke dette grundig, er forklaringen Eva Kristin Hansen gir via en e-post fra en rådgiver til Adresseavisen, som avslørte saken.

«Jeg kan ikke annet enn å beklage...».

«Jeg er dessverre blant dem (som har misforstått regelverket)....».

Dette er for billig.

Det første Eva Kristin Hansen bør gjøre er å tilby seg å betale tilbake den skattefrie fordelen hun ikke hadde rett på, og så melde fra til Skatteetaten om den skattbare fordelen hun ikke har betalt for.

Det er også påfallende at Eva Kristin Hansens rådgiver på Stortinget - i samme e-post til Adresseavisen - har med et sitat fra stortingsdirektør Marianne Andreassen der hun angivelig sier at flere representanter har misforstått reglene og at administrasjonen ikke vil gjøre noe mer med Hansen sin sak.

Andreassen er for øvrig tidligere Arbeiderparti-politiker, først som politisk rådgiver og siden som statssekretær i to omganger - i samme periode som Eva Kristin Hansen var ungdomssekretær i AUF. Nettopp dette partifellesskapet gjør det viktig å demonstrere at saken behandles skikkelig, og ikke avgjøres i hastverk før Adresseavisens avsløringer ble publisert.

Eva Kristin Hansens historie minner påfallende om saken som felte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Mens Ropstad angivelig bodde på gutterommet hjemme hos foreldrene, leide Eva Kristin Hansen hybel i Trond Giskes leilighet i Trondheim - en leilighet Giske for øvrig disponerte selv.

Eva Kristin Hansens misforståelse er altså at hun i farten glemte at hun bodde med ektemannen på Ski utenfor Oslo, og trodde at hun bodde på hybel hos Trond Giske i Trondheim.

Den heldige siden av misforståelse er at hun derfor ikke oppga en skattepliktig fordel på rundt 450.000 kroner på selvangivelsen, og dermed sparte rundt 170.000 kroner i skatt disse tre årene.

Akkurat disse reglene er enkle. Får du en gratis fordel av din arbeidsgiver, så skal den beskattes. Stortinget har store kostnader ved å skaffe pendlerboliger, og får du en slik når du ikke har rett på den, så er det en skattbar ytelse.

Heldigvis er det flere representanter som ikke forstår den relativt enkle regelen om minst 40 kilometer, slik at stortingsdirektør Marianne Andreassen kan henlegge saken tvert, uten noen grundig vurdering av hybel-historien.

Er det noen som er bekymret for politikerforakt?

PS! Hva mener du? Er historien til Eva Kristin Hansen troverdig, og er det tilgivelig å misforstå disse reglene? Skriv et debattinnlegg!