(Glåmdalen)

Hva skjer med motivasjonen for å velge miljøvennlig hvis man kun står igjen med god samvittighet – ikke en økonomisk gevinst på toppen? En vinter med rekordhøye strømpriser får enkelte til spørre seg om det går litt vel fort i svingene.

Nøkkelen til klimasuksess er å få folk med på laget. Norges elbilstrategi er et strålende eksempel i så måte. I november var 73,8 prosent av nybilsalget nullutslippsbiler. Topp 10-lista i Europa for øvrig domineres fortsatt av biler med forbrenningsmotor.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det er mange grunner til å velge elbil. Penger er for mange en av de viktigste. Elbilen er avgiftsfri i innkjøp, du sparer penger i bomstasjoner – og den er billigere i drift.

Eller er den nå egentlig det?

Journalist Martin Riber Sparre i Dagens Næringsliv tok seg bryet med å sjekke, med utgangspunkt i sin egen Tesla. Resultatet var at det samlede strømforbruket til bilen, basert på strømprisen 6. desember, tilsvarte en kostnad på 17,60 kroner per mil. Snittprisen per liter fossilt drivstoff var 16,82 kroner i samme periode. Kostnaden per mil er altså høyere for elbilen enn for en vanlig bensin- eller dieselbil, med de strømprisene vi har sett i det siste. Sommerstid er regnestykket annerledes.

Vedvarende svært høye strømpriser, kanskje kombinert med gradvis innføring av avgifter på elbiler, kan bety trøbbel for elbilsalget også i Norge.

Les mer fra Norsk debatt her

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i strømanalyseselskapet Volue Insight tror vi må leve med store variasjoner i strømprisene også i årene som kommer. Kjerne- og kullkraft avvikles fortere enn fornybar energi fases inn i markedet. «Tyskland har alene stengt ned 100 TWh kjernekraft og skal stenge ned resterende 60 TWh neste år. I sum er dette mer enn den samlede norske kraftproduksjon», sier han til Dagens Næringsliv.

Vi har dårlig tid hvis vi skal nå klimamålene våre. Elbiler er en del av løsningen, men blir de dyrere å bruke enn den gamle dieselbilen er vi i trøbbel. Da må pumpeprisen opp eller strømprisen ned.