Anita Bjørnevik Knutsen, som fortalte ærlig og hjerteskjærende på Debatten i NRK tirsdag denne uka, fikk noen og enhver til å innse realitetene i det som nå skjer. For oss som hver dag snakker med strømkundene var historien dessverre ikke unik.

Som sjef for et av Norges største strømselskaper får jeg vondt i magen av å sende ut skyhøye strømregninger som jeg vet vil bli mottatt med frykt og bekymring.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Et steg i riktig retning

I statsbudsjettet for neste år kuttes el-avgiften med åtte øre kilowattimen i januar, februar og mars og 1,5 øre/kWh resten av året. Det kan spare en vanlig husholdning for rundt 750 kroner i året gitt at de har et gjennomsnittlig forbruk i perioden.

Grepet koster staten 2,9 milliarder kroner, og er den dyreste enkeltlettelsen i statsbudsjettet. Jeg mener dette er et steg i riktig retning, men det er langt ifra godt nok når energisituasjonen er så kritisk som den er nå. Dette kuttet monner ikke, og det hjelper ikke dem som fryser fordi de frykter at den neste strømregningen vil knekke familieøkonomien.

Les også: Det er noe som brister

Dette er en krise som rammer mange, og langt utover dem som kvalifiserer til bostøtte. Selv vanlige husholdninger sliter med å betale regningene sine slik situasjonen er nå.

Vi står i en ekstremsituasjon

Vi i NorgesEnergi føler med kundene våre som i disse dager mottar regninger de er urolige for om de kan betale.

Nav-direktør Hans Christian Holte var i forrige måned ute og ba strømselskapene bli med å hjelpe strømkundene i en vanskelig situasjon ved å dele opp, og å utsette betalinger. Det har vi gjort før, og det skal vi selvfølgelig gjøre igjen.

Samtidig er det viktig å påpeke at i den spesielle situasjonen vi står i nå – med sannsynlighet for vedvarende høye strømpriser over de neste månedene – så kan det å utsette regninger på kort sikt være å gjøre kundene en bjørnetjeneste.

Det vi står i nå, er en ekstremsituasjon. Strømprisen har aldri vært så høy før, og kraftanalytikerne sprer ikke håp om bedring med det første. En ekstraordinær situasjon som denne krever ekstraordinære tiltak.

Halvere momsen

På høyden av koronapandemien fikk reiselivsnæringen midlertidig kuttet i momsen på overnatting og servering som et målrettet krisegrep. Det samme bør skje for strømprisene til forbrukere nå.

I tillegg må det komme tiltak som spesifikt hjelper dem som nå har det spesielt vanskelig. Momsen utgjør den største statlige avgiften på strøm. Staten har allerede tjent inn kuttet i elavgiften med tregangeren bare i kraft av økt moms som følge av de skyhøye strømprisene. Dette er før vi har begynt å regne på inntekter fra grunnrenteskatt, selskapsskatt og utbytte knyttet til vannkraften.

Les mer fra Norsk debatt

Strøm er en livsnødvendighet. Den bidrar til å dekke basale behov som oppvarming, lys, hygiene, tilberedning av mat og komfort – og er spesielt viktig i de kalde vintermånedene.

Ved å innføre et midlertidig kutt i merverdiavgiften på strøm kan man bidra til å hjelpe de mange husholdningene der ute som sliter med å komme seg igjennom en kritisk vinterstorm. Det er et tiltak som virkelig monner.