I dag er studiestøtten så lav at de aller fleste studenter må jobbe ved siden av studiene for å ha råd til et sted å bo, mat, og minimale fritidsutgifter som kinotur med medstudenter.

Når studiestøtten er så lav kunne man gjerne tenkt seg at å jobbe ved siden av studiene ikke er noe problem, men det er det.

Les også: 1. mai går aldri ut på dato

Inntektsgrensen

I dag er det en inntektsgrense for å få lån fra lånekassen omgjort til stipend. Denne grensen er for 2021 satt til 195 295 kr brutto. Det vil si at dersom en student tjener 1 kr mer enn grensen, kortes stipendet ned prosentvis.

Til sammenlikning kan man nevne at dersom en student jobber 7 timer i snitt 3,5 ganger i uka med en lønn på 159 kr/t så går studenten over inntektsgrensa.

Hvorfor er det slik? Burde ikke studenter bli oppfordret til å jobbe og skaffe arbeidserfaring og skatteinntekter til staten?

Det kan nesten virke som at studenter frarådes fra å jobbe.

Et umulig boligmarked

Et annet problem vi ser i dag er at unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Hvordan skal de ha muligheten til å spare opp egenkapital når de så vidt får hverdagen til å gå rundt med studiestøtten, og de blir hindret i å jobbe?

Jobben ved siden av går sjeldent bare til fest og basar, men til faktiske utgifter slik at det ikke er rom for ekstra sparing. Dette må det gjøres noe med.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Om få uker er det Høyres landsmøte. Der har Rogaland Unge Høyre sammen med Rogaland Høyre sendt inn et endringsforslag til programmet som går ut på å fjerne nettopp denne inntektsgrensen.

Det er rett og slett hårreisende at studenter skal hindres fra å jobbe, men samtidig forventes det at de skal kunne betale omtrent 5000 kroner i måneden for å bo på en hybel, spise mat, og sosialisere seg for bare 8 615 kroner i måneden.

I Rogaland Unge Høyre verdsetter vi arbeid, og vil alltid jobbe for at det blir lettere for alle å få seg jobb, ikke vanskeligere.