Gå til sidens hovedinnhold

Styrelederen klønet det til og gjorde rasisme-saken til Strømsgodsets Watergate

Strømsgodset må rydde huset før seriestart. Sånn går det når rasisme og sexisme forveksles med dårlig humor og fortidas garderobeprat.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

RASISME OG SKAMMELIG kvinnesyn er verken garderobeprat eller flåsete humor som slår feil. Det er bare skammelig, alle steder og alle dager. Det finnes ingen unnskyldning for sånt i 2021, det finnes bare konsekvenser.

Derfor skal Strømsgodset ha ny trener.

Derfor bør også Strømsgodset finne seg en ny styreleder.

DA IVAR STRØMSJORDET skulle rydde opp i episoden som tok fyr 14 måneder etter at den de facto skjedde i Marbella vinteren 2020, gjorde han den største feilen i boka. Han prøvde å dekke den til. Gjennom å bagatellisere påstandene, og gjennom å iverksette en liksom-undersøkelse som skulle legge ballen død, gjorde han en betent og vanskelig sak til en klubb-krise med nasjonal interesse.

Kall det Godset-Gate om du vil, der etterspillets modus operandi gir klare assosiasjoner til alle Gate-sakers mor, Watergate.

Her kan du lese flere kommentarer av MortenP

Også i Drammen, selv om det ikke parkerer sakens faktum som mindre graverende, synes forsøket på å dekke til det som skjedde å være det som fikk saken til å løpe løpsk.

DA HENRIK PEDERSEN kommenterte mandagens styrerom-avgjørelse med «Jeg er 100 prosent renvasket for anklager om rasisme», hørtes han mest ut som et ekko av Donald Trump. Det var i de samme vendingene USAs forrige president uttalte seg etter at daværende justisminister William Barr hadde løpt sjefens ærend og presentert en mildt sagt tendensiøs konklusjon på Mueller-kommisjonens rapport i april 2019, den som gikk på Trump-kampanjens eventuelle bindinger til Russland.

Du sitter i posisjon, har lojale folk i posisjon, så hva kan egentlig gå galt?

Å feie golvet med en falsk sannhet er en kjent øvelse.

JEG SKAL VOKTE meg vel for å sammenlikne advokat Ivar Strømsjordets intensjoner med en partipartisk justisministers motivasjon for å konkludere Mueller-granskingen som han gjorde, men når det er sagt – det store bildet ble i hvert fall ikke rammet inn, verken i Washington eller i Drammen.

William Barr tegnet den ene svarte streken etter den andre over det han ikke likte i Muller-rapporten.

Ivar Strømsjordet skal ifølge Nettavisens kilder ha brukt den samme modellen i sin undersøkelse av anklagene mot Henrik Pedersen.

I tillegg, hvilket han også har innrømmet (VG), lot han som om de sju NISO-varslene ikke eksisterte.

Det å fremme sin egen agenda gjennom å omskrive faktum har mange ansikter.

PÅ TOPPEN AV det har du styrelederens vurdering av sakens kjerne og utgangspunkt, Henrik Pedersens kommentar rundt en kvinnelig DT-journalists motivasjon for å intervjue to spillere på treningsleiren i Marbella 2020. Setningen som i en eller annen fasong skal ha inneholdt ordet «niggerbodies».

«Flåsete» konkluderte Strømsjordet overfor VG - «et forsøk på å være morsom som slo feil».

På mange måter akkurat slik Donald Trump konkluderte da spørsmålet handlet om hva menn med makt kan tillate seg å gjøre med kvinner.

Da den tidligere presidentens kvinnesyn ble avslørt på tape – «you just grab them by the pussy» - avfeide han det som garderobeprat.

Det var i realiteten det samme Ivar Strømsjordet gjorde da han feide Henrik Pedersens overtramp under teppet.

ORDET FLÅSETE ER i denne sammenheng et synonym for garderobeprat. Det er ikke ålreit. Ingenting av det Ivar Strømsjordet har gjort i denne saken er ålreit. Og derfor var han ifølge mine kilder heller ikke til stede på de lange møtene som til slutt endte med Henrik Pedersens avgang.

På bakgrunn av den siste ukas hendelser tok klubbens styre affære og ga sportsdirektør Jostein Flo og daglig leder Dag Lindseth Andersen mandat til å jobbe fram en avtale.

HVA DET BETYR synes å være åpenbart. Ribbet for myndighet og påvirkningskraft synes også Ivar Strømsjordet å være på vei ut døra på Marienlyst. Ansvar må plasseres før normalen kan gjenopprettes.

Det er det man gjerne kaller å kaste noen under bussen.

Les mer fra Norsk debatt her

HENRIK PEDERSEN FØLER garantert han er den typen offer, at sakens kjerne er blåst ut av proporsjoner og at rettighetene hans som den det er varslet mot ikke er blitt godt nok ivaretatt. På det området kan han ha en god sak. Saksgangen er under enhver kritikk.

Men verre enn tidsbruken er likevel måten varselet ble håndtert på da det til slutt havnet på styrelederens bord.

For det finnes det ingen formildende omstendigheter.

Uansett er konklusjonen den at Henrik Pedersen startet det hele, mens Ivar Strømsjordet rotet det til.

Med ansvaret fordelt bør også reaksjonen fordeles likt.

Kommentarer til denne saken