OBOS-LIGAEN VIL ut av Eliteseriens skygge og ønsker å videreutvikle et produkt som til en viss grad har fått en menighet gjennom «FotballDirekte» på Eurosport. Det stemmer godt med rettighetshaver Discoverys fokus på at OBOS-ligaen ikke skal konkurrere med annen norsk og internasjonal fotball.

Gjennom to koronasesonger har OBOS-fotball på ukedager bidratt til å doble TV-interessen for ligaen.

Nå vil Norsk Toppfotball (NTF) prøve mandager i en sesong tilbake til normalen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

AT DISCOVERY TENKER mer på seertall enn publikumstall sier seg selv. Det er en rett de betaler gode penger for. Det motstanderne av OBOS-mandager ikke tenker på er at ordningen, som er et prøveprosjekt, genererer flere titalls millioner kroner til fordeling på klubbene. Men du kan ikke få begge deler slik mange klubber vil ha, det er ikke sånn det virker.

Du kan ikke bestemme avspark og samtidig cashe inn som om kampene spilles mandag kveld.

Les også: Krever fotballen omerta, må noen fortelle oss hvem gudfaren er

DISKUSJONEN SOM SKJØT fart etter en VG-sak lørdag går fra en Kongsvinger-supporters påstand om «komplett galskap» til Norsk Toppfotballs ærlige forsøk på å utvikle et produkt som samtidig gir penger i kassa. Da NTF spurte klubbene om lørdag eller mandag, var ligaen delt i to (50/50). Da VG dro inn helg som et alternativ var det plutselig bare fire av seksten klubber som vil spille på mandag.

I begrepet helg finner du søndag, men på den dagen vil Eliteserien alltid ha prioritet.

Bare det å vurdere søndagen som et alternativ får en til å lure på om Ole Brumm har tatt makta i OBOS-klubbene.

Så lenge man ønsker en egen dag har man jo allerede sagt nei takk til begge deler.

FOTBALLSUPPORTERE I NORGE er av den oppfatning at de bør være med i beslutningsprosessen uansett tema, og helst få det siste ordet. For noe meningsløst sludder. Da VAR-debatten raste i fjor trodde jeg knapt mine egne ører. At tribunen i det hele tatt ble involvert var for meg en «høring» uten mening.

VAR er framskritt og noe fotballen trenger, sånn er det over alt der økonomien gjør det mulig.

Selv om vi dessverre har altfor mye kunstgress i dette landet kan det ikke være sånn at vi skal spille fotball med treski.

Les også: Ti millioner for en høyreback fra Tromsø, det er dyrt, det

– SKAL MAN BYGGE norsk fotball for framtida må man gjøre det lettere for utøvere og publikum, ikke vanskeligere, sier lederen for Norsk Supporterallianse, Vidar Vadseth, til VG. Publikum i OBOS-ligaen hadde i siste relevante og målbare år (2019) et publikumssnitt på 1509 tilskuere per kamp. Da snakker vi om det fotballen kaller «solgte billetter», men som i den virkelige verden er et tall blåst opp av sponsorpakker med billetter som aldri blir benyttet.

Det grelleste eksempelet fra OBOS 2019 er Start, som ifølge tallene hadde 5255 tilskuere i snitt på sine hjemmekamper - mer enn halvparten av lagene i Eliteserien.

Sju lag – Ull/Kisa (946), KFUM (928), Skeid (600), Notodden (509), Strømmen (371), Nest Sotra (323) og TUIL (174) – var under tusen «solgte billetter.

HVOR MANGE SOM de facto var på kampene handler om den enkelte klubbs ærlighet og selverkjennelse. Hvor mange som drar på bortekamp kan du i de fleste tilfeller telle på en hand. Så glem i hvert fall bortesupporterne i denne diskusjonen, å sette produktbygging og millioner av kroner opp mot 12 Sogndal-supportere på Strømmen Stadion er til og med forbi meningsløst.

Å hevde som Kongsvinger-supporter Thomas Ramstad (VG) – «nå kan det ikke være ønskelig at folk skal komme på kamp, og i hvert fall ikke skape stemning» - er også en drøy påstand.

Les mer fra Norsk debatt

OBOS-LIGAENS STØRSTE problem er ikke kampdag, men det faktum at altfor få erklærte supportere går på kamp. Da er det bedre å begynne der. De fleste steder er bare kjernesupporteren igjen. Han og hun bryr seg og vil komme (nesten) uansett.

Derfor er produktbyggingen og synliggjøringen (på TV) viktigere enn hensyntakingen til noen få supportere, og pengene i det vil vinne alle dager.

Det hoppes i V-stil, treskia sa vi morna til på 70-tallet og snart er skøyting det eneste som gjelder også i langrennssporten.

Jeg støtter tribunen i pyro-debatten, men når det gjelder de fleste andre supporterkrav er det bare en ting å si.

Glem det.