Gå til sidens hovedinnhold

Sushi, stek eller vegetar? Det burde de eldre få velge selv

Det gjør noe med oss når vi hører eldre forteller at de legger seg sultne - for slik skal det virkelig ikke være.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Gjennom hele uka har vi hørt om eldre, underernærte i Oslo. Både på sykehjem og hjemmeboende. Det gjør noe med oss når vi hører eldre forteller at de legger seg sultne - for slik skal det virkelig ikke være.

Da er det på sin plass å spørre om de rødgrønne har kontroll, og om de nå muligens burde begynne å tenke mer på kvalitet i tjenesten, enn hvem som drifter det enkelte sykehjem.

Vi er ikke tjent med et monopol

Et sykehjem som har en ledelse og ansatte som alltid er i bevegelse, følger med i tiden, setter brukermedvirkning høyt, som legger til rette for et godt arbeidsmiljø, velger løsninger som er individuelt tilpasset og som tør å tenke og handle i nye baner for å heve kvaliteten enda et par hakk - det er slike sykehjem denne byen trenger.

Og disse sykehjemmene, de får vi hvis vi har et mangfold av leverandører, både kommunale, ideelle og kommersielle, som utfordrer hverandre.

Vi er ikke tjent med at noen har monopol på tjenesten, være seg kommunalt eller privat. Vi er tjent med konkurranse, for å ikke havne i den gamle tralten om at «det er bra nok».

Feil prioritering

Det tar tid å sikre kvalitet i alle ledd, men det skal lite til for å rasere alt. Nå er vi i Høyre redd for at vi begynner å se konsekvensene av rekommunalisering av sykehjemmene i byen.

Det rødgrønne byrådet velger nå altså å bruke 100 millioner kroner for å bytte ut gode sykehjemsleverandører. Disse pengene kunne vi heller brukt til ekstra stillinger på sykehjemmene, slik at de ansatte fikk bedre tid til å både forberede måltider riktig og sette seg ned å spise sammen med pasientene, som vi vet er viktig av flere grunner.

Les også: «Jeg har ikke pratet med noen på fire dager. Jeg er så ensom»

Det er ikke kun maten i seg selv vi bør ha fokus på, men situasjonen rundt måltidet. Lage gode spisegrupper, slik at de pasientene som trives sammen kan sitte sammen. Sørge for at det er nydelig pyntede bord og at det er ro og trivsel med nok ansatte rundt spisebordet.

I tillegg får da personalet en bedre oversikt over hvor mye pasienten får i seg under måltidet - det handler nemlig ikke bare om å servere en delikat middagsporsjon ut til fru Hansen. Det handler vel så mye om selskapet rundt, glede, samtale og hygge rundt bordet.

Observasjoner er viktig

I tillegg er det faktisk av viktig betydning å observere det som eventuelt ligger igjen på tallerkenen. Har fru Hansen fått i seg hele middagen? Ser man under måltidet at hun kanskje sliter mer enn vanlig med å få ned maten? Kan det være noe galt med protesene?

Les også: Underernæring på norske sykehjem: Ernæring er så mye mer enn hvor mange kalorier man spiser

Slike observasjoner er det kjempeviktig at personalet får med seg for å hindre underernæring. Og da må de ha tid til å sitte sammen med pasientene under måltidene.

Vi bør derfor heve kostholdskompetansen i sykehjemmene. Vi trenger dedikerte ansatte som har interesse for og kunnskap om ernæring, som sørger for at alle får det de trenger.

Les mer fra Norsk debatt

Kvalitet er første prioritet

Dette kunne vi altså hatt mer av, istedenfor går pengene til hvem som drifter. Under ledelse av byrådet trumfer ideologi kvalitet, og det syns vi er utrolig trist.

Høyre mener at pasienten og kvaliteten på tjenesten alltid skal være første prioritet, derfor har det ingen betydning om det er en stiftelse, et AS eller kommunen selv som drifter.

Men, vi vet at konkurranse bidrar til økt kvalitet, derfor ønsker Høyre alle seriøse leverandører innenfor eldreomsorgen - helt uavhengig av eierskap.

Kommentarer til denne saken