Gå til sidens hovedinnhold

Svarer Mahmoud Farahmand: Naiv holdning til atomvåpen

Det er ikke overraskende at Mahmoud Farahmand, Høyres førstekandidat i Telemark, er uenig med venstresiden i forsvarspolitikken.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Men han snakker usant når han påstår at det å ta avstand fra atomvåpen er det samme som å slå tvil om Norges lojalitet til NATO.

Dette er saken: Når det er krise i NATO, er det enda viktigere å støtte opp om alliansen

Venstre, KrF, MDG og Senterpartiet, alle sterke NATO-tilhengere, har forstått at det ikke er atomvåpen som holder NATO sammen, men medlemslandenes felles forsvarsinteresser. En allianse blir ikke sterkere av å tvinge medlemslandene til å true andre med bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Høyre prøver stadig å male et bilde av at rundt 80 prosent av Norges befolkning, som i følge meningsmålinger vil at Norge skal signere FNs atomvåpenforbud, og 122 av FNs medlemsland er naive når de slår fast at å true med massedrap av sivile er utdatert, uakseptabelt og inhumant.

Det naive er å tro at vi kan fortsette som i dag uten at det går galt.

En dag tar atomflaksen slutt.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Bruk av atomvåpen, enten det er en villet handling eller resultat av en ulykke, vil ha katastrofale humanitære konsekvenser. Ingen vil kunne gi nødvendig hjelp. Til det vil ødeleggelsene være for omfattende - og strålingsfaren for høy.

På minutter kan verden slik vi kjenner den være historie.

Norge har tradisjon for å ha en selvstendig atomvåpenpolitikk, også innad i NATO. Vi tillater for eksempel ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid. Andre NATO-land går lenger og tillater heller ikke atomvåpen på egen jord i krig.

Mahmoud Farahmand påstår at FNs atomvåpenforbud ikke har vært til behandling i andre NATO-land. Dette stemmer ikke. Traktaten er for eksempel diskutert i Portugal, og i Belgia og Nederland, som begge har amerikanske atomvåpen på egen jord.

56 tidligere statsministre, forsvars- og utenriksministre fra NATO-land, inkludert to tidligere generalsekretærer i NATO, har bedt sine nåværende statsledere om å slutte seg til FNs atomvåpenforbud.

Les mer fra Norsk debatt her

En ny norsk regjering bør lytte til disse og ta atomvåpentrusselen på alvor.

En ny regjering kan ta ansvaret Erna Solberg sine regjeringer har forsømt.

Ansvaret for at egen befolkning er trygg for atomvåpen.

Kommentarer til denne saken