Gå til sidens hovedinnhold

Sverige-komplekset som gikk ut over Haga

Norge er i utgangspunktet best i alt i langrennsverdenen – utenom sprint for kvinner. «Sverige-komplekset» går ut over den regjerende olympiske gullvinneren på 10 kilometer, Ragnhild Haga (30), som vrakes fra landslaget.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Nei, det var ingen klokkerene svar fra verken trener Ole Morten Iversen, eller landslagssjef Espen Bjervig under pressekonferansen som Norges skiforbund arrangerte ved lunsjtid, tirsdag.

Ulne karer på pressekonferanse

Da mediene ba de to lederne argumentere for vrakingen av den doble olympiske vinneren Ragnhild Haga fra Pyeongchang 2018, virket de to både stive og ganske rotete i sin kommunikasjon.

For ifølge Bjervigs innledende ord lå en helhetsvurdering bak uttaket til de forskjellige landslagene. Hovedsakelig resultatene fra VM, verdenscupen, men også fra NM og norgescupen. Men også andre aspekter som å møte fremtiden og generasjonsskiftet.

Haga kvalifiserer

Alle som følger langrenn tett i Norge vet at Hagas resultater kvalifiserer henne til en plass i landslagsgruppen med 11 kvinner.

Det er det ingen tvil om.

Iversen: «Vi trenger en bedre balanse mellom sprint og distanseløpere i treningsgruppen.»

Les også: Hva er likheten mellom klubbene Manchester United og Obos?

Distanseløper Haga må betale for den balansen. Årets 7. plass i VM på 10 kilometer for kvinner i Oberstdorf, med bare én landskvinne foran seg på pallen (vinner Therese Johaug), anses derfor ikke som verdt å investere i før OL i Beijing.

Burde være selvskreven på laget

I stedet rydder Skiforbundet plass til en ny sprinter sammenliknet med forrige sesong, Marthine Myhrvold (22). Det navnet synes jeg absolutt burde være med i troppen – hun er en elegant, talentfull fristil-løper i sterk utvikling. OL-sprinten avgjøres også i skøyting.

Dog Hagas fjerdeplass på 10 kilometer for kvinner i verdenscupen i Falun i slutten av januar, samt VM-løpet på samme distanse og NM-sølvet på 10 kilometer, er resultater som burde gjøre henne selvskreven på et lag som drømmer om et nytt fantastisk OL i 2022.

Her kan du lese flere kommentarer av Torbjörn Nordvall

Tøft å ringe Haga

Haga er regjerende OL-mester på 10 kilometer, og bidro sterkt til at Norge også vant OL-stafetten i Pyeongchang. Uten hennes suverene tredjeetappe hadde ikke Marit Bjørgen fått rygg på Stina Nilsson.

Alderen skal ikke ha påvirket uttaket, og det hadde ikke vært noen «konflikt» med Haga, ifølge Iversen og Bjervig.

Jaja.

Iversen gikk så langt som å innrømme at det var tøft å ringe Haga, og at de to hadde ulike synspunkter om laguttaket, men hevdet likevel at dialogen var god.

Iversen er ingen diplomat

Jeg håper det er tilstrekkelig takhøyde der Iversen samler sine norske adepter. Fra Iversens tid i Sverige vet jeg at Meråkers sterke mann ikke akkurat markerte seg som noen glimrende, fleksibel diplomat, men definitivt som en respektert gull-trener som visste hva han ville og som også oppnådde gode resultater.

Sverige-komplekset

Så hva gjenstår egentlig av forklaringer? Jo, et stort «Sverige-kompleks» hvor Iversen ikke tåler at de norske blir slått så mye av svenskene som de ble i fjor vinter at noe drastisk må gjøres.

Jeg tror faktisk at Iversen er litt farget av tiden i Sverige med blant andre Stina Nilsson, som under Iversens ledelse vant både OL-gull i sprint og OL-bronse på 30 kilometer. Hurtighet er veien til utvikling i alle grener.

Vil få så hatten passer

Med lovende Mathilde Myrvohld på laget sammen med power-jentene Lotta og Tiril Udnes Weng, Grongs stolthet Ane Appelkvist, tromsøværomgem Anna Svendsen, og veteranen – selve OL-og VM-mester Maiken Caspersen Falla – skal sprintlaget trene hverandre til forestående store prestasjoner i Bejing 2022.

Les også: I dag kom verdensrankingene norsk idrett må lære seg å lese

Svenskene Jonna Sundling, Linn Svahn, Maja Dahlqvist og Johanna Hagström vil få så hatten passer av de norske kvinnene, tenker nok Iversen som vil gjøre noe «bra» til «verdensklasse» også i sprint sammen med våpendrager Ola Vigen Hattestad.

Haga kan kjøre eget opplegg

Nå fikk ikke Haga plass i Iversens lag, men kan satse på egenhånd i Åsens IL.

Når det gjelder hvordan skilivet har sett ut etter 2018, tror jeg det kan bety noe bra for Haga. Hun kan kjøre et opplegg som passer henne som hånd i hanske og jobbe hundre prosent for å utvikle seg som distanseløper. Hardkjøret i laget med både sprint- og distanse satte unektelig sine spor.

Det Norge trenger i Bejing

For en Haga i en olympisk form er det Norge trenger i Beijing. Ole Morten Iversen antar nok sikkert at Therese Johaug fortsetter å vinne de fleste distanseløpene hun stiller i. Stjerneskuddet Helene Marie Fossesholm er allerede i verdenstoppen, men likevel et uskrevet blad i høyden.

Heidi Wengs siste sesonger har vært en berg- og dalbane og Ingvild Flugstad Østbergs comeback er høyst usikkert.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Ole Morten Iversen:

«Jeg har stor tro på Ingvild, men risikoen for skade er fortsatt der. Jeg forventer ikke at hun blir med på laget før etter ferien.»

Når det nærmer seg OL i Beijing i februar 2022, spår jeg at Ole Morten Iversen vil verdsette Ragnhild Haga høyt både når det gjelder plassering i stafetten så vel som på skiathlon- og tremilslaget. 10 kilometer avgjøres i klassisk stil.

Haga vet hva hun er best på når det gjelder og kan levere i høyden. Åsens gulljente vil garantert vise Iversen at hun er en sterkere kvinne enn han trodde den første uken i mai 2021.

Følgende er tatt ut på A-landslaget:

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Anna Svendsen, Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng, Helene Fossesholm, Mathilde Myhrvold, Anne Kjersti Kalvaaa, Ane Appelkvist Stenseth og Maiken Caspersen Falla.

Ragnhild Haga går ut, mens Mathilde Myhrvold og Anne Kjerst Kalvå kommer inn.

Kommentarer til denne saken