«Jævla godt innlegg!»

Og «Yngve kan faen meg få sagt det fortsatt!» skrev Støres nærmeste rådgiver, den tidligere NRK-journalisten Jarle Roheim Håkonsen på Facebook tirsdag.

Han viste til et flammende innlegg i VG, signert av tidligere LO-leder Yngve Hågensen (82). Her spør Hågensen angivelig: «Kan Jonas Gahr Støre, med sin bakgrunn, være leder for arbeidsfolkets parti?» Og svarer selv:

«Visst faen kan han det!»

Men så kunne TV 2 avsløre at det var Støre-rådgiver Roheim Håkonsen selv som hadde «fått sagt det» - i samarbeid med sin rådgiver-kollega og taleskriver Jo Heinum.

Nå er det ikke uvanlig at travle politikere har rådgivere som skriver for seg. Både statsråder, partiledere - og for den slags skyld næringslivsledere - har folk som fører avisinnlegg og taler i pennen.

Noen ganger er det politikerens egne tanker som blir formulert, andre ganger er samarbeidet så godt at rådgiverens forslag går gjennom nesten uten diskusjon.

Blant annet var det tidligere Nordlys-redaktør og daværende presse-statssekretær Hans Kristian Amundsen som fikk mye av æren for Jens Stoltenbergs gripende og velformulerte tale etter 22. juli.

Slik sett er det ikke noe galt i at et avisinnlegg er skrevet av rådgivere. Denne gangen blir det likevel litt annerledes, siden støtten som kontoret til Jonas Gahr Støre bestilte til seg selv jo skulle illudere å komme fra «grasrota»: Fra den «frittalende» og «folkelige» LO-lederen, som er kjent for å «snakke rett fra levra».

Å pynte seg med lånte fjær er ikke alltid vellykket. Og avslørt selvskryt er selvsagt pinlig.

Men kanskje sier episoden aller mest om hvordan nesten alt går i dass for Arbeiderpartiet for tida. Ikke minst gir den inntrykk av at sentrale partifolk nærmest springer rundt som en flokk skremte høns på leit etter partiets vaklende identitet eller sjel.

Les kommentar: Problemet er ikke merkevaren, men produktet

Så var kanskje ikke utgangspunktet for redningsoperasjonen så mye bedre, nemlig at tidligere parti-slugger Thorbjørn Berntsen (85) gikk ut og foreslo sin egen nevø, byrådsleder Raymond Johansen som verdig Støre-arvtaker.

Det mest talende for partiets ulike fløyer er likevel at de som nå hentes fram for liksom å folkeliggjøre partiet, er fordums størrelser som Yngve Hågensen og Thorbjørn Berntsen.

Intet negativt sagt om dem i seg selv, de var betydelige størrelser begge to.

Men det blir som om det var selveste 80-tallet som ringte, for å melde på sine egne kandidater til stortingsvalget 2021. Flere av de yngste velgerne vet ikke engang hvem de er.