Svaret på det spørsmålet er at det bør være spikeren i kista for enhver politiker som mener Norge kan komme godt ut av en reforhandling av EØS-avtalen med EU.

EU-debatten mangler nyanser

Senterpartiet slenger om seg med useriøse påstander om EU. «Norge taper penger», «Norge taper på ACER», «Norge mister suvereniteten» og «Norge vil tjene på å melde seg ut av EØS og reforhandle avtalen med EU». Alle påstandene er useriøse. Ikke fordi de er helt usanne. Men fordi de er så innmari unyanserte, at oss som har et fnugg av kunnskap om Norges forhold til EU vil rive oss i håret.

Les også: Bent Høie: - Litt underlig av Raymond Johansen

Ja, Norge betaler omtrent seks milliarder i årlige bidrag til EU. Det skulle bare mangle, når handelen og eksporten fra norske tjenester, industrien og næringsliv er verdt flere hundre milliarder kroner. Vårt hjemmemarked tilsvarer en verdi på rundt fem millioner mennesker. Markedet i Europa er hundre ganger større.

Ja, Norge eksporterer strøm gjennom ACER og det gjør at strømprisene i Norge kan stige. Men det er noe man tjener på, samlet sett. For Norge, et land med langt større energiressurser enn de fleste andre land i Europa, er det bra at man kan selge strømmen. For den norske industrien gir det dessuten forutsigbarhet. Sist, men ikke minst, er eksporten av norsk fornybar energi en viktig del av å løse den globale klimakrisen – og den løses best gjennom samarbeid.

Mer kontroll over fiskeri er en mager trøst

Ja, Norge kan reforhandle EØS-avtalen med EU, men det vil koste mer enn det smaker. Brexit-avtalen er et godt eksempel på det. Boris Johnson snakket mye om mer penger til helsetjenestene før Brexit-avstemningen. Samtidig må landet ansette 50.000 flere tollere fordi alle europeiske varer må veies, gjennomsøkes og deklareres. Det sier seg selv at man ikke har råd til å styrke helsetjenestene uten å svekke noe annet, når staten må punge ut penger til titusenvis av tollarbeidere.

Les også: Biontech starter produksjon av ny vaksine i Tyskland

Ja, et lyspunkt for Brexit-tilhengerne var større kontroll over fiskeriområdene. Det er likevel en mager trøst når den britiske fiskeindustrien er verdt omtrent like mye som fotballagene Manchester United og City. På toppen av det hele er det forventet at en allerede koronalidende britisk økonomi er ventet å falle med mellom to og fem prosent.

Det beste alternativet er fullt EU-medlemskap

Ja, Norge må føye seg etter det meste av det EU bestemmer, selv om vi har noen unntak. Men det finnes bare ett godt alternativ: Den eneste måten vi kan få så mye bra som EØS-avtalen gir oss, og samtidig ha medbestemmelse, er fullt EU-medlemskap. Da får vi en like stor stemme som eksempelvis både Tyskland og Frankrike har over EUs beslutningsprosesser.

Det ville selvsagt vært interessant å se Norge reforhandle EØS-avtalen, men når ikke britene klarte å vinne mot den enorme og godt trente forhandlingsdelegasjonen fra EU – tviler jeg på at lille Norge vil klare noe bedre.

Ta deg en europeisk berlinerbolle, Vedum

Nei, Vedum, Norge taper ikke på EØS-avtalen. Det største tapet ved avtalen i dag, er at vi ikke har medbestemmelsesrett. Da er det eneste gode alternativet fullt medlemskap.

Les mer fra Norsk debatt her

De eneste som virkelig vant Brexit, var alle de som ønsket mindre internasjonalt samarbeid og større barrierer. Kanskje Senterpartiet jubler for det, men jeg vil alltid kjempe for at Norge skal være en del av Europa. Inntil det skjer, ber jeg Vedum ta seg en europeisk berlinerbolle, og å legge fra seg de useriøse og grumsete politiske påstandene han stadig lirer av seg.