Gå til sidens hovedinnhold

Ta praten med ungdommen

Det ringer på døra. Utenfor står det to politibetjenter.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Budstikka)

Hva mener du, er vår gutt anmeldt? Nei, det er feil. Han er skoleflink, har mange gode venner og er godt likt av de fleste. Dessuten så har vi voksne alltid vært opptatt av å formidle gode verdier.

Rettssaken ble gjennomført på en dag. Fengsel.

Det er lett å tenke at straffesaker skjer i narkotikamiljøer og hvor barnevernstjenesten nærmest er å regne som et familiemedlem. Det samme at ungdommen i huset over tid må ha vært i opposisjon til de voksne og ikke hører på noe som helst som mor eller far prøver å si. De er typisk frekke i kjeften, og de gjør det som det passer dem best.

Nei. Mange saker, kanskje de fleste, skjer helt vanlig ungdom. Etter flere år som advokat er jeg ikke i tvil.

Les også: Nå må vi snart begynne å dra inn ordførerkjeder

Det er fest. Det er jo gøy. Politiet kommer, de synes ikke det er like moro. Naboen har klaget på høy musikk. I diskusjonen som følger dyttes politimannen. Ikke er det hardt og ikke er det vondt. Men i norsk strafferett så er det vold mot politiet. Er du mellom 15 år og 18 år, så er det oppmøte i domstolen og samfunnsstraff. Er du over 18 år, så er det oppmøte i domstolen og ubetinget fengsel.

Det er fest. Alkohol og forelskelse. Eller kanskje ikke forelskelse, men bare utforskning av egen seksualitet. Hormonene bobler. Begge er sammen om det. Så sovner hun, sterkt påvirket av alkohol og trøtt klokken fire på morgenkvisten. Alkoholrus, utforskning og søken etter nærhet.

Grensen til hva som i lovens forstand er voldtekt kan være kort. I verste fall noe som kan straffes med fire år fengsel dersom du akkurat har rukket å bli 18 år og kanskje går på videregående skole.

Han i parallellklassen er kul, må prøve å røyke hasj jeg også. Jeg ble dytta, så jeg slår han tilbake rett i nesen. Det er ikke langt hjem, så jeg kjører bilen etter å ha drukket noen øl. Ingen av oss har korona, så vi i klassen samles til en fest.

Det er utallige situasjoner barna våre kan komme i som kan føre til konsekvenser.

Ungdommen vår har nesten uten unntak til felles at de er høflige og greie. De fleste går på skole. Mange har et godt sosialt nettverk. De fleste har også en familie hvor alle tar vare på hverandre og hvor de voksne er gode forbilder.

Les mer fra Norsk debatt her

Men som ung er det ikke alltid lett å tenke konsekvenser. Det kan være lett å bli dratt med av andre. Det kan være lett å gjøre et feil valg i alkoholrus. Det kan oppstå en situasjon som i historiens lys kan kalles en ren tilfeldighet, og hvor valg tas på sekundet.

Barna våre er forskjellige. Det er nok ikke alle som er like interessert i å snakke med de voksne i huset om alt. Uansett, kanskje et forsøk på bevisstgjøring på situasjoner og konsekvenser kan være nok til at et bedre valg tas.

Bedre å trekke seg unna enn å krangle, aldri diskuter med politiet, vær bevisst på den enkeltes seksuelle grenser.

Forstå meg rett. Ungdommen vår er super. Men kanskje praten kan føre til at det utenkelige ikke skjer nettopp en av våre.

Kommentarer til denne saken